• City Stories

    Ο Ελέφαντας στο δωμάτιο της Breeder από την εκφραστική Τζόι Λαμπίνχο: για πρώτη φορά εδώ

    Joy Labinjo


    «Είναι εκπληκτικοί καιροί για τους μαύρους καλλιτέχνες», είχε δηλώσει η κάτοικος Λονδίνου νιγηριανής καταγωγής Τζόι Λαμπίνχο που παρουσιάζει στο Open Studio της Breeder την πρώτη της έκθεση στην Ελλάδα με τίτλο The Elephant in the Room. Εξάλλου, με αυτή τη δήλωσή της στο περιθώριο μίας παλιότερης συμμετοχής της στη σημαντική Frieze του Λονδίνου, η Τζόι πράγματι εντοπίζει τον ελέφαντα στο δωμάτιο, εκφράζει το αυτονόητο: οι απανταχού μειονότητες βιώνουν σήμερα το ρεύμα αποδοχής και θετικής διάκρισης σε όλον το δυτικό κόσμο.

    Τα μεγάλου μεγέθους έργα της Τζόι Λαμπίνχο (Joy Labinjo) αποτελούν εκτυφλωτικά σκηνικά έμπλεα εκρηκτικών χρωμάτων που απεικονίζουν καθημερινές σκηνές οικογενειακής ζωής. Παρά τον έντονο εξπρεσιονισμό τους, οι πολυπρόσωπες συνθέσεις της παραμένουν παραδόξως οικείες, σαν ημερολογιακή καταχώρηση που καταγράφεται με οίστρο χαρίζοντας στο θεατή το προνόμιο του ηδονοβλεψία. Πίσω από την πάλλουσα ζωντάνια των μορφών της, έχει κανείς την αίσθηση ότι οι εικόνες της μαρτυρούν κάτι μύχιο και υπέροχα μυστικό.

    The Elephant in the Room, ζωγραφίζει στο στούντιο

    Το ίδιο φαίνεται και με τη νέα δουλειά της στη Breeder. Ενώ η νιγηριανή κληρονομιά της δεν υποβιβάζεται (αντιθέτως εξυμνείται), η Τζόι δεν αγκυλώνεται σε ζητήματα ταυτότητας και καταγωγής παρότι εύκολα τα εντοπίζει κανείς σε μία πρόχειρη, πρώτη ανάγνωση. Πέρα από εθνότητες και σύνορα, τα έργα της αναζητούν και εκφράζουν πανανθρώπινους μύθους μέσα στην πιστή τους αναζήτηση της αληθινής στιγμής.

    Εντούτοις, αυτή η νέα σειρά έργων οπωσδήποτε εμποτίστηκε από την επικαιρότητα μέσα στην οποία ολοκληρώθηκε, δηλαδή τον εγκλεισμό στο Λονδίνο και το κίνημα Black Lives Matter που σάρωσε τον κόσμο. Διότι οι μεγάλες πινελιές της Τζόι Λαμπίνχο έτσι όπως ανοίγουν και κοιτάζουν τον κόσμο μέσα από την κλειδαρότρυπα, μοιραία καταπιάνονται με τα καίρια ζητήματα της σύγχρονης εποχής των πρωταγωνιστών της.

    Οι ιστορίες της δεν παραπέμπουν τόσο στη μυθοπλασία όσο στην άγρια ομορφιά του ντοκουμέντου που εκφράζεται με τον συγκερασμό νατουραλισμού και εξπρεσιονισμού. Οι μεικτές τεχνικές και το κολάζ που μεσουρανούσαν τη δεκαετία του 1990 και του 2000 όταν εκείνη μεγάλωνε, φανερώνονται στις συνθέσεις της: ο τρόπος που οι φιγούρες της στήνονται μέσα στον καμβά έχει προκύψει από τη συγχώνευση διαφορετικών φωτογραφιών σε κολάζ.

    Joy

    Η εικοσιεπτάχρονη δημιουργός έχει εκθέσει στο Λονδίνο, στο Μαρακές, στη Μινεσότα ενώ το 2017 κέρδισε το βραβείο Woon (του ομώνυμου Ιδρύματος Γουν στην Αγγλία) αλλά συνεχίζει τις σπουδές της με ασίγαστη όρεξη για δημιουργία στο περίφημο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

    Ορισμένοι από τους πίνακες που παρουσιάζονται στην έκθεση The Elephant in the Room φιλοτεχνήθηκαν στην Αθήνα. Το Open της Breeder λειτουργεί ως ανοιχτό στούντιο ή εργαστήριο μέσα στην γκαλερί όπου οι καλλιτέχνες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν in situ έργα και το κοινό να τους επισκεφτεί κατόπιν ραντεβού εν ώρα εργασίας τους σε ένα ιδιότυπο work in progress θέαμα. Έτσι τα έργα αυτά διαπνέονται από το χώρο καθώς και τον παλμό της καλλιτεχνικής Αθήνας -μία πλέον διόλου αμελητέα φλέβα της πρωτεύουσας.

    Πληροφορίες:

    JOY LABINJO
    THE ELEPHANT IN THE ROOM

    Εγκαίνια: Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου

    Ώρα 8-10 μμ

    Διάρκεια ως 31 Οκτωβρίου
    The Breeder

    Ιάσονος 45

    Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ