• City Stories

    Αθήνα: τα στοιχειωμένα σπίτια και οι τρομακτικοί θρύλοι που τα συνοδεύουν

    • NewsRoom

    Βίλλα Καλλέργη


    Μα έχουμε εμείς φαντάσματα στην Αθήνα; Αυτά δεν κατοικούν συνήθως σε σκοτεινούς πύργους της Σκοτίας και στα εγκαταλελειμμένα κάστρα της Γηραιάς Αλβιώνας; Κι όμως κάποια παλιά αρχοντικά στην Αθήνα έχουν τις δικές τους ιστορίες και κουβαλούν τρομακτικούς θρύλους, που κάνουν ακόμα και τους πιο ορθολογιστές να ανατριχιάζουν.

    Κάποιοι ισχυρίζονται πως συχνά ακούγονται φωνές πίσω από τις κλειστές τους πόρτες, λευκοντυμένες μορφές προβάλλουν στα παράθυρά τους και περίεργα φαινόμενα σημειώνονται στην περιοχή. Εσείς θα τολμούσατε να τα επισκεφτείτε;

    Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ
    Ένα νεοκλασικό κτίριο στη συνοικία του Νέου Φαλήρου, στην οδό Σμολένσκι 4, που παραμένει ακατοίκητο εδώ και χρόνια. Σήμερα ο πύργος αυτός καλύπτεται από πυκνή βλάστηση, ενώ στην είσοδό του δεσπόζει μια μισογκρεμισμένη αυλόπορτα. Ανήκε σε έναν υφασματέμπορο, τον Κουρταλή, φιλόδοξο και μισάνθρωπο, που λόγω της ιδιορρυθμίας του έζησε αποτραβηγμένος από τον κόσμο.

    Όταν ήταν νέος, λένε, ήθελε να γίνει τραγουδιστής της όπερας, αλλά ο πατέρας του δεν του το επέτρεψε. Αργότερα, του μπήκε η εμμονή να αποκτήσει κάποιο αξίωμα, γι αυτό και όσοι τον ήξεραν, τον αποκαλούσαν «κύριο Δήμαρχο ή κύριο Υπουργό». Έβαλε υποψηφιότητα, αλλά έχασε τις εκλογές για τέσσερις ψήφους.

    Από τότε αποτρελάθηκε και απομονώθηκε στον πύργο του, όπου πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Κάποιοι κάτοικοι της περιοχής ισχυρίζονται ότι ακούν τα βράδια κάποιον να τραγουδάει πίσω από τα σφαλισμένα παντζούρια. Άλλοι είναι σίγουροι πως έχουν δει το φάντασμά του να τριγυρίζει στα δωμάτια και να ψιθυρίζει: «Μακριά από τον πύργο, είναι δικός μου».

    ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
    Σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά νεοκλασικά της Καλλιθέας, κατοικούσε κάποτε η Σοφία Λασκαρίδου, μια σημαντική ζωγράφος των αρχών του προηγούμενου αιώνα και καλλονή της εποχής. Μάλιστα εκείνη είχε ζητήσει τότε από τον βασιλιά Γεώργιο τον Β να επιτραπεί στις γυναίκες να σπουδάζουν στη Σχολή Καλών Τεχνών, πράγμα που και πέτυχε. Η ζωή της σφραγίστηκε από τον τραγικό έρωτα της με τον ρομαντικό ποιητή Περικλή Γιαννόπουλο.

    Εκείνος ήταν παράφορα ερωτευμένος μαζί της , και ενώ η ίδια έτρεφε εξίσου έντονα συναισθήματα γι’ αυτόν, αρνήθηκε την πρόταση γάμου που της έκανε, γιατί δεν μπορούσε να εγκαταλείψει την τέχνη της και την ανεξαρτησία της. Ο Γιαννόπουλος, συντετριμμένος από την απόρριψη, αυτοκτόνησε, πηδώντας με το άλογό του στα νερά του Σκαραμαγκά.

    Η Σοφία κατέρρευσε όταν έμαθε τα νέα, σφράγισε τις πόρτες του σπιτιού και έζησε εκεί μόνη, μουρμουρίζοντας το όνομά του μέχρι το τέλος της. Μέχρι σήμερα κάποιοι λένε ότι την ακούν να τον φωνάζει, ιδίως τις βραδινές ώρες, μιας και το πρωί, στο οίκημα στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη. Η ίδια μια μέρα, πριν πεθάνει, δώρισε το σπίτι της στον Δήμο.

    Δείτε τη συνέχεια στο bovary.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η «Βαγγελίτσα» μαγειρεύει όπως η μαμά σου -Σε ένα vintage μαγειριό στο Κολωνάκι φτιάχνουν τέλειο σπιτικό φαγητό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα ρούχα που έγραψαν ιστορία στο σινεμά. Δείτε τα και θα εκπλαγείτε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η νέα τρέλα στην Αθήνα λέγεται «Δείπνα Μυστηρίου» – Τι είναι;



    ΣΧΟΛΙΑ