• City Stories

    Park your Cinema: Κινηματογραφικές προβολές με ελεύθερη είδοσο στο ΚΠΙΣΝ

    • NewsRoom

    Grease


    Με μία σειρά από κινηματογραφικές προβολές της δεκαετίας του ’70 ολοκληρώνεται το Park your Cinema στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

    Ένα φινάλε μετά μουσικής με ταινίες από τα τέλη της δεκαετίας του ‘70 στις οποίες η μουσική έχει τον πρώτο ρόλο.

    «Grease» με τον John Travolta και την Olivia Newton-John (1978)
    Παρασκευή 06/09, 20.30, Ξέφωτο
    Σκηνοθεσία: Randal Kleiser

    Αγόρι γνωρίζει και ερωτεύεται κορίτσι στις διακοπές, αλλά τους χωρίζει ο ερχομός… της νέας σχολικής χρονιάς! Αναπάντεχα, βρίσκονται στο ίδιο γυμνάσιο και η αγάπη τους θα περάσει από δοκιμασίες πριν το πανηγυρικό, μουσικοχορευτικό φινάλε (και happy end, προφανώς).

    Η μεγαλύτερη επιτυχία για το αμερικανικό box-office του 1978, αλλά και το πιο εμπορικό μουσικό φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου, βασίστηκε στο ομώνυμο rock and roll μιούζικαλ του 1971, εδραίωσε την καριέρα του John Travolta (μόλις έναν χρόνο μετά το Πυρετός το Σαββατόβραδο) και μετέτρεψε σε superstar τη Βρετανοαυστραλή Olivia Newton-John.

    Οι ατσίδες με τα μπλε / The Blues Brothers (1980)
    Παρασκευή 13/09, 20.30, Ξέφωτο
    Σκηνοθεσία: John Landis

    Ο Jake και ο Elwood έχουν μια αποστολή! Να σώσουν από τη χρεοκοπία το καθολικό ορφανοτροφείο στο οποίο μεγάλωσαν. Χρειάζονται 5.000 δολάρια. Δεν τα έχουν. Αλλά… «το έχουν» στο να παίζουν rhythm and blues.

    Αρκεί να ενώσουν ξανά την παλιά τους μπάντα. Η επεισοδιακή μουσική κωμωδία που σάρωσε τα ταμεία το 1980, αγαπήθηκε ως soundtrack, έγινε cult classic και διατηρεί αιώνια τη φήμη του αδικοχαμένου και σπουδαίου κωμικού John Belushi.

    Ray Charles, Cab Calloway, Aretha Franklin, Chaka Khan, John Lee Hooker και James Brown συμμετέχουν σε μουσικοχορευτικά νούμερα που σε ξεσηκώνουν, τα cameos διάσημων σκηνοθετών ξαφνιάζουν, ενώ το φιλμ κατείχε το ρεκόρ… καταστροφής αυτοκινήτων (103!) για τις ανάγκες των σκηνών καταδίωξης.

    The Rose (1979)
    Κυριακή 22/09, 20.30, Ξέφωτο
    Σκηνοθεσία: Mark Rydell

    Η ζωή μιας αυτοκαταστροφικής rock star που αγωνίζεται ν’ αντέξει τις πιέσεις της τεράστιας καριέρας της, δίπλα σε έναν απαιτητικό και αδίστακτο manager.

    Ξεκίνησε με τον τίτλο Pearl (από τον τίτλο του τελευταίου της album), καθώς βασιζόταν στην πραγματική ζωή της Janis Joplin, όμως η οικογένειά της αρνήθηκε να δώσει στους παραγωγούς του φιλμ τα δικαιώματα για να αφηγηθούν την ιστορία της, έτσι το The Rose κατέληξε να είναι μία ανεπίσημη κινηματογραφική βιογραφία.

    Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η Bette Midler είναι συγκλονιστική, ερμηνεύοντας όλα τα τραγούδια και σηκώνοντας επάξια το δραματικό βάρος της ιστορίας, για να προταθεί τελικά για το Όσκαρ καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, το 1980. Το φιλμ απέσπασε ακόμη τρεις οσκαρικές υποψηφιότητες.

    Και τον Σεπτέμβριο, πριν τις μεγάλου μήκους ταινίες που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Park your Cinema θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους Ελλήνων σκηνοθετών παραγωγής 2017-2018, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΚΠΙΣΝ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

    Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Χρυσόψαρο (2017)
    Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου
    Σκηνοθεσία: Γιώργος Αγγελόπουλος
    Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Οικονόμου, Λύσανδρος Κουρούμπαλης, Εύα Αγγελοπούλου

    Ο εφτάχρονος Στρατής είναι διαφορετικός από τα υπόλοιπα αγόρια της ηλικίας του και αυτό ανησυχεί τον πατέρα του.

    Την ημέρα των γενεθλίων του, ο μικρός θα διαλέξει, για δώρο γενεθλίων, ένα χρυσόψαρο διαφορετικό από τα υπόλοιπα.

    Ο πατέρας του όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να δεχτεί κάτι τέτοιο.

    Καουμπόης (2017)
    Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου
    Σκηνοθεσία: Γιάννης Χαριτίδης
    Πρωταγωνιστούν: Μανώλης Μαυροματάκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου

    Σε μερικές μέρες ο Μηνάς θα πάρει μέρος σε ένα τηλεοπτικό σόου, στο «Ταλέντο της Χρονιάς». Το τηλεοπτικό συνεργείο τον ακολουθεί στην καθημερινότητά του και παίρνει συνεντεύξεις από τον ίδιο και τους κοντινούς του ανθρώπους. Ο Μηνάς πρέπει να κερδίσει για να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Ποιο είναι το ταλέντο του; Είναι καουμπόης. Στην Αθήνα.

    Ομπρέλα (2018)
    Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου
    Σκηνοθεσία: Αμέρισσα Μπάστα
    Πρωταγωνιστούν: Άλκης Παναγιωτίδης, Σοφία Σεϊρλή, Μαρία Αντουλινάκη

    Ένα ηλιόλουστο φθινοπωρινό πρωινό ένα ζευγάρι 70άρηδων, ο Αλέκος και η Τασία, ξεκινούν για να επισκεφθούν την κόρη τους. Ο Αλέκος θέλει να πάρει μαζί του την ομπρέλα του.

    Park your Cinema Kids: BOYS, BOYS, BOYS

    Μετά το Girl Power του Αυγούστου, οι παιδικές προβολές του Σεπτεμβρίου αποκτούν πιο αγορίστικο χαρακτήρα. Ταινίες γεμάτες δράση, χιούμορ και φαντασία, για αγόρια κάθε ηλικίας. Όλες οι ταινίες προβάλλονται μεταγλωττισμένες στα ελληνικά.

    Hotel Transylvania (2012)
    Ξενοδοχείο για Τέρατα / Hotel Transylvania (2012)
    Κυριακή 08/09, 20.30, Ξέφωτο
    Σκηνοθεσία: Genndy Tartakovsky

    Ο Κόμης Δράκουλας διευθύνει ένα ξενοδοχείο για την ανάπαυση κάθε είδους τεράτων, μακριά από τον πολιτισμό και τους ενοχλητικούς ανθρώπους. Η γαλήνια ατμόσφαιρα διαταράσσεται όταν στο ξενοδοχείο εισχωρεί κατά λάθος ένας νεαρός τουρίστας, ο οποίος ερωτεύεται την… 118χρονη (αλλά έφηβη στο παρουσιαστικό!) κόρη του οικοδεσπότη.

    Οι πιο κλασικοί τερατόμορφοι ήρωες της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου γίνονται παιδιάστικα χαριτωμένοι στην animated εκδοχή τους, σε ένα φιλμ που έσπασε τα ταμεία παγκοσμίως και απέκτησε ακόμη δύο sequels, το 2015 και το 2018. Το studio της SONY ετοιμάζει κι ένα τέταρτο μέρος για το 2021.

    Οι Υπερέξι/ Big Hero 6 (2014)
    Σάββατο 14/09, 20.30, Ξέφωτο
    Σκηνοθεσία: Don Hall, Chris Williams

    Ορφανός 14χρονος-διάνοια χάνει σε εργαστηριακή φωτιά ριζοσπαστική νανο-εφεύρεση και τον techie μεγάλο αδελφό του, που τον προόριζε ν’ ακολουθήσει τα βήματά του. Ένα φουσκωτό ρομπότ ιατρικών προγνώσεων θα γίνει ο μυστικός φίλος του και παρέα με τέσσερις φίλους του θα επιχειρήσουν να σταματήσουν τον κακό της υπόθεσης!

    Η 54η animated παραγωγή της Disney είναι ένα ευφάνταστο και φουτουριστικό παραμύθι δράσης που έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του 2014 παγκοσμίως.

    Το Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς τιμήθηκε με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας στην κατηγορία του.

    Αυτοκίνητα / Cars (2006)
    Παρασκευή 20/09, 20.30, Ξέφωτο
    Σκηνοθεσία: John Lasseter, Joe Ranft

    Ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο με εγωιστικό χαρακτήρα χάνει το δρόμο του για την Καλιφόρνια, αλλά παίρνει πιο ουσιαστικά μαθήματα ζωής από τα ανθρωπόμορφα τετράτροχα που συντηρούν μια μαραζωμένη επαρχιούπολη, ξεχασμένη σε κάποιο χιλιόμετρο της παλιάς Route 66. Η τελευταία παραγωγή του θαυμαστού studio της Pixar πριν αγοραστεί από τη Disney, διαθέτει ψηφιακές σεκάνς που εξαπατούν το βλέμμα με αφάνταστα ρεαλιστική μαεστρία. Γνώρισε δύο κινηματογραφικές συνέχειες και προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ταινίας στην κατηγορία του.



    ΣΧΟΛΙΑ