• City Stories

    Ένα πρωτότυπο σπίτι “σκαρφαλωμένο” στο Ντράφι (11 pics)

    • NewsRoom
    spiti ntrafi


    Το οικόπεδο βρίσκεται στο Ντράφι, μια πρότυπη οικιστική περιοχή, σκαρφαλωμένο στα υψηλότερα σημεία της, ατενίζοντας τη μισή Αττική και το Σαρωνικό. Αυτό το πλαίσιο αποτελεί μια καλή αρχή προκειμένου να στηθεί το σενάριο της καθημερινότητας μιας οικογένειας που επιλέγει σαφώς το φυσικό πανταχόθεν ελεύθερο έναντι της αστικής πλοκής.
    Πρόκειται για μια κατοικία η οποία αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα -το ένα από αυτά μισοθαμμένο στη γη-, σχεδιασμένη αποκλειστικά για συγκεκριμένες ανάγκες. Το κάθε επίπεδο φιλοξενεί και διαφορετικό μέλος της οικογένειας και όλα μαζί συναντιούνται στο ύψος της πισίνας.

    spiti ntrafi spiti ntrafi spiti ntrafi
    Η τοποθεσία, εκτός από την εντυπωσιακή θέα λόγω θέσης, είναι γνωστή και για τους ισχυρούς της ανέμους. Έτσι, η μελετητική ομάδα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει πέτρινα τοιχοπετάσματα για να περιφράξουν την περίμετρο. Τα πετάσματα εξυπηρετούν αφενός την ανεμοπροστασία του κτιρίου και αφετέρου τη μετάβαση από τον εξωτερικό στον εσωτερικό χώρο (διαβαθμισμένη ιδιωτικότητα), καθώς και την ολοκλήρωση του κτιριακού όγκου, ο οποίος προσλαμβάνεται τελικά ως το σύνολο της σύνθεσης. Ανάμεσα στα πέτρινα τοιχοπετάσματα και στο σώμα του κυρίως κτιρίου δημιουργούνται χώροι αστεγείς ή μισοστεγασμένοι με μεταλλικές δοκίδες. Μέσω αυτών η διάκριση του ιδιωτικού και δημόσιου χώρου είναι δύσκολη και κάθε στροφή του χρήστη στην επόμενη γωνία αποκαλύπτει κάτι καινούριο, το οποίο ήταν κρυμμένο πίσω από πέτρα ή σοβά.
    spiti ntrafispiti ntrafispiti ntrafi

    Τρεις βασικοί κτιριακοί όγκοι, δύο στεγασμένοι με μονόριχτες στέγες και ένας με στέγη σε σχήμα κανονικής πυραμίδας, συνθέτουν το σύνολο μέσω ξύλινων κόμβων. Το τελικό σχήμα της κάτοψης είναι “Γ”, το οποίο αγκαλιάζει την πισίνα. Η πισίνα, στο ίδιο σχήμα και αυτή, επιλέχθηκε να πλησιάσει το καθημερινό όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα γωνιακά κουφώματα του καθιστικού ανοίγουν, ενοποιώντας όλο το επίπεδο της κοινής χρήσης, εξωτερικό και εσωτερικό. Βασική επιδίωξη του σχεδιασμού ήταν η οργάνωση μιας κατοικίας με τρόπο τέτοιο, ώστε να εξυπηρετήσει απλές ανάγκες διαβίωσης και την “άμεση επαφή” της καθημερινότητας με το φυσικό έδαφος.

    spiti ntrafi
    Γύρω από το σπίτι διαμορφώνεται ο περιβάλλοντας χώρος του, σχεδόν ένα στρέμμα κήπου, το οποίο αγκαλιάζει το κτίσμα. Η διαμόρφωση σε διαφορετικά επίπεδα ακολουθεί τη φυσική κλίση του εδάφους και δημιουργεί κήπους, μπάρμπεκιου, την πισίνα, το λαχανόκηπο, το σπιτάκι του σκύλου και άλλους χώρους. Βασική επιδίωξη, επίσης, αποτέλεσε η στροφή των χώρων της καθημερινότητας προς την ανεξάντλητη θέα στο αττικό τοπίο και στη θάλασσα. Οι δίοδοι της θέας είναι και δίοδοι φωτός, καθώς το σπίτι ηλιάζεται σχεδόν από όλες τις πλευρές του. Ακριβώς για το λόγο αυτό επιλέχθηκε το λευκό ως το κύριο χρώμα του συνόλου της κατασκευής, σε αντιπαράθεση με την γκριζογάλανη πέτρα, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των περιμετρικών τοιχοπετασμάτων και του όγκου της κουζίνας και της τραπεζαρίας. Οι τρεις στέγες καλύφθηκαν με χαλκό, ο οποίος θα μεταβάλλεται μέσα στο χρόνο μαζί με τους ανθρώπους που θα κατοικήσουν εκεί.


    Στοιχεία έργου
    Aρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη: OFFICE 25 ARCHITECTS
    Στατική μελέτη: Ιωάννα Δημητριάδου
    H/M μελέτη: Νίκος Σιαγκρής
    Υπεύθυνος κατασκευής: Αργύρης Αργυρόπουλος – Σπύρος Νικολόπουλος
    Xρόνος μελέτης: 2005
    Xρόνος κατασκευής: 2006 – 2008
    Φωτογραφίες: Kώστας Kοντός
    Περιφέρεια: Αττική

    Πηγή: www.ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Mοντέρνα κατοικία με θέα στη Λεμεσό της Κύπρου (11 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Η πρωτότυπη κατοικία στη Λάρνακα της Κύπρου που θα λατρέψετε (15 pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ένα όμορφο και χρωματιστό εξοχικό στο Γύθειο (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ