• City Stories

    Πέντε δωρεάν εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival στο ΚΠΙΣΝ τη Δευτέρα

    ΚΠΙΣΝ


    Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ/SNF) διοργανώνει και φέτος το Summer Nostos Festival (SNFestival), τη μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού, με τις ανοιχτές εκδηλώσεις του που εκτείνονται από τη μουσική και τον χορό, μέχρι τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία. Η υλοποίηση του SNFestival πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΚΠΙΣΝ ΑΕ. και παρακάτω συγκεντρώσαμε πέντε εκδηλώσεις για αύριο, οι οποίες πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο και δεν χρειάζονται προεγγραφή.

    1. Smart & Funny Races

    Στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε 15 διασκεδαστικούς αγώνες. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους και να είναι γρήγοροι και ευέλικτοι για να πετύχουν τον στόχο τους στις 15 παραλλαγές σκυταλοδρομίας που συνδυάζουν σκέψη, ταχύτητα και ευστοχία.

    Συντελεστές: Αναγέννηση & Πρόοδος

    Για παιδιά 8 ετών και άνω & ενήλικες, με σειρά προτεραιότητας.

    Πότε:
    Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018
    18.00 – 20.00

    Πού:
    Ξέφωτο

    Πληροφορίες

    Ελεύθερη είσοδος. Με σειρά προτεραιότητας.

    2. 100 χρόνια από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλάζοντας τόπους: μετακινήσεις και μετατοπίσεις στον καιρό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

    Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ένα ορόσημο. Από το 1914 έως το 1918, εκατομμύρια άνθρωποι πολέμησαν και σκοτώθηκαν, αυτοκρατορίες κατέρρευσαν, νέα κράτη αναδύθηκαν και νέα σύνορα ορίστηκαν, η επαγγελία της σοσιαλιστικής επανάστασης έγινε πράξη σε μία μεγάλη χώρα, οι μνήμες και οι συνειδήσεις των ανθρώπων χαράχτηκαν για πάντα από το βίωμα και τις συνέπειες αυτού του πολέμου. Ταυτόχρονα όμως ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος υπήρξε η γενεσιουργός αιτία γιγάντιων διαστάσεων μετακινήσεων. Μετακινήσεις προσφύγων και στρατιωτών, κυνηγημένων από τον πόλεμο και αυτουργών του πολέμου, οι οποίες επηρέασαν όλες τις εκφάνσεις της ζωής του ανθρώπου. Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη λήξη του πολέμου, σε μία συζήτηση αφιερωμένη στις εξ ανάγκης και διατεταγμένες πληθυσμιακές μετακινήσεις, θα επιχειρηθεί να ανιχνευτούν κάποιες από τις όψεις τους, ενδεχομένως κάπως αναπάντεχες, ενδεικτικές όμως των επιπτώσεων του «Μεγάλου Πολέμου».

    ΟΜΙΛΗΤΕΣ
    Έλλη Λεμονίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πατρών
    Μετακινήσεις ατόμων και πληθυσμών: διεθνείς και ελληνικές πτυχές ενός παραγνωρισμένου φαινομένου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

    Λένα Κορμά, Επιστημονικό μέλος, Γαλλική Σχολή Αθηνών
    Μετακινήσεις πληθυσμών και μολυσματικές ασθένειες στην Ελλάδα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

    Έφη Γαζή, Αναπλ. Καθηγήτρια Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
    «Αποικιακά στρατεύματα» στην Ευρώπη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ
    Δημήτρης Δημητρόπουλος, Μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

    Πότε:
    Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018
    18.30 – 20.30

    Πού:
    Πύργος Βιβλίων EBE

    Πληροφορίες

    Ελεύθερη είσοδος.

    3. The Barr Brothers

    Οι Barr Brothers, μια folk μπάντα από το Μόντρεαλ του Καναδά, παρουσιάζουν στο ελληνικό κοινό τη νέα τους δουλειά Queens of the Breakers. Οι αδερφοί Andrew και Brad Barr -ντραμς και κιθάρα/φωνή αντίστοιχα- πειραματίζονται και καταφέρνουν να μετουσιώνουν σε μουσική τους ήχους του κόσμου γύρω μας – εστιάζουν ιδιαίτερα σε ήχους που παράγουν οι συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας – αξιοποιώντας πλειάδα μουσικών οργάνων από ολόκληρο τον κόσμο.

    Έχουν υπάρξει δύο φορές υποψήφιοι στα JUNO Awards, για το Εναλλακτικό Άλμπουμ της Χρονιάς, το 2013 και το 2015. Για την πιο πρόσφατη δουλειά τους -τέσσερις στο σύνολο- το Queens of the Breakers, απομονώθηκαν για έναν ολόκληρο χειμώνα σε μια ερημική πόλη στο Κεμπέκ, προκειμένου να γράψουν με έναν περισσότερο συνεργατικό και αυτοσχεδιαστικό τρόπο. Ως αποτέλεσμα, ο δίσκος τους περιέχει μία ποικιλία ειδών μουσικής, από αμερικανικά μπλουζ, έως ακουστική folk και ψυχεδελική μουσική.

    Υπάρχει μια ωραία ιστορία πίσω από τους αδερφούς Barr και την τωρινή μπάντα τους: Την άνοιξη του 2004, οι Barr Brothers, τότε γνωστοί ως The Slip, έπαιζαν σε ένα μικρό club στο Μόντρεαλ, όταν ξαφνικά ξέσπασε πυρκαγιά. Άρπαξαν κάποιες κιθάρες και τα τύμπανα, και βγήκαν έξω, μαζί με όποιον άλλον βρισκόταν στον χώρο – κοινό και εργαζόμενους. Ενώ οι φλόγες «κατάπιναν» το club, ο Andrew προσέφερε το παλτό του σε μια από τις σερβιτόρες, διότι έβρεχε. Αυτή η σερβιτόρα είναι πλέον μια από τους μάνατζέρ τους.

    Πότε:
    Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018
    20.30

    Πού:
    Σκηνή στο Κανάλι

    Πληροφορίες

    Ελεύθερη είσοδος.

    4. Όρνιθες – Ο Καραγκιόζης στη Χώρα των Πουλιών

    Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Ηλίας Καρελλάς, δημιουργεί ένα πολύχρωμο λυρικό παραμύθι εμπνευσμένο από τους λαϊκούς ήρωες του θεάτρου σκιών και την αρχαία κωμωδία του Αριστοφάνη. Ενενήντα γιγαντιαίες φιγούρες ζωντανεύουν σε έναν μπερντέ 45 τετραγωνικών μέτρων με τη φωνή του Ηλία Καρελλά, του Χρήστου Θηβαίου (Τσαλαπετεινός), της Τζώρτζια Κεφαλά του συγκροτήματος Μπλε (Αηδόνα) ενώ στον ρόλο του Προμηθέα συναντάμε τον Θάνο Κοσμίδη από το συγκρότημα Burger Project. Τη μουσική της παράστασης έγραψαν οι String Demons, οι οποίοι παίζουν και τραγουδούν ζωντανά στη σκηνή.

    Ο Καραγκιόζης ως Πεισθέταιρος και ο ξακουστός θείος του Μπαρμπαγιώργος ως Ευελπίδης, απογοητευμένοι από την πόλη τους αναζητούν την ιδανική πολιτεία για να ζήσουν ήρεμα, ευτυχισμένα και ειρηνικά. Τα πουλιά που βλέπουν τα πάντα πετώντας από ψηλά είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι για να τους υποδείξουν αυτήν την όμορφη ιδανική πολιτεία. Αποφασίζουν, λοιπόν, αφήνοντας πίσω τους τις ψηλές πολυκατοικίες, τα αυτοκίνητα, τον θόρυβο και το γκρίζο της πόλης και των ανθρώπων της, να ξεχυθούν στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και να συναντήσουν στο φυσικό τους περιβάλλον τα πουλιά με τον αρχηγό τους.

    Ο σκιοπαίκτης και σκηνοθέτης Ηλίας Καρελλάς, τις τελευταίες δεκαετίες έχει δώσει μια ανανεωτική πνοή στο θέατρο για παιδιά και νέους, δημιουργώντας πρωτοποριακές παραστάσεις όπου συνυπάρχουν αρμονικά επί σκηνής ο ηθοποιός, η σκιά, η κούκλα, η μάσκα, τα πολυμέσα και η ζωντανή μουσική. Σε αυτή την παράσταση, κάνει ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα για όλη την οικογένεια, στην οποία οι αξίες του λαϊκού θεάτρου σκιών συναντούν την αριστοφανική αλληγορία της αρχαίας κωμωδίας.

    Συντελεστές:
    Διασκευή – Σκηνοθεσία- Στίχοι: Ηλίας Καρελλάς
    Πρωτότυπη μουσική: String Demons
    Κίνηση – Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα
    Σκηνογραφία – Φωτισμοί: Ηλίας Καρελλάς
    Κοστούμια: Αγγελική Μπόζου
    Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Κώνστα
    Φιγούρες θεάτρου σκιών: Ηλίας Καρελλάς, Νικόλας Τζιβελέκης
    Κατασκευή σκηνικού: Μιχάλης Ράπτης
    Παραγωγή ήχου – Sound designer: Δημήτρης Ντούλιας
    Ειδικές κατασκευές φωτισμού: Γρηγόρης Κουρέλης

    Διανομή:
    Καραγκιόζης, Μπαρμπαγιώργος & άλλες 35 φωνές: Ηλίας Καρελλάς
    Τσαλαπετεινός: Χρήστος Θηβαίος
    Αηδόνα: Τζώρτζια Κεφαλά (Μπλε)
    Αφηγητές–Μουσικοί: String Demons

    Προμηθέας- Μουσικός: Θάνος Κοσμίδης (Burger Project)
    Μουσικός – κρουστά: Χάρης Παναγιωτόπουλος
    Χειρισμός φιγούρας θεάτρου σκιών: Σπύρος Γεωργίου, Κωνσταντίνα Γκόρου, Χάρης Μπιλλίνης, Νικόλας Τζιβελέκης, Δήμητρα Κώνστα

    Πότε:
    Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018
    21.00

    Πού:
    Λαβύρινθος

    Πληροφορίες

    Με σειρά προτεραιότητας.
    Τα Δελτία Προτεραιότητας θα διανέμονται από το Labyrinth Kiosk 60′ (20.00) πριν την έναρξη της κάθε παράστασης.

    Ο κάθε παρευρισκόμενος μπορεί να παραλάβει ως 2 δελτία εισόδου.

    5. Στέρεο Νόβα 

    Το ελληνικό συγκρότημα που έγραψε ιστορία στην ηλεκτρονική μουσική και στιγμάτισε μία ολόκληρη γενιά, οι Στέρεο Νόβα, έρχονται για μια ιστορική κοινή εμφάνιση στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ.

    Είκοσι χρόνια μετά την τελευταία τους κοινή δουλειά, οι Κωνσταντίνος Βήτα και Μιχάλης Δέλτα, θα παρουσιάσουν στο Summer Nostos Festival παλιότερο αλλά και νέο υλικό από τη μουσική τους.

    Οι Στέρεο Νόβα δημιουργήθηκαν το 1989 και κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ το 1992. Ήταν συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής με στοιχεία trip hop, ambient και techno. Τα μέλη τού συγκροτήματος ήταν οι Κωνσταντίνος Βήτα, Μιχάλης Δέλτα και Αντώνης Παλάσκας. Ηχογράφησαν 5 άλμπουμ που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, με το MTV να αναφέρει ότι η μουσική τους επηρέασε την ελληνική ηλεκτρονική μουσική όσο και την ποπ. Το συγκρότημα διαλύθηκε το καλοκαίρι του 1997 ενώ τα μέλη του γκρουπ συνέχισαν την μουσική τους πορεία ξεχωριστά.

    Συντελεστές:
    Κωνσταντίνος Βήτα, synths, φωνή
    Μιχάλης Δέλτα, synths
    Συμμετέχει στα τύμπανα ο Πέτρος Τσαμπαρλής
    Ηχοληψία: Γιάννης Λαμπρόπουλος
    Ηχοληψία: Παύλος Πανταζόπουλος
    Φωτισμοί: Σπύρος Κουρκουμέλης:
    Visuals & Video Art: DOC TV Specials
    Σκηνοθεσία: Νίκος Πατρελάκης
    Κινηματογράφηση & Επεξεργασία: Κώστας Κατριός, Νίκος Πατρελάκης
    3D Animation: Ηλιάνα Τσαπατσάρη

    Πότε:
    Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018
    21.30

    Πού:
    Ξέφωτο

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Athens Retro Festival 2018: Ένα ταξίδι στο χρόνο γεμάτο αναμνήσεις και νοσταλγία!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Γιορτή της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής με ελεύθερη είσοδο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  ATHENS2018: Ένα πολυπολιτισμικό φεστιβάλ με παραγωγές από το εξωτερικό



    ΣΧΟΛΙΑ