• Videos & Blogs

    ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ: Απίστευτη μεταμόρφωση παλιού εργοστασίου σε ονειρεμένο σπίτι(pics)


    Ο αρχιτέκτονας Ricardo Bofill ανακάλυψε πριν από πολλά χρόνια, το 1973, ένα παλιό και εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο λίγο πιο έξω από την πόλη της Βαρκελώνης.

    Η θέα του κτιρίου του γέννησε κατευθείαν πρωτότυπες ιδέες και μια έμπνευση που έμελλε να αποδειχθεί σπουδαία. Έτσι, προέκυψε το πιο φιλόδοξο project του με τίτλο “La Fabrica”, το οποίο μετά από 45 χρόνια φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του και το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι εκπληκτικό. Το παλιό και πελώριο εργοστάσιο μεταμορφώθηκε σε μια πανέμορφη και εντυπωσιακή κατοικία, που αποτελεί, στην ουσία, το σπίτι των ονείρων του.

    Το συγκεκριμένο εργοστάσιο λειτουργούσε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά έκλεισε μερικές δεκαετίες μετά, λόγω της ρύπνασης που προκαλούσε στην ατμόσφαιρα. Όταν ο  Ricardo Bofill το είδε, αποφάσισε να το αγοράσει χωρίς δεύτερη σκέψη και έσπευσε με την ομάδα του στον χώρο, ώστε να ξεκινήσει την ανακατασκευή.

    Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο, σπουδαίο και μακροχρόνιο project που κράτησε για 4 σχεδόν δεκαετίες και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί εντελώς. Ο ίδιος ο αρχιτέκτονας χαρακτηρίζει το project του “work in progress” και το παρομοιάζει με το όραμά του για το μέλλον, το οποίο είναι ευμετάβλητο και αλλάζει συνεχώς μορφή.

    Οι σημερινές εικόνες του ονειρεμένου αυτού σπιτιού, παρασέρνουν τη σκέψη και προκαλούν σε οποιονδήποτε το βλέπει την επιθυμία να ζήσει εκεί, έστω για λίγο. Στην τεράστια έκταση που καλύπτει το εν λόγω κτίριο, συνδυάζονται άψογα τα τσιμεντένια υλικά που μαρτυρούν την προηγούμενη λειτουργία του, τα μοντέρνα έπιπλα και η σύγχρονη διακόσμηση που προσδίδουν τη νότα του καινούργιου και το στοιχείο της φύσης που εκδηλώνεται με τις μεγάλες φυλλωσιές, οι οποίες αγκαλιάζουν ολόκληρο το κτίριο.

    Αυτό που είναι σίγουρο, πάντως, είναι πως ο αρχιτέκτονας διακατέχεται από μεγάλη φαντασία, δημιουργική σκέψη και πολλή έμπνευση. Επίσης, με τον δικό του μεγαλειώδη τρόπο, απέδειξε πως η πνευματική εγρήγορση και η δημιουργικότητα μπορούν να μετατρέψουν κάτι παλιό ή άσχημο, σε αληθινό διαμάντι!

    fabrika-6

    fabrika-6




    ΣΧΟΛΙΑ