• City Stories

    Πώς θεραπεύεται η Φλεβική Ανεπάρκεια: Πέντε κρίσιμες απαντήσεις

    • NewsRoom


    Η Φλεβική Ανεπάρκεια αποτελεί μια πολύ κοινή πάθηση που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τείνει να αφορά όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Οι ασθενείς με Φλεβική Ανεπάρκεια βιώνουν αίσθηση πόνου, βάρους, καψίματος και κράμπες στα πόδια, εμφάνιση κιρσών ή και ευρυαγγειών, οίδημα, κ.α..

    Καθώς η Φλεβική Ανεπάρκεια είναι εξελικτική νόσος, η έγκαιρη διάγνωση και η εξειδικευμένη θεραπεία είναι κρίσιμης σημασίας για την αποτροπή των βαρύτερων συνεπειών της (δερματικές αλλοιώσεις, έλκη, θρόμβωση, κ.α.).

    Τι είναι η φλεβική ανεπάρκεια;

    Οι φλέβες των ποδιών μας αποτελούν ένα δίκτυο που μέσω βαλβίδων δημιουργούν την κατάλληλη πίεση για να επιστρέφει το αίμα από τα άκρα προς την καρδιά. Εάν οι βαλβίδες μιας φλέβας καταστραφούν ή ανεπαρκέσουν, τότε το αίμα λιμνάζει σε αυτές αυξάνοντας την πίεση. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται φλεβική ανεπάρκεια και αποτελεί μια πολύ συχνή πάθηση που αφορά περισσότερο από το 40% των γυναικών και το 20% των ανδρών.

    Ποιοι παράγοντες συντελούν στη δημιουργία φλεβικής ανεπάρκειας;

    Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συντελούν στη φλεβική ανεπάρκεια, βασικότεροι των οποίων είναι: η κληρονομικότητα, ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής και εργασίας (έλλειψη άσκησης, διατροφή, ορθοστασία, ακινησία, παχυσαρκία, κ.λπ.) οι ορμονικές αλλαγές (αντισυλληπτική αγωγή, εγκυμοσύνη, λοχεία, κ.α.) καθώς και η τάση γήρανσης του ανθρώπινου πληθυσμού.

    Πως διαπιστώνεται η ύπαρξη φλεβικής ανεπάρκειας;

    Σε αρκετές περιπτώσεις μπορούμε να δούμε τις πάσχουσες φλέβες κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Πολύ συχνά όμως οι φλέβες που ανεπαρκούν βρίσκονται βαθύτερα. Εκτός από τη διάγνωση με τη χρήση υπέρηχου (doppler), η διενέργεια ειδικών εξετάσεων (triplex) που απεικονίζουν λεπτομερώς το φλεβικό δίκτυο και η επίσκεψη σε ειδικό αγγειοχειρουργό είναι καίριας σημασίας για την πληρέστερη διάγνωση και την αποτελεσματικότερη θεραπεία. Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια δεν πρέπει να μένει χωρίς θεραπεία, καθώς είναι μια εξελικτική νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επιπλοκές (αλλοιώσεις του δέρματος, άτονα έλκη, φλεβική θρόμβωση, κ.α.)

    Ποια προβλήματα προξενεί η φλεβική ανεπάρκεια;

    Η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να δημιουργήσει τα ακόλουθα προβλήματα:

    • Ευρυαγγείες: εμφανίζονται στο δέρμα σαν συστάδες από μικρές κόκκινες-μπλε φλέβες και συνήθως αποτελούν μόνο κοσμητικό πρόβλημα. Η θεραπεία τους ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να γίνει με σκληρυντικά μέσα ή με μη επεμβατικά laser.
    • Κιρσούς: σχηματίζονται στις επιφανειακές φλέβες καθώς το αίμα που λιμνάζει σε αυτές τις διογκώνει δίνοντάς τους σχοινοειδή μορφή με πιθανές ελικώσεις. Εκτός του αισθητικού προβλήματος οι κιρσοί προξενούν κούραση, κάψιμο, φαγούρα, κράμπες και πόνο. Οι παραπάνω ενοχλήσεις επιδεινώνονται συνήθως μετά από μακρά καθιστική θέση, τις βραδινές ώρες, στην αρχή κάθε ζεστής εποχής, προ της περιόδου και κατά την εγκυμοσύνη.
    • Θρομβοφλεβίτιδα: αποτελεί συχνό και επώδυνο σύμπτωμα της φλεβικής ανεπάρκειας κατά το οποίο δημιουργείται θρόμβος, το τοίχωμα τις φλέβας φλεγμαίνει, το δέρμα γίνεται σκληρό, ζεστό, κόκκινο και πρησμένο. Η κατάσταση αυτή δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία, αλλά μετά από τη φλεβική θρόμβωση είναι πιθανή η εμφάνιση κιρσών (δευτεροπαθείς κιρσοί).
    • Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: είναι μια σοβαρή παθολογική κατάσταση καθώς ο θρόμβος από το εν τω βάθει δίκτυο μπορεί να μετατοπιστεί προς τους πνεύμονες επιφέροντας πνευμονική εμβολή. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση απαιτεί άμεση εισαγωγή του ασθενούς σε νοσοκομείο.
    • Φλεβικά έλκη είναι πληγές οι οποίες προξενούνται σε ασθενείς με προχωρημένο στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας.

    Πως θεραπεύεται η φλεβική ανεπάρκεια;

    Ανάλογα με την μορφολογία και τη βαρύτητα της πάθησης, η θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας ενδέχεται να περιλαμβάνει:

    • Συντηρητική αγωγή: συνιστάται σε αρχικά στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας και μπορεί να περιλαμβάνει φλεβοτονικά ή αντιοιδηματώδη φάρμακα, ελαστικές κάλτσες ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης, σύσταση για απώλεια βάρους και καθημερινή άσκηση (τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμβηση, κ.α.) αλλά όχι γυμναστική με βάρη.
    • Όταν η ανεπάρκεια στη μείζονα ή στην ελάσσονα σαφηνή φλέβα είναι προχωρημένη, τότε η επεμβατική θεραπεία είναι απαραίτητη καθώς ενδέχεται να οδηγήσει σε βλάβη του μαλακού ιστού, εξέλκωση, φλεβική θρόμβωση. Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί με χειρουργική επέμβαση ή με τη χρήση ενδοφλεβικών τεχνικών.
    • Xειρουργική θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας (κιρσών) πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Για τη θεραπεία της μεγάλης σαφηνούς πραγματοποιείται μία τομή στη μηροβουβωνική χώρα και μία στον έσω σφυρό ή στην ιγνυακή περιοχή, πίσω από το γόνατο και στον έξω σφυρό (για τη θεραπεία της μικρής σαφηνούς) από τις οποίες εισάγεται ένα εργαλείο (stripper) που εκριζώνει την πάσχουσα φλέβα. Ελλείψει άλλων επιλογών το stripping κατέστη (από τη δεκαετία του 1950) η παραδοσιακή χειρουργική θεραπεία για τους κιρσούς, παρουσιάζοντας όμως σημαντικά ποσοστά υποτροπών (ουλές, τραυματισμό νεύρων, αιματώματα) με κυριότερο πρόβλημα την επανεμφάνιση των κιρσών λόγω του φαινομένου της νεοαγγειογένεσης. Σήμερα η χρήση της μεθόδου τείνει διεθνώς να περιοριστεί μόνο στη θεραπεία κιρσών με πολύ μεγάλη διάμετρο και περιπτώσεων με πολύ μεγάλη ελίκωση.
    • Η θεραπεία των κιρσών με τη χρήση ενδοφλεβικών τεχνικών ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και σε συνδυασμό με την εξέλιξη των απεικονιστικών μεθόδων (υπερηχοτομογράφηση) βελτίωσαν θεαματικά τις δυνατότητες για ακριβέστερη διάγνωση, ασφαλέστερη, ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων. Παρά τα αρχικά προβλήματα εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες, οι σύγχρονες μελέτες από την παγκόσμια εμπειρία επιβεβαιώνουν ότι οι ενδοφλεβικές θεραπείες των κιρσών (Laser, rf) παρουσιάζουν καλύτερα κλινικά αποτελέσματα και σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της κλασικής χειρουργικής θεραπείας.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Φλεβική Ανεπάρκεια επικοινωνήστε με τον Αγγειοχειρουργό σας.

    ΠΗΓΗ: http://www.therapies.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πού βρίσκονται τα οκτώ πιο σοκολατένια στέκια της Μ. Βρετανίας;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δέκα εύκολες συνταγές που δεν θα σας κοστίσουν μια περιουσία

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Πρεμιέρα για τη νέα Σειρά 5 της BMW



    ΣΧΟΛΙΑ