• City Stories

    Θα ζηλέψετε το πολυτελές “πέτρινο σπίτι” της Αναβύσσου (31 pics)

    Ανάβυσσος σπίτι


    Αρχιτέκτονες: Whitebox
    Τοποθεσία: Ανάβυσσος, Αττική
    Ομάδα Σχεδιασμού: Παναγιώτης Κοκκαλίδης, Αλίκη Τριανταφυλλίδου, Άννα Δρέλλα
    Έτος: 2013
    Φωτογραφίες: Γιώργος Φακάρος

    σπίτι Ανάβυσσος σπίτι Ανάβυσσος σπίτι Ανάβυσσος σπίτι Ανάβυσσος σπίτι Ανάβυσσος σπίτι Ανάβυσσος

    Η ιδέα ήταν η δημιουργία μιας κατοικίας για τετραμελή οικογένεια (γονείς και δυο παιδιά) και η δυνατότητα να έχει ένα δωμάτιο με σχετική αυτονομία – ένα ξεχωριστό μπάνιο. Τα βασικά αιτήματα ήταν: η θέα της θάλασσας από τα τέσσερα υπνοδωμάτια, ένας χώρος γραφείου στο ισόγειο για τις επαγγελματικές ανάγκες του ζευγαριού, ή της μητέρας που θα ήθελε να εργαστεί και να επιβλέπει το ισόγειο όπου θα παίζουν τα παιδιά. Ένα άλλο αίτημα στον σχεδιασμό ήταν η οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας του σπιτιού και η δυνατότητα να απολαμβάνουν τους υπαίθριους χώρους όλο το χρόνο, για φαγητό, κολύμπι, παιχνίδια.

    Τα υπόγεια και βραχώδη εδάφη με την απαλή κλίση στον κόλπο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικοπέδου και οι ισχυροί βόρειοι και ανατολικοί άνεμοι, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αφιλόξενου φυσικού περιβάλλοντος.

    σπίτι Ανάβυσσος σπίτι Ανάβυσσος σπίτι Ανάβυσσος σπίτι Ανάβυσσος σπίτι Ανάβυσσος σπίτι Ανάβυσσος σπίτι Ανάβυσσος σπίτι Ανάβυσσος

    Το κτίριο έχει σχήμα L, προστατεύοντας έτσι τον χώρο της κύριας αυλής από τους ισχυρούς τοπικούς ανέμους, ενώ συνδέει τους εσωτερικούς χώρους με τις εξωτερικές λειτουργίες της κατοικίας. Το ισόγειο χωρίζεται σε δύο επίπεδα, μετά την ομαλή πλαγιά προς τη θάλασσα. Στη βορειοδυτική πλευρά, ενώ διακόπτονται οι εσωτερικές εγκαταστάσεις, τα δομικά στοιχεία του κτιρίου απελευθερώνονται από τον κύριο όγκο και συνεχίζουν τη διαδρομή τους μέχρι να σχηματιστούν προστατευμένες πλευρές: από τον βόρειο άνεμο με τους πέτρινους τοίχους και από τον ήλιο με τα σταθερά ξύλινα blinds.

    Τα υπόγεια και βραχώδη εδάφη με την απαλή κλίση στον κόλπο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικοπέδου και οι ισχυροί βόρειοι και ανατολικοί άνεμοι, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αφιλόξενου φυσικού περιβάλλοντος. Τα υπόγεια και βραχώδη εδάφη με την απαλή κλίση στον κόλπο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικοπέδου και οι ισχυροί βόρειοι και ανατολικοί άνεμοι, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αφιλόξενου φυσικού περιβάλλοντος. Τα υπόγεια και βραχώδη εδάφη με την απαλή κλίση στον κόλπο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικοπέδου και οι ισχυροί βόρειοι και ανατολικοί άνεμοι, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αφιλόξενου φυσικού περιβάλλοντος. Τα υπόγεια και βραχώδη εδάφη με την απαλή κλίση στον κόλπο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικοπέδου και οι ισχυροί βόρειοι και ανατολικοί άνεμοι, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αφιλόξενου φυσικού περιβάλλοντος. Τα υπόγεια και βραχώδη εδάφη με την απαλή κλίση στον κόλπο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικοπέδου και οι ισχυροί βόρειοι και ανατολικοί άνεμοι, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αφιλόξενου φυσικού περιβάλλοντος. Τα υπόγεια και βραχώδη εδάφη με την απαλή κλίση στον κόλπο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικοπέδου και οι ισχυροί βόρειοι και ανατολικοί άνεμοι, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αφιλόξενου φυσικού περιβάλλοντος. Τα υπόγεια και βραχώδη εδάφη με την απαλή κλίση στον κόλπο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικοπέδου και οι ισχυροί βόρειοι και ανατολικοί άνεμοι, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αφιλόξενου φυσικού περιβάλλοντος.

    Υπάρχει μια “μυστική” πρόσβαση της οικογένειας απευθείας στην κουζίνα, και στον χώρο ανάπαυσης με σκιά και δροσιά. Ο μυστικός κήπος των παιδιών, με ένα γλυπτό κρυμμένο πίσω από τις πέτρινες κολώνες, αποκαλύπτεται μόλις πέσει ο ήλιος. Πέργκολες στη νότια πλευρά του σπιτιού προστατεύουν τον εσωτερικό χώρο από το άμεσο ηλιακό φως μέσα από τα γωνιακά παράθυρα που βλέπουν στη θάλασσα. Στο εσωτερικό του κτιρίου υπάρχει ένα αίθριο με κινητή στέγη που κλίνει προς τα βόρεια για να επιτρέψει στο βόρειο φως να εισέλθει και να ανακουφίσει από τον καυτό αέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Συμβάλλει, επίσης, στην οπτική και ηχητική επικοινωνία των κατοίκων του σπιτιού και στους δύο ορόφους.
    σπίτι Ανάβυσσοσπίτι ΑνάβυσσοΤα υπόγεια και βραχώδη εδάφη με την απαλή κλίση στον κόλπο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικοπέδου και οι ισχυροί βόρειοι και ανατολικοί άνεμοι, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αφιλόξενου φυσικού περιβάλλοντος. Τα υπόγεια και βραχώδη εδάφη με την απαλή κλίση στον κόλπο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικοπέδου και οι ισχυροί βόρειοι και ανατολικοί άνεμοι, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αφιλόξενου φυσικού περιβάλλοντος. Τα υπόγεια και βραχώδη εδάφη με την απαλή κλίση στον κόλπο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικοπέδου και οι ισχυροί βόρειοι και ανατολικοί άνεμοι, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αφιλόξενου φυσικού περιβάλλοντος.

    Ο ημι-υπαίθριος χώρος ανάμεσα στα υπνοδωμάτια των δύο παιδιών, δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να δουν μέσα στο σπίτι από ψηλά, ενώ βρίσκονται στην βεράντα τους. Η βόρεια πλευρά του κτιρίου δημιουργεί μια πρόσοψη προς τα βόρεια, καθώς υπάρχουν μόνο λίγα μικρά ανοίγματα, εκτός από το ένα πάνω από την κύρια είσοδο που επιτρέπει ακόμη και την θέα μέσα από το σπίτι στα κτίρια που βρίσκονται πίσω. Το ξύλινο “σαχνίσι” αποτελεί μια ιστορική αναφορά στους Έλληνες πρόσφυγες που μετανάστευσαν στην περιοχή από τη Μικρά Ασία το 1922 και εργάστηκαν στις τοπικές αλυκές.

    Τα υπόγεια και βραχώδη εδάφη με την απαλή κλίση στον κόλπο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικοπέδου και οι ισχυροί βόρειοι και ανατολικοί άνεμοι, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αφιλόξενου φυσικού περιβάλλοντος. Τα υπόγεια και βραχώδη εδάφη με την απαλή κλίση στον κόλπο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικοπέδου και οι ισχυροί βόρειοι και ανατολικοί άνεμοι, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αφιλόξενου φυσικού περιβάλλοντος. Τα υπόγεια και βραχώδη εδάφη με την απαλή κλίση στον κόλπο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικοπέδου και οι ισχυροί βόρειοι και ανατολικοί άνεμοι, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αφιλόξενου φυσικού περιβάλλοντος.

    σπίτι Ανάβυσσο σπίτι Ανάβυσσο

    Οι εξωτερικοί τοίχοι του κτιρίου είναι κατασκευασμένοι από πέτρα, ορατή στο ισόγειο και επιχρισμένη με έγχρωμο σοβά στον 1ο όροφο. Το σκυρόδεμα που χρησιμοποιείται για πλάκες και κολώνες παραμένει ορατό μέσα και έξω. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη σύνδεση των ακατέργαστων υλικών, όπως το πέτρωμα και το σκυρόδεμα με τα άλλα υλικά, ξύλο, μέταλλο, γυαλί, βαμμένο γύψο.

    Πηγή: www.archdaily.com

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η ασημένια κατοικία που ενώνει Ζάκυνθο-Κεφαλλονιά (22 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το μοντέρνο εξοχικό στην Τζια που όλοι θα θέλαμε να έχουμε (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σκιάθος: Το Plane House συνδυάζει το πράσινο της φύσης και το μπλε της θάλασσας (pics)

     



    ΣΧΟΛΙΑ