• Top Stories

    Κατεδαφίζεται το σπίτι του Αδόλφου Χίτλερ

    • NewsRoom
    σπιτι χιτλερ αυστρια


    Το σπίτι που γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ, ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία, όπως φαίνεται θα απαλλοτριωθεί από το αυστριακό κράτος. Η Επιτροπή Εσωτερικών της αυστριακής Βουλής, υπερψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο που είχε καταθέσει ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, του συγκυβερνώντος κόμματος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, από το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

    Ο υπουργός Εσωτερικών πρόκειται στη συνέχεια να εξετάσει την περαιτέρω χρήση του σπιτιού, μαζί με τον τοπικό κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Άνω Αυστρίας και το δήμαρχο της πόλης Μπαουνάου αμ Ιν – περιοχή όπου και βρίσκεται το σπίτι του Χίτλερ – ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος σχεδιάζει τη διεξαγωγή διαγωνισμού αρχιτεκτόνων για την αναδιαμόρφωση του κτιρίου με στόχο, μέσα από αυτή την αρχιτεκτονική αναδιαμόρφωση, να μην αποτελεί τόπο μνήμης και προσκυνήματος για νεοναζιστές και ακροδεξιούς.

    Όπως ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα, υπάρχουν σκέψεις το κτήριο να στεγάσει κοινωνικές ή άλλες διοικητικές υπηρεσίες. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να υπάρχει εμφανής σύνδεση με το πρόσωπο του Χίτλερ, γιατί διαφορετικά θα συνεχιστεί και ο “μύθος” του.

    Η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία με στόχο την ψήφιση του ομοσπονδιακού νόμου, έγινε στη βάση της απόφασης που είχε λάβει τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, για την απαλλοτρίωση και την καταβολή αποζημίωσης στην ιδιοκτήτρια του κτιρίου, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο.

    Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως επίσης από τους Πράσινους και το ΝΕΟΣ της αντιπολίτευσης, ενώ το καταψήφισαν το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων και το μικρό κόμμα Ομάδα Στρόναχ του εκκεντρικού Αυστρο-Καναδού πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απίστευτο κι όμως ελληνικό! Καθηγητές του ΑΠΘ έστησαν παιδικά πάρτι με κονδύλια για ερευνητικά προγράμματα, ύψους 100.000 ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ελλάδα στον πάτο της διεθνούς κατάταξης καινοτομίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλες οι ευθύνες Σκουρλέτη: Να γιατί ναυάγησε η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

     



    ΣΧΟΛΙΑ