• City Stories

    Ζάκυνθος: Το “Ammoudi House” είναι μια όαση μέσα στους αμπελώνες (pics)

    βίλα Ζάκυνθος


    Αρχιτέκτονες: Κατερίνα Βαλσαμάκη
    Τοποθεσία: Αμμούδι, Ζάκυνθος, Ελλάδα
    Έτος: 2015

    βίλα Ζάκυνθος

    Το “Σπίτι-Αμμούδι” ή αλλιώς “Ammoudi House” βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία της Ζακύνθου, στο καλοκαιρινό χωριό Αμμούδι που που πήρε το όνομά του από την αμμώδη παραλία μπροστά από την περιοχή. Το σπίτι έχει σχεδιαστεί ως σπίτι διακοπών, αλλά ο σχεδιασμός είναι αρκετά ευέλικτος, ώστε να χρησιμεύει ως μόνιμη κατοικία στο μέλλον.

    βίλα Ζάκυνθος βίλα Ζάκυνθος βίλα Ζάκυνθος

    Η περιοχή δεν έχει σχεδόν καθόλου παραδοσιακούς χώρους διαμονής. Έχει, κυρίως, καλοκαιρινά ξενοδοχεία χτισμένα πάνω στην άμμο, μέσα στο πανέμορφο φυσικό τοπίο δίπλα στη θάλασσα. Το οικόπεδο των 2,5 στρεμμάτων έχει ακανόνιστο σχήμα και λεία κλίση και έχει ένα δημοτικό δρόμο χαμηλής κυκλοφορίας στη δυτική μεριά του, ενώ ανοίγει μέχρι τη θάλασσα προς τα ανατολικά. Το οικόπεδο είναι πυκνά φυτεμένο με δέντρα και αμπέλια δημιουργώντας ένα ιδιωτικό φυσικό τοπίο.βίλα Ζάκυνθος

    βίλα Ζάκυνθος βίλα Ζάκυνθος βίλα Ζάκυνθος
    Ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση του κτιρίου στο περιβάλλον της χαμηλής βλάστησης αμπελώνων και ελαιόδεντρων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι όλες οι σημαντικές περιοχές του σπιτιού έχουν θέα στη θάλασσα. Αυτή η παράμετρος υπαγορεύει μια κυρίως γραμμική διάταξη, όπου οι χώροι διαβίωσης αναπτύσσονται στο κέντρο και τα δωμάτια που προορίζονται για ύπνο βρίσκονται σε κάθε πλευρά του κεντρικού χώρου. Η θέση, ο προσανατολισμός και το ύψος του κτιρίου το καθιστούν σχεδόν αόρατο από το δρόμο, ενώ ανοίγει εντελώς προς τη θάλασσα.

    βίλα Ζάκυνθος βίλα Ζάκυνθος βίλα Ζάκυνθος βίλα Ζάκυνθος

    Το σπίτι ακολουθεί την ήπια φυσική κλίση του χώρου και το ύψος του αυξάνεται σταδιακά από το δρόμο προς το οικόπεδο. Αυτή η σύνθεση μειώνει τον αντίκτυπο του όγκου του κτιρίου στο φυσικό και το οικοδομημένο περιβάλλον. Το χαμηλότερο σημείο κοντά στο δρόμο είναι ενσωματωμένο με τη νοτιοδυτική πέργκολα, που ορίζει την είσοδο και συνδέει όλα τα τμήματα μαζί. Η ημι-υπαίθρια αυλή στην είσοδο λειτουργεί ως τμήμα του κήπου και είναι άμεσα προσβάσιμη από το γραφείο / ξενώνα.

    βίλα ΖάκυνθοςΤα μεγάλα γυάλινα τζάμια εξυπηρετούν τη θέα προς τη θάλασσα και η διαφάνειά τους ενισχύει την οπτική διαπερατότητα, ενώ εξαλείφει τα όρια μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε πλήρη επαφή με τη φύση και τις αλλαγές του φυσικού φωτός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και του έτους. Όλοι οι εσωτερικοί χώροι μπορούν να μετατραπούν σε ένα μεγάλο υπαίθριο κεκαλυμμένο χώρο, όταν ανοίγουν τα συρόμενα γυάλινα τζάμια.

    Πηγή: www.arch-daily.com

     



    ΣΧΟΛΙΑ