• Table for Two

    Κάτια Κατσίγερα: Η «Μεγάλη Παραίτηση», η Gen Z και η Μεγάλη Δυσπιστία των εργοδοτών

    • Κατερίνα Δαφέρμου, Σάντυ Τσαντάκη

    Η Κάτια Κατσίγερα της K Search, φιλοξενήθηκε στο Table for Two. Η συζήτηση μοιραία στράφηκε στη λεγόμενη Μεγάλη Παραίτηση, στη Gen Z και τη «Μεγάλη Δυσπιστία» των εργοδοτών.

    Τόλμημα ή ευκαιρία; H απόφαση της Κάτιας Κατσίγερα, επικεφαλής recruiting στελεχών σε παγκόσμιο επίπεδο, να ιδρύσει τη δική της εταιρεία, K Search, μέσα στην εποχή της Μεγάλης Παραίτησης, αποτελεί μάλλον το πρώτο.

    Ελίτ εμπειρία

    Τη συναντήσαμε για να μας μιλήσει για τη νέα τάση της αγοράς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ήδη ως managing partner της δικής της εταιρίας.

    Είναι απόφοιτος του Princeton.

    Θυμάται ακόμη τη διαδικασία συγγραφής τoυ senior thesis της. «Μία μικρή διατριβή που έγραψα για την ελληνοτουρκική διαφορά και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, θέμα πολύ επίκαιρο ακόμη και σήμερα. Και άλυτο», λέει η Κάτια Κατσίγερα στο Table for Two.

    Για να συμπληρώσει πως ορισμένοι από τους καθηγητές ήταν ακόμη και νομπελίστες.

    Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρίες, «σχολεία» του executive search, στο Παρίσι και στην Ελλάδα.

    Δούλεψε στην Αμερική και θέλησε να εκμεταλλευτεί «το international background που έχω, που είναι η μητέρα μου Γαλλίδα», για την αναζήτηση στελεχών από το εξωτερικό που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα.

    Μία πολυεπίπεδη διαδικασία

    «Βλέπουμε πολλές εταιρίες, start-up και μεγάλες, που ιδρύουν παραρτήματα στο εξωτερικό και ψάχνουν τον country director για το Βέλγιο, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, την Αγγλία… Αυτές οι εταιρίες αναθέτουν πολύ συχνά αυτό το έργο επιλογής σε έναν σύμβουλο ο οποίος να γνωρίζει και την διεθνή αγορά και να μπορέσει να αξιολογήσει εξίσου καλά τους ξένους και τους Έλληνες», λέει η Κάτια Κατσίγερα στο Τable for Two.

    Έμαθε σε βάθος το executive search όταν έγινε στέλεχος στην Korn Ferry και την ΚPMG.

    «Είναι χρονοβόρο, θέλει επιμονή, δυνατό business understanding, εκτενή έρευνα αγοράς και πολλές προσεγγίσεις. Οι συνεντεύξεις με τους υποψηφίους πραγματοποιούνται σε πλαίσιο εχεμύθειας, ειλικρίνειας, διαφάνειας», σύμφωνα με τη managing partner της Κ Search.

    Η Μεγάλη Παραίτηση

    Το σκηνικό αλλάζει με την Μεγάλη Παραίτηση.

    Παγκόσμιο φαινόμενο, κίνημα που ξεκίνησε ήδη από την πανδημία στην Αμερική.

    Κενές θέσεις στο χώρο του τουρισμού αλλά και της οικονομίας.

    Κάτι που η ιδιοκτήτρια της K Search συνδέει με τα καινούργια πρότυπα. «Οι νέοι άνθρωποι, οι Millennials, έχουν νέα κριτήρια. Ψάχνουν να βρουν μια εργασία που προσφέρει ευελιξία».

    Όμως οι εργοδότες δεν εμπιστεύονται το εργατικό δυναμικό για να προσφέρουν αυτή την ευέλικτη εργασία…

    «Στην Ελλάδα ακόμη βλέπουμε ότι υπάρχει δυσπιστία, όσον αφορά την τηλεργασία. Αυτό πρέπει να αλλάξει», τονίζει η Kάτια Κατσίγερα στο Table for Two.

    Μία καινούργια αγορά, candidate driven, αυτή τη φορά, υποψήφιοι που θέτουν δικούς τους όρους, και χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης από πλευράς recruiting. Κάπως έτσι θα φτάσουμε στην dream team κάθε εταιρίας; Και πόσο άραγε αντέχει στον χρόνο μία dream team;

    Πληροφορίες

    Table for Two με την Κάτια Κατσίγερα της K Search

    Από τις Δαφέρμου Κατερίνα και Τσαντάκη Σάντυ

    Επιμέλεια βίντεο: Δήμος Παυλόπουλος

    Την Κατερίνα Δαφέρμου έντυσε η εταιρεία Aggel Knitwear (www.aggel.eu).