• City Stories

    Ένα εντυπωσιακό κτίριο γραφείων από γυαλί στην Αττική (12 pics)

    • NewsRoom


    Η σύνθεση του κτιριακού συγκροτήματος έγινε σε δύο συστήματα αξόνων με σκοπό την προβολή και ανάδειξη του κτιρίου από το δρόμο εισόδου. Οι δύο επιμήκεις πτέρυγες τοποθετούνται σε σφηνοειδή διάταξη, ανοίγονται προς τον κεντρικό δρόμο και ενοποιούνται μεταξύ τους μέσω γεφυρών και πλατωμάτων που στεγάζονται και δημιουργούν μεταξύ των πτερύγων έναν πολυώροφο, διάφανο, κεντρικό όγκο.

    Οι δύο πτέρυγες βόρεια και νότια διαφοροποιούνται μεταξύ τους ως προς το μήκος, αλλά και ως προς την επεξεργασία των πλευρών. Στη βόρεια πτέρυγα δημιουργείται ένας γυάλινος καμπύλος τοίχος, ο οποίος σαν κορδέλα διαπερνά και προεξέχει από το παραλληλόγραμμο σώμα της πτέρυγας στο ισόγειο και στον όροφο, δημιουργώντας μία ιδιαίτερη σύνθεση της καμπύλης επιφάνειας με τη γραμμική πρόσοψη.

    Σημαντικό στοιχείο της σύνθεσης αποτελεί η δημιουργία υδάτινων επιφανειών στη δυτική όψη προς τον κύριο δρόμο, οι οποίες εντάσσονται στην αγκαλιά που δημιουργείται από την τομή των δύο πτερύγων με τον κεντρικό χώρο του συγκροτήματος. Μία νησίδα πράσινου σχίζει τα νερά της λίμνης και ενοποιεί το επίπεδο του δρόμου με το επίπεδο του υπογείου, ενώ η κύρια πρόσβαση του κτιρίου γίνεται μέσω γραμμικής ξύλινης γέφυρας. Στις τριγωνικές απολήξεις των τραπεζοειδών σχημάτων των πτερύγων τοποθετούνται τα τέσσερα εξωτερικά μεταλλικά κλιμακοστάσια.

    Οι εξωτερικές όψεις έχουν επενδυθεί με κυπριακό πωρόλιθο. Τα υαλοστάσια στον ενδιάμεσο χώρο είναι τύπου planar, ενώ ο γυάλινος καμπύλος τοίχος συνδυάζει μακρόστενα φύλλα αμμοβολισμένου γυαλιού και διαφανές γυαλί. Έχουν χρησιμοποιηθεί κουφώματα αλουμινίου.

    Εσωτερικά ο κεντρικός χώρος είναι επενδυμένος με μάρμαρο και ξύλο οξιάς και το δάπεδο έχει επιστρωθεί με μάρμαρο. Σε όλους τους χώρους υπάρχει ανυψωμένο δάπεδο με τελική επικάλυψη μοκέτας ή βιομηχανικό δάπεδο. Για τους τοίχους έχουν συνδυαστεί γυψοσανίδες, γυάλινα χωρίσματα και ξύλινες επενδύσεις, ενώ για τις ψευδοροφές γυψοσανίδες με μεταλλικές διάτρητες λωρίδες.

    Στοιχεία έργου:
    Aρχιτεκτονική μελέτη: Μελετητική – Γραφείο Mελετών A. Ν. Τομπάζη Ε.Π.Ε.,
    Α. Ν. Τομπάζης αρχιτέκτων έργου, Δ. Μπελεγράτη υπεύθυνη μελέτης, Μ. Σπυριδάκη, Γ. Μπαρμπάρ, Σ. Πιερή ομάδα μελέτης
    Συνεργάτες: N. Bρατσάνος, A. Zηκάκος, E. Kαγκά, Σ. Παρασκευοπούλου
    Mελέτη εφαρμογής: Ε. Σαμούρκα, Α. Ζηκάκος
    Στατική μελέτη: C & M Engineering A.E.
    Η/Μ μελέτη: C & M Engineering A.E.
    Εσωτερική διακόσμηση: Σ. Παπαγιάννης
    Επίβλεψη: Γ. Μεγαλοκονόμος, Ε. Σαμούρκα
    Κατασκευή: ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε., C&M Engineering με αυτεπιστασία
    Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 12.400 m²
    Xρόνος κατασκευής: 2003 – 2006
    Φωτογραφίες: M. Λουιζίδης, K. Γληνού, A. N. Tομπάζης
    Περιφέρεια: Αττική

    Πηγή: ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κλασική κομψότητα και μινιμαλιστική αισθητική σε κατάστημα οπτικών στη Φιλιππιάδα (pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό είναι το Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος στην ομώνυμη αρχαιολογική περιοχή (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το πιο μοντέρνο και πρωτότυπο κτίριο γραφείων στην Αθήνα (14 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ