• City Stories

    Σκιάθος: Το Plane House συνδυάζει το πράσινο της φύσης και το μπλε της θάλασσας (pics)

    βίλα Σκιάθος


    Αρχιτέκτονες: K-Studio
    Τοποθεσία: Σκιάθος, Ελλάδα
    Έτος: 2011
    Φωτογραφίες: Γιώργος Κορδάκης

    Το καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά έχει να κάνει με το να βρίσκεσαι έξω, δηλαδή να έχεις επαφή με εξωτερικά ερεθίσματα. Ο στόχος του Plane House είναι να συγχωνεύσει τον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο, μεγιστοποιώντας τα οφέλη και των δύο και ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στο περιβάλλον τοπίο.

    Βίλα Σκιάθος Βίλα Σκιάθος Βίλα Σκιάθος Βίλα Σκιάθος Βίλα Σκιάθος

    Για να αποφευχθούν οι όγκοι που χωρίζουν τα δύο παραπάνω, εισάγονται οριζόντια επίπεδα στην πλαγιά, προσφέροντας αμέσως χώρο για ηλιοθεραπεία, ύπνο και φαγητό, καθώς και ένα τεράστιο, ανοιχτό χώρο σκιάς. Κρύβουν και σκιάζουν τον κάτω χώρο, επιτρέποντας τη ροή του ηλιακού φωτός και διατηρώντας την εκπληκτική θέα πάνω από την ακτογραμμή. Ο χώρος μεταξύ των επιπέδων ορίζεται από διάφορα εύκαμπτα πλαίσια και υαλοπίνακες. Τα δωμάτια μαγειρέματος, φαγητού και χαλάρωσης αντισταθμίζονται μεταξύ τους για να παρέχουν άνεση χωρίς να χάνεται η θέα.

    Βίλα Σκιάθος Βίλα Σκιάθος Βίλα Σκιάθος Βίλα Σκιάθος Βίλα Σκιάθος Βίλα Σκιάθος Βίλα Σκιάθος Βίλα Σκιάθος

    Η πισίνα είναι στρατηγικά τοποθετημένη για να μπορεί να απολαμβάνει κανείς τη θέα, αλλά και το δροσερό αεράκι πάνω από τη βεράντα και μέσα στο σπίτι, καθώς ο βόρειος άνεμος φυσάει στην ανηφόρα από την επιφάνεια του. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ τροφοδοτούν τον μηχανισμό της πισίνας και το γκρίζο νερό ανακυκλώνεται και χρησιμοποιείται για άρδευση, ξεπλύματα τουαλέτας και πυρόσβεση. Το τοπίο συνεχίζεται πάνω από το πράσινο επίπεδο της στέγης, απλώνεται κατά μήκος των ορίων του χώρου και διεισδύει κατακόρυφα μέσα από τη στέγη, καθώς τα υπάρχοντα δέντρα στέκονται στο χώρο, χωρίς να διαταράσσονται.

    Βίλα Σκιάθος Βίλα Σκιάθος Βίλα Σκιάθος Βίλα Σκιάθος Βίλα Σκιάθος Βίλα Σκιάθος Βίλα Σκιάθος

    Η ισχυρή ταυτότητα των συγκεκριμένων επιπέδων δημιουργεί μια έντονη αφήγηση για την προσέγγιση του σπιτιού από τον κάτω δρόμο. Από απόσταση τα επίπεδα διαχωρίζονται, αλλά καθώς πλησιάζετε στο σπίτι η προοπτική αλλάζει και κλείνει το χάσμα μεταξύ τους.

    Πηγή: www.archdaily.com



    ΣΧΟΛΙΑ