• City Stories

    «Τα σύννεφα διηγούνται τη δική μας ιστορία» (εντυπωσιακές φωτογραφίες)

    • NewsRoom


    Ένα σύννεφο είναι μια σκιά σε κίνηση. Αλλάζοντας μορφές και διαθέσεις, φτάνει με ένα ασαφές και το ίδιο συχνά απειλητικό μήνυμα. «Τα σύννεφα διηγούνται πάντα μια αληθινή ιστορία», έγραψε το 1887 ο Σκωτσέζος μετεωρολόγος Ralph Abercromby. «Μια ιστορία», όμως, «που είναι δύσκολο να διαβάσει κανείς»…

    Η γοητεία που μας ασκούν τα σύννεφα δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί: κανένα δεν είναι ολόιδιο με κάποιο άλλο και κανένα δεν μένει ίδιο για πολύ. Και δεν είναι μόνο ότι αποτελούν ένδειξη αλλαγής, αλλά την προκαλούν κιόλας. Ένα σύννεφο μπορεί να είναι όμορφο, φρικτό ή και τα δύο – ενσάρκωση του μεγαλείου. Ελάχιστα άλλα πράγματα στη Γη εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν με τη δύναμή τους τον άνθρωπο. Μια δύναμη που υπερβαίνει την ανθρώπινη. Το να παρακολουθεί κανείς ένα υπερκύτταρο να δυναμώνει πάνω από τις πεδιάδες, όπως κάνουν οι κυνηγοί καταιγίδων, είναι σαν να παρακολουθεί τον Δία να παίρνει μορφή πάνω στη Γη. Έχουμε μάθει αρκετά κατά τη διάρκεια των αιώνων για να γνωρίζουμε πλέον ότι τα σύννεφα δεν είναι κάτι το υπερφυσικό. Αντίθετα, αντιπροσωπεύουν ό,τι είναι φυσικό και, παρ’ όλα αυτά, στεκόμαστε κάτω από αυτά γεμάτοι δέος και, απλά, ανθρώπινοι.

    Όμως, η σχέση μας με τα σύννεφα αλλάζει, γίνεται όλο και πιο θολή. Η ανθρώπινη δραστηριότητα αλλάζει το πρόσωπο του ουρανού. Και αλλάζει επίσης τη διάθεσή του. Οι επιστήμονες διστάζουν να συνδέσουν συγκεκριμένες καταιγίδες με το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά είναι σαφές ότι, συνολικά, η κλιματική αλλαγή κάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα ακόμη πιο ισχυρά και, ίσως, πιο συχνά.

    Όταν κοιτάμε προς τα πάνω, όλο και περισσότερο το πρόσωπο που αντικρίζουμε είναι το δικό μας. Και στις φωτογραφίες της Camille Seaman, είναι δύσκολο επίσης να μη διακρίνει το πρόσωπο της ίδιας της ανθρωπότητας: ισχυρή, ανυποχώρητη, ανελέητη. Τα σύννεφα διηγούνται πάντα μια αληθινή ιστορία, είπε κάποτε ο Ralph Abercromby. Και, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η ιστορία που διηγούνται σήμερα είναι η δική μας. Πού θα μας οδηγήσει αυτή, είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς.

     

    Το κείμενο και οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο «The Big Cloud» της Camille Seaman, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Princeton Architectural Press.



    ΣΧΟΛΙΑ