• City Stories

    Ταινίες της εβδομάδας: Ο Ιρλανδός του Σκορτσέζε, οι Άγγελοι του Τσάρλι και ο…Θεός στο κινηματογραφικό μενού

    • NewsRoom

    The Irishman


    Ημέρα πρεμιέρας είναι η σημερινή, όπως κάθε Πέμπτη, για τις κινηματογραφικές αίθουσες, που ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τις νέες παραγωγές στις οθόνες τους.

    Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στις πρεμιέρες συμπεριλαμβάνεται το «βαρύ πυροβολικό» του Netflix, ο διάσημος «Ιρλανδός» του Μάρτιν Σκορτσέζε, αλλά και οι διαχρονικοί «Άγγελοι του Τσάρλι» σε νέες περιπέτειες.

    «Ο Ιρλανδός» («The Irishman»)

    Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορτσέζε

    Παίζουν: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αλ Πατσίνο, Τζο Πέσι, Χάρβεϊ Καϊτέλ

    Το έτος 2002, ο ηλικιωμένος Φρανκ Σίραν, γκάνγκστερ και εκτελεστής της μαφίας, διηγείται την ιστορία του, καθισμένος σε αναπηρικό καρότσι: μιλώντας στην κάμερα προς ένα άγνωστο σ’ εμάς πρόσωπο, εξηγεί πώς ο ίδιος, ένας βετεράνος Αμερικανός στρατιώτης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισε να δουλεύει μεταπολεμικά ως φορτηγατζής, κάνοντας μικροαπατεωνιές, έως ότου η τυχαία γνωριμία του με τον Ράσελ Μπαφαλίνο, υψηλόβαθμο στέλεχος της μαφίας, τον έχρισε δεξί του χέρι και τον οδήγησε στον πυρήνα του οργανωμένου εγκλήματος στη Φιλαδέλφεια και, από εκεί, στο πλευρό του Τζίμι Χόφα, επί χρόνια ισχυρού ηγέτη του εργατικού συνδικάτου με διασυνδέσεις… πλούσιες και ενδιαφέρουσες στο παρακράτος της μαφίας.

    Προστάτης του Χόφα και προσωπικός φίλος, ο Σίραν θυμάται όλα όσα συνέβησαν πριν από τη δολοφονία του διάσημου συνδικαλιστή στις 30 Ιουλίου 1982, αποκαλύπτοντας τις πολύπλοκες δοσοληψίες που οδήγησαν στην ανεξιχνίαστη ως σήμερα «εξαφάνιση» μιας καθοριστικής, για τα αμερικανική πολιτική σκηνή, προσωπικότητας…

    Οι Άγγελοι του Τσάρλι (Charlie’s Angels)

    Σκηνοθεσία: Ελίζαμπεθ Μπανκς

    Παίζουν: Ελίζαμπεθ Μπανκς, Κρίστεν Στιούαρτ, Ναόμι Σκοτ, Έλα Μπαλίνσκα, Λουίς Γκεράρδο Μέντεζ

    Οι περίφημοι Άγγελοι του Τσάρλι συνεχίζουν να δουλεύουν για τον μυστηριώδη εκατομμυριούχο Τσαρλς Τάουνσεντ, του οποίου το ιδιωτικό πρακτορείο ερευνών έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως με ένα δίκτυο εκπαιδευμένων γυναικών ανά τον κόσμο, να στελεχώνουν διάφορες ομάδες Αγγέλων, καθοδηγούμενες από διαφορετικά αφεντικά στις πιο απαιτητικές αποστολές. Στην ταινία, η Έλενα Χάφλιν, επιστήμονας και μηχανικός που έχει εφεύρει το Calisto, μία αειφόρος πηγή ενέργειας που μπορεί να μετατραπεί σε φονικό όπλο, απευθύνεται στους Αγγέλους για βοήθεια, όταν η εφεύρεσή της πέφτει στα λάθος χέρια.

    RBG: Μια ζωή για τη δικαιοσύνη (RBG)

    Σκηνοθεσία: Τζούλι Κοέν και Μπέτσι Γουέστ

    Η ζωή και οι αγώνες της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ (δεύτερη γυναίκα αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ), που έφτασε να γίνει σύγχρονο pop culture φαινόμενο, χάρη στους μακρόχρονους δικαστικούς αγώνες της, που εγκαθίδρυσαν για τις γυναίκες ισότιμα δικαιώματα με τους άντρες στο αμερικανικό πολιτειακό και κοινωνικό σύστημα.

    Μια πλήρης περιεχομένου και ιστορίας βιογραφική κινηματογραφική αφήγηση της διάσημης 85χρονης δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

    Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ στα βραβεία του 2019.

    Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών

    Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας

    Παίζουν: Αγγελική Παπούλια, Γιούλα Μπούνταλη, Χρήστος Πασσαλής, Αργύρης Ξάφης, Θανάσης Δόβρης, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαρία Φιλίνη, Κατερίνα Χέλμη

    Μια σκληροτράχηλη αστυνομικός εξαναγκάζεται, από τον διοικητή της, σε μετάθεση από την Αθήνα στο Μεσολόγγι, αφού ανακρίνει έναν ύποπτο τρομοκράτη. Φοβισμένη από τις επιπτώσεις της εμπλοκής της στην υπόθεση των τρομοκρατών για τον μικρό της γιο και για την ίδια, θα φύγει για την απομονωμένη επαρχιακή πόλη.

    Αρκετά χρόνια μετά, η Ελισάβετ διοικεί το αστυνομικό τμήμα του Μεσολογγίου με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο, πίνοντας από το πρωί ως το βράδυ, ενώ διατηρεί σχέση με τον ντόπιο παντρεμένο μεγαλογιατρό. Ένα αναπάντεχο έγκλημα, που συνταράσσει την απομονωμένη κοινότητα, θα ενώσει τη διαδρομή της με εκείνη της Ρίτας, εργάτριας στην τοπική μονάδα επεξεργασίας χελιών, που περνάει την προσωπική της κόλαση, αντιμέτωπη καθημερινά με την κακομεταχείριση και εκμετάλλευση που της επιφυλάσσει ο αδελφός της, τραγουδιστής και διακινητής ναρκωτικών στο σκυλάδικο της περιοχής.

    Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια (God Exists, Her Name Is Petrunija)

    Σκηνοθεσία: Τεόνα Στρουγκάρ Μιτέβσκα

    Παίζουν: Ζορίκα Νουσέβα, Λαμπίνα Μιτέφσκα, Στεφάν Βουζίσικ, Σουάντ Μπεγκόφσκι

    Η Πετρούνια, άνεργη 30χρονη, παρά το πτυχίο Ιστορίας που διαθέτει, ζει μια βαρετή, περιοριστική ζωή, στο ίδιο σπίτι με τους γονείς της, στην επαρχιακή πόλη Στιπ της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ καθημερινά πρέπει να προσπερνά το bullying των συντοπιτών τους για την εμφάνισή της. Μετά από μια αποτυχημένη συνέντευξη για δουλειά, όπου υφίσταται μία ακόμη ολική υποτίμηση της προσωπικότητάς της ως οντότητα, παίρνει το δρόμο της επιστροφής στο σπίτι. Είναι η γιορτή των Θεοφανίων, όμως και η Πετρούνια, πέφτοντας πάνω στη θρησκευτική τελετή της κατάδυσης του Σταυρού στο ποτάμι της περιοχής, αποφασίζει να βουτήξει μαζί με τους άντρες. Και πιάνει τον σταυρό, προκαλώντας την οργή των υπόλοιπων κολυμβητών, ενώ ο επίσκοπος αντιδρά, ζητώντας να μείνει ο σταυρός στα χέρια εκείνης που τον πήρε πρώτη, της Πετρούνια, δηλαδή, που θα διαφύγει με το ιερό σύμβολο, προκαλώντας την επέμβαση μιας δημοσιογράφου από τα Σκόπια, που δίνει σκανδαλοθηρικές διαστάσεις στην υπόθεση, αλλά και της αστυνομίας, που αρχίζει να αναζητά την «κλέφτρα»…

    Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου.



    ΣΧΟΛΙΑ