• City Stories

    Βαγγέλης Χρόνης, Lamda Development: Ο Κύκλος των Μουσείων πηγαίνει στο Μεσολόγγι

    Βαγγέλης Χρόνης, Lamda Development: Ο Κύκλος των Μουσείων πηγαίνει στο Μεσολόγγι


    Ο Κύκλος των Μουσείων δίνει την ευκαιρία να αναρωτηθεί κανείς που βρίσκεται ποιητικά ο Βαγγέλης Χρόνης της Lamda Development. Αποτελεί μία από τις σημαντικές αλλά όχι αρκετά προβεβλημένες πρωτοβουλίες του ομίλου. Νέος σταθμός, το Ξενοκράτειον- Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, με οδηγό (συγγραφέα) την Ολυμπία Βικάτου.

    Από τη μακρινή δεκαετία 1990 ασχολείται η οικογένεια με τον ευρύτερο χώρο του «πνεύματος». Ο Κύκλος των Μουσείων ξεκίνησε με τη χρηματοδότηση του Ομίλου Λάτση και του Τραπεζικού Ομίλου Eurobank και εν συνεχεία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Πλέον χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Lamda.

    Πρόκειται για ετήσια έκδοση πολυτελών τόμων, που καθένας εστιάζει σε διαφορετικό αρχαιολογικό μουσείο της χώρας. Συνιστά ένα από τα μακροβιότερα εκδοτικά προγράμματα με στόχο την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Η παρουσίαση του νέου λευκώματος θα προβληθεί ζωντανά από το κανάλι you tube της Lamda Development.

    Ο ποιητής Βαγγέλης Χρόνης

    Σε αυτήν την (πνευματική) κατέυθυνση σίγουρα συμβάλλει ο αντιπρόεδρος της Lamda Development, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Ιδρύματος Βαγγέλης Χρόνης ή ποιητής (manqué;). Ίσως δεν αναγνωρίστηκε όσο θα έπρεπε λόγω της ενασχόλησής του με τις επιχειρήσεις.

    Ωστόσο, φέτος κυκλοφόρησε συγκεντρωτικός τόμος των ποιημάτων του από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Η πρόταση προήλθε ίσως από τον διαχρονικό συνεργάτη του Θανάση Καστανιώτη, τον ποιητή και δημοσιογράφο Θανάση Νιάρχο. Η σκληρόδετη έκδοση τιτλοφορείται ΧΡΟΝΗΣ: ΠΟΙΗΣΗ 1999-2020. Εμπεριέχει σχέδια του επιστήθιου φίλου του Χρόνη, Αλέκου Φασιανού.

    Η σειρά λευκωμάτων με επιστημονική εγκυρότητα και υψηλή αισθητική αποτελεί ένα πρώτο επίπεδο μύησης στην ιστορία του ελληνικού Πολιτισμού. Τουλάχιστον για τον μέσο Έλληνα που συνήθως αγνοεί ή παρακάμπτει πολύτιμες γνώσεις.

    Στην Ελευθέρνα του Σταμπολίδη

    Το 2020, ο δέκατος ένατος αφιερωματικός τόμος τιτλοφορήθηκε Ελεύθερνα και δημιουργήθηκε με την επιμέλεια του καθηγητή Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη.

    Αφορούσε τη διάσημη πόλη της Κρήτης με τη σημαίνουσα θέση κατά την αρχαιότητα. Και με διαχρονική συνέχεια από την αυγή του ελληνικού πολιτισμού έως τους βυζαντινούς χρόνους.

    Ο τόμος αποτυπώνει τις ενέργειες για τη δημιουργία μεγάλου αρχαιολογικού πάρκου και του πρώτου μουσείου εντός αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη.

    Μεταλαμπάδευση γνώσης

    Τα λευκώματα αυτά προσφέρουν επίσης υλικό συζήτησης και περαιτέρω μελέτης για τους ειδικούς. Εμμέσως λοιπόν μεταλαμπαδεύουν πολιτιστική γνώση στο ευρύ κοινό όπως προκύπτει από τα διάφορα ανασκαφικά έργα και τις μελέτες.

    Ο ίδιος ο Βαγγέλης Χρόνης έχει παρατηρήσει ότι «η πρωτοβουλία των εκδόσεων ανήκει στον αείμνηστο Γιάννη Λάτση». Ξεκίνησαν το 1994 με τους τίτλους Ελληνική Θαλασσογραφία, Ταξίδι στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη του Λουΐ Ντυπρέ, και Νικόλαος Γύζης.

    Οι τόμοι του εκδοτικού προγράμματος Ο Κύκλος των Μουσείων (όπως επίσης και οι άλλες εκδόσεις με αντικείμενο τον πολιτισμό, την τέχνη και την ιστορία) δεν διατίθενται στο εμπόριο.

    Διανέμονται δωρεάν σε επιλεγμένους αποδέκτες (πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικές υπηρεσίες και σχολές, ιδρύματα και φορείς πολιτισμού και έρευνας στην Ελλάδα και το εξωτερικό).

    Εξαιρετική προσωπικότητα

    Ο Bαγγέλης Χρόνης γεννήθηκε το 1947 στην Σταυρούπολη Ξάνθης.

    Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα στο Oxford School of English και Ναυτιλιακά στο City of London Polytechnic.

    Υψηλό στέλεχος του Ομίλου Λάτση από το 1971. Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Λάτση.

    Άρχων Μαΐστωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, τιμηθείς για την κοινωφελή του δράση.

    Ποιητικές συλλογές

    Η πρώτη του ποιητική συλλογή τιτλοφορήθηκε Ο σύμμαχος χρόνος (Στοχαστής, 1999). Έκτοτε δημοσίευσε έντεκα ακόμη ποιητικά βιβλία (Μη ρωτάς για το αύριο. Σήμερα είσαι μια εικόνα του χθες, Μίμνερμος 2003, εξώφυλλο Φασιανού, Ένα χωνάκι θλίψη, Καστανιώτης 2010, Μελλοντική Ελευθερία Καστανιώτης 2020, μεταξύ άλλων).

    Η συλλογή Νέοι στον Άδη απέσπασε το βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2008 κυκλοφόρησε σε CD  της Minos EMI. Απαγγελία Βαγγέλη Χρόνη σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου. Εξώφυλλο φιλοτεχνημένο από τον Αλέκο Φασιανό.

    Το 2016 τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο Odysseus Awards στον διεθνή διαγωνισμό ποίησης  London Greek Film Festival.

    Ποιήματα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, εκδόσεις και τον ημερήσιο τύπο. Στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Πληροφορίες

    Ξενοκράτειον

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολλογίου

    της Ολυμπίας Βικάτου

    Παρουσιάζεται ζωντανά την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στις 12:00 στο κανάλι you tube της Lamda Development.

    Την εκδήλωση θα προλογίσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

    Διαβάστε επίσης: Πριβέ ξενάγηση στην έκθεση του Ιδρύματος Θεοχαράκη με τα μαγικά λόγια του Τάκη Μαυρωτά



    ΣΧΟΛΙΑ