Το πρώτο ξενοδοχείο με το σήμα της Hilton αποκτά η Θεσσαλονίκη, με τη διεθνή αλυσίδα να κλειδώνει τη συμμετοχή της στη μεγάλη ανάπλαση της πρώην ζυθοποιίας Φιξ που υλοποιεί η Dimand.
Η συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε επίσημα από τις δύο πλευρές, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην εξέλιξη του έργου των 200 εκατ. ευρώ στη δυτική είσοδο της πόλης, το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει έναν εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό χώρο σε μία νέα μικτή αστική ανάπτυξη με κατοικίες, ξενοδοχεία, πολιτιστικές χρήσεις, εστίαση και εμπορικούς χώρους.

Το Hilton Thessaloniki, που προγραμματίζεται να λειτουργήσει το 2029, θα είναι το πρώτο ξενοδοχείο της Hilton στην πόλη και θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα φιλοξενίας της επένδυσης. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα αναπτυχθεί σε δύο κτίρια και θα διαθέτει συνολικά 184 δωμάτια και σουίτες. Το μεγαλύτερο τμήμα του θα στεγαστεί σε νέο βιοκλιματικό κτίριο επτά ορόφων, επιφάνειας περίπου 11.250 τ.μ., με 153 δωμάτια, δύο εστιατόρια, δύο μπαρ, συνεδριακούς χώρους, εγκαταστάσεις ευεξίας και γυμναστήριο. Στην κορυφή του κτιρίου προβλέπεται rooftop πισίνα με θέα στον Θερμαϊκό, ενώ ο σχεδιασμός στοχεύει σε πιστοποίηση LEED Gold.
Την αρχιτεκτονική μελέτη υπογράφει το διεθνές γραφείο Foster + Partners.
Παράλληλα, ένα από τα τρία διατηρητέα κτίρια της ιστορικής ζυθοποιίας θα αποκατασταθεί και θα μετατραπεί σε boutique ξενοδοχείο περίπου 7.000 τ.μ. με ακόμη 31 δωμάτια και σουίτες. Το κτίριο θα φιλοξενεί spa, χαμάμ, χώρους εστίασης, microbrewery και συνεδριακές εγκαταστάσεις, με την αρχιτεκτονική μελέτη να φέρει την υπογραφή της Georges Batzios Architects.

Τι προβλέπει η ανάπλαση του Φιξ
Η παρουσία της αμερικανικής αλυσίδας έρχεται να προσθέσει διεθνές «βάρος» σε ένα έργο που ήδη θεωρείται από τα σημαντικότερα projects αστικής ανάπλασης στη Βόρεια Ελλάδα. Η ξενοδοχειακή ανάπτυξη αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του συνολικού σχεδίου. Η ανάπλαση εκτείνεται σε περίπου 25 στρέμματα και προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας γειτονιάς μεικτών χρήσεων, όπου θα συνυπάρχουν κατοικίες, πολιτισμός, τουρισμός, εμπορικές δραστηριότητες και δημόσιοι χώροι πρασίνου.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη διατήρηση της βιομηχανικής ταυτότητας του συγκροτήματος. Τα τρία ιστορικά κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα αποκτούν νέες χρήσεις, ενώ παράλληλα προστίθενται δύο νέοι κτιριακοί όγκοι, οι οποίοι θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες της ανάπτυξης.

Στο δεύτερο διατηρητέο συγκρότημα, που ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού, θα μεταφερθεί το MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης μαζί με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Συλλογή Κωστάκη, ενώ στον ίδιο χώρο θα αποκτήσει μόνιμη στέγη και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Τη μελέτη έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο ASPA KST.
Το τρίτο διατηρητέο, το εμβληματικό εμφιαλωτήριο που σχεδίασε ο Τάκης Ζενέτος το 1959, μετατρέπεται σε χώρο μεικτών χρήσεων, επίσης βάσει σχεδιασμού των Foster + Partners, διατηρώντας ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα δείγματα μεταπολεμικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της χώρας.
Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά το κλείσιμο της ιστορικής ζυθοποιίας, ο εγκαταλελειμμένος βιομηχανικός χώρος μετατρέπεται σταδιακά σε ένα νέο αστικό προορισμό, όπου η φιλοξενία, η κατοικία, ο πολιτισμός και οι δημόσιοι χώροι επιχειρούν να συνυπάρξουν στο ίδιο αναπτυξιακό μοντέλο.
Η συνολική επένδυση της Dimand ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ και οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Την κατασκευή του έργου έχει αναλάβει η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Metlen, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από την Τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα, στη θυγατρική της Dimand που «τρέχει» την ανάπτυξη έχει συμφωνηθεί να αποκτήσει ποσοστό 25% η βιομηχανία αλουμινίου Ελβιάλ της οικογένειας Τζίκα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Άνοδος κερδοφορίας με EBITDA +24% το 2025 και +57% το 2026
- Μάριος Ηλιόπουλος: Νέα γήπεδα και αθλητικές υποδομές στον Δήμο Κηφισιάς μετά τη δωρεά της SEAJETS
- ΕΚΤ: Οι τράπεζες της ευρωζώνης αυστηροποιούν περαιτέρω τα πιστωτικά κριτήρια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά
- The Ellinikon Sports Park: Άνοιξε και παραδίδεται σταδιακά στην κοινωνία