• Efficient Cars 2024: C-SUV Electric

    Οδηγούμε το ηλεκτρικό Volvo C40 (video)

    • Τάκης Πουρναράκης

    Υποβάλαμε σε εκτενή δοκιμή το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Volvo που φτιάχτηκε σε πλατφόρμα αποκλειστικά για τέτοια οχήματα.

    Στη Σουηδική εταιρεία έχουν αποφασίσει πως στο άμεσο μέλλον θα πουλάνε μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ήδη το 2022 παραπάνω από τα μισά οχήματα που πούλησαν στην Ελλάδα ήταν εξηλεκτρισμένα.

    Επιπλέον η Volvo Hellas επενδύει στην αρτιότητα των υπηρεσιών after sales εκσυγχρονίζοντας τα συνεργεία της σε όλη τη χώρα.

    Πέρα από τον εξηλεκτρισμό στη Volvo προχωρούν σε επιλογές που συνάδουν με το μειωμένο ενεργειακό προφίλ και την οικολογική συνείδηση. To Volvo C40 είναι το πρώτο μοντέλο στην ιστορία της εταιρείας που σχεδιάστηκε για ηλεκτρικό και το πρώτο χωρίς καθόλου δέρμα στο εσωτερικό του. Μάλιστα δε διστάζω να παραδεχτώ ότι ξεγελάστηκα νομίζοντας ότι ψηλαφούσα συνδυασμό δέρματος – αλκαντάρα στο δεξί κάθισμα αλλά έμαθα ότι πρόκειται για πλαστικό ειδικά επεξεργασμένο.

    Όλοι έχουμε συνδέσει τη μάρκα με την ενεργητική και παθητική ασφάλεια, αλλά το νέο ορόσημο για τη Volvo είναι η βιωσιμότητα. Θέλουν λοιπόν να μειώσουν το συνολικό ανθρακικό τους αποτύπωμα κατά 40% ως το 2025 (με αφετηρία το 2018). Προφανώς ένα τόσο αποδοτικό όχημα όσο το C40 Recharge τους φέρνει πιο κοντά στο στόχο.

    Το ηλεκτρικό C40 Recharge διαθέτει δυο ηλεκτροκινητήρες έναν σε κάθε άξονα οπότε τετρακίνηση (AWD) και συνδυαστική ισχύ 300kw (408PS).

    Αξίζει να τονιστεί πως υπάρχει και δικίνητη έκδοση C40 απόδοσης 170kw (238PS). Όλο το πάτωμα είναι μπαταρία, χωρητικότητας 78kWh, η οποία μπορεί να φορτιστεί έως το 80% σε περίπου 40 λεπτά. Η εκτιμώμενη αυτονομία του αυτοκινήτου είναι γύρω στα 420 km, τιμή που θα βελτιώνεται όσο γίνονται ασύρματες αναβαθμίσεις στο λογισμικό.

     

    Το C40 Recharge βασισμένο στην πλατφόρμα CMA, είναι το πρώτο μοντέλο στην ιστορία της Volvo που σχεδιάστηκε αποκλειστικά ως αμιγώς ηλεκτρικό. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Διαθέτει κατανομή βάρους 50-50. Διαθέτει βέλτιστη αεροδυναμική, χωρίς ανοίγματα για ψύξη, με συμπαγείς τροχούς, αυτό αυξάνει την αποδοτικότητά του.

    Επίσης η ακαμψία του πλαισίου είναι σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα. Αυτό επιτρέπει στους μηχανικούς να σετάρουν την ανάρτηση ώστε να μην κοπανάει και να μην γέρνει ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει ουδέτερη οδική συμπεριφορά.

    Το πίσω μέρος του C40 Recharge διαθέτει μία εντυπωσιακή σχεδίαση με χαμηλή γραμμή οροφής, ενώ η εμπρός σχεδίαση λανσάρει ένα νέο πρόσωπο για τα ηλεκτρικά Volvo και περιλαμβάνει προβολείς με state-of-the-art τεχνολογία pixel.

    Στο εσωτερικό, το C40 Recharge παρέχει στους πελάτες την υψηλή θέση οδήγησης που προτιμούν οι περισσότεροι οδηγοί Volvo, ενώ στο διάκοσμο και στα χρώματα υπάρχει μία σειρά επιλογών που είναι αποκλειστικές για το συγκεκριμένο μοντέλο.

    Το σύστημα infotainment εξελιγμένο σε συνεργασία με την Google, βασίζεται σε λειτουργικό σύστημα Android. Προσφέρει στους καταναλωτές εφαρμογές Google και ενσωματωμένες υπηρεσίες όπως το Google Maps, το Google Assistant και το Google Play Store. Αξίζει να τονιστεί πως η κατηγορία των ηλεκτρικών οχημάτων έχει μερίδιο αγοράς 4.7% το 2023 έχουν πουληθεί 5000 αυτοκίνητα. Το C40 έχει πουλήσει 100 αυτοκίνητα στην Ελλάδα.

    Η έκδοση δοκιμής μας διέθετε σταθερή γυάλινη οροφή, διπλή πίσω αεροτομή, ζάντες 20 ιντσών και τεχνολογία pixel led. Τα φώτα αυτά προσφέρουν βελτιωμένη ορατότητα χωρίς να θαμπώνουν διερχόμενους οδηγούς (ξεκούραστο λευκό φως).

    Κάθε προβολέας διαθέτει 84 Pixel. Η ενεργοποίηση / απενεργοποίηση γίνεται ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες φωτισμού. Το σύστημα μπορεί να εφαρμόσει σκίαση σε έως 5 ταυτόχρονα αυτοκίνητα στο δρόμο (στο ίδιο ή / και αντίθετο ρεύμα). Η κατεύθυνση του φωτός ακολουθεί την κατεύθυνση της πορείας και του τιμονιού.

    Οδηγώντας το C40 με τα 408PS το πρώτο πράγμα που σε κερδίζει είναι η επίπονη επιτάχυνση. Το Volvo επιταχύνει διαβολεμένα, χάρη στη σταθερή ροπή, στην 4κινηση και στην μεγάλη ισχύ των δυο ηλεκτροκινητήρων.

    Ο οδηγός αφού εξοικειωθεί απολαμβάνει την εξαιρετικά απλή λειτουργία του συστήματος Infotainment, την αμεσότητα στην επιτάχυνση αλλά και την αβίαστη αίσθηση κύλισης που διαθέτει όντας ηλεκτρικό.

    Η μέση κατανάλωση που καταγράψαμε ήταν στις 18kwh/100km τιμή εξαιρετική για το χαρακτήρα και το βάρος του αυτοκινήτου. Εντός πόλης το C40 είναι αγχολυτικό.

    Κινείσαι διακριτικά απολαμβάνοντας υψηλά επίπεδα άνεσης, ενώ ο τρόπος που ελίσσεται μέσα στην κίνηση χάρη στη σταθερή ροπή είναι εθιστικός. Στον αυτοκινητόδρομο, τα επίπεδα θορύβου είναι πρωτόγνωρα χαμηλά οπότε αντιλαμβάνεσαι θορύβους – αεροδυναμικούς κυρίως – που δεν έχεις ξανακούσει γιατί δε σου το επέτρεπε το βουητό του θερμικού κινητήρα.

    Η αυτονομία που είδαμε εντός πόλης ξεπέρασε τα 400km. Στο ταξίδι έπεσε στα 350km με μ.ω.τ τα 120km/h. Σε δρόμο με στροφές το C40 κολακεύεται από την ιδανική κατανομή βάρους αλλά και το χαμηλό κέντρο βάρους.

    Αυτά τα δυο στοιχεία σε συνδυασμό με την 4κινηση προσδίδουν στο αυτοκίνητο την δυνατότητα να κινηθεί πολύ γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση όμως ο οδηγός θα πρέπει να θυμάται ότι οδηγεί ένα όχημα βάρους 2.2tn με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αποστάσεις πέδησης. Συνολικά η αίσθηση οδήγησης είναι καθηλωτική και δύσκολα συνηθίζεις σε τόσο άμεση – ισχυρή επιτάχυνση.

    Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο όμως είναι η αποδοτικότητα του οχήματος. Αυτό το θηριώδες SUV των 2.2tn, με τις καταιγιστικές επιδόσεις, τα 408PS, την 4κινηση και την ισοπεδωτική οδική συμπεριφορά χρειάζεται μόνο 18kwh ή 2lt/100km. Γίνονται;

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά Volvo C40 Recharge

    Ηλεκτροκινητήρες εμπρός πίσω
    Ισχύς: 408 PS
    Ροπή: 680 Nm
    Μετάδοση: Στους τέσσερις τροχούς
    Κιβώτιο: Αυτόματο 1 σχέσης
    Χωρητικότητα μπαταρίας: 78 kWh ιόντων λιθίου
    Επιτάχυνση 0-100km/h: 4,7 sec
    Τελική ταχύτητα: 180 km/h (ηλεκτρονικά περιορισμένη)
    Εκπομπές CO2: 0 gr
    Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.350 x 1.873 x 1.591 mm
    Μεταξόνιο: 2.702 mm
    Βάρος: 2185 kg
    Χώρος αποσκευών: 413 lt
    Τιμή: €63.364 (δικαιούται κρατική επιδότηση 8000 ευρώ)

    Εν αρχή ην η ασφάλεια

    Ένα αυτοκίνητο δεν μπορεί ποτέ να είναι αποδοτικό και ασφαλές αν δεν είναι τεχνικά ενήμερο. Ένα σωστά συντηρημένο και τεχνικά άρτιο όχημα μπορεί πολύ εύκολα να εξοικονομήσει ενέργεια και να βοηθήσει τον οδηγό να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις και να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες ενός ατυχήματος. Πάνω σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα τον πιο κρίσιμο ρόλο παίζουν τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων ή πιο απλά KTEO. Ηγετικό ρόλο στα ΚΤΕΟ της χώρας μας έχει η AUTOVISIOΝ, η οποία όχι μόνο διαθέτει το μεγαλύτερο Δίκτυο τεχνικού ελέγχου οχημάτων, αλλά στηρίζει έμπρακτα την οδική ασφάλεια στη χώρα μας.

     

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Efficient Cars 2024: C-SUV Electric»