• City Stories

    Πλάκα: Οδός ονείρων

    • NewsRoom
    Πλάκα


    Το πρώτο μου post, ήθελα να αναφέρεται  στο μέρος που περνώ τις Κυριακές μου και οι Κυριακές είναι όμορφες όταν τις περνάς στην Πλάκα. Στην μαγευτική σκιά της Ακρόπολης, οι άνθρωποι ζουν και επενδύουν αδιάλειπτα πάνω από 3000 χρόνια και όμως όσα  χρόνια και αν περάσουν το βλέμμα θα σταματά  πάντα, όταν η πανσέληνος αγκαλιάζει  τον ιερό βράχο.

    Πλάκα

    Η  Πλάκα  είναι  η  αρχαιότερη  συνοικία,  όχι μόνο  της  Αθήνας  αλλά  και  όλης της Ευρώπης και αποτελεί  αδιαμφισβήτητα  πηγή  πολιτισμού από  τα  αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.

    Για την Πλάκα  θα μπορούσαμε να πούμε πολλά και να γράψουμε ακόμα περισσότερα, όπως μύθους σαν αυτόν που έλεγε ότι η Πλάκα ήταν η  συνοικία που κατέβαιναν οι θεοί του Όλυμπου να πιουν ξανθιά  ρετσίνα, θα μπορούσαμε να  αναφέρουμε  και  ιστορικά στοιχειά, όπως ότι ο βασιλιάς Όθωνας προκειμένου να ανοικοδομήσει τα ανάκτορα έφερε ξακουστούς τεχνήτες από την Σαντορίνη και την Ανάφη, οι όποιοι μετακόμισαν μαζί με τις οικογενείες τους σε μια μικρή  γειτονιά θέλοντας να κτίσουν μια πόλη που να θυμίζει τον τόπο  τους, κάπως έτσι δημιουργήθηκε  η  Πλάκα.

    Τι  είναι αυτό όμως που  κάνει σήμερα την Πλάκα τόσο μοναδική; Ίσως το τούνελ του χωροχρόνου που σε περνά σχεδόν 100 χρόνια πίσω σε μόλις λίγα βήματα. Κάτι που είναι απόλυτα δικαιολογημένο αν λάβεις υπόψην  σου ότι  τα  κτίρια  της  Πλάκας  είναι τα μόνα μεταπολεμικά  κτίρια που κριθήκαν διατηρητέα, αφήνοντας μια πόλη σχεδόν ατόφια και δίνοντας σου με αυτόν τον τρόπο την αίγλη των ιδιαίτερων νεοκλασικών  και των  στενών ασβεστωμένων σοκακιών που  κρύβουν τα δικά τους μυστικά.

    ΠλάκαΤην διαφορετική αίσθηση μπορείς να την νιώσεις από το πρώτο βήμα που θα κάνεις στον σταθμό Ακρόπολη. Ο σταθμός αυτός διαφέρει από τους υπόλοιπους,  θυμίζοντας περισσότερο μουσείο παρά μετρό.  Μερικά λεπτά  περπάτημα και ξαφνικά βρίσκεσαι στην οδό Κυδαθηναίων, εκεί η μαγεία ξεκινά. Τα χαρακτηριστικά  τραπεζάκια  πάνω  στον δρόμο με τις πολύχρωμες καρέκλες αρχίζουν να ξεπηδούν  μπροστά σου ενώ ταυτόχρονα νιώθεις μια αίσθηση ηρεμίας και ελευθερίας, τώρα πια είσαι σίγουρος, βρίσκεσαι  στο κέντρο της Πλάκας.

    Λίγα  μέτρα  αλλά πολλές μαγικές εικόνες πιο εκεί, θα βρεις τα Αναφιώτικα, το πιο κλασσικό φοιτητικό στέκι που την ιδία στιγμή αποτελεί ένα εκκεντρικό αξιοθέατο για ιθαγενείς και μη αφού η αρχιτεκτονική αλλά και η δόμηση του θυμίζουν έντονα κυκλαδίτικο νησί, κάνοντας πολλούς να το προσφωνούν νησί δίχως θάλασσα.

    Πλάκα

    Ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πλάκας είναι ότι αποτελείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από πεζόδρομο, στον όποιο μπορείς να συναντήσεις  από μουσεία εκκλησίες και το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας ως τα πιο καλόγουστα  μεζεδοπωλεία.

    Ίσως είναι το μόνο μέρος της Αθήνας που ένας καφές στο χέρι πάνω σε παγωμένα  σκαλάκια μπορεί να είναι τόσο συναρπαστικός.

    Η αίσθηση που αφήνει σε κάθε επισκέπτη είναι διαφορετική, αλλά οι περισσότεροι πιστεύω θα συμφωνήσουν μαζί μου στο εξής:

    Αν ήταν λουλούδι θα ήταν γιασεμί… Αν ήταν τραγούδι θα ήταν Χατζιδάκις… οδός ονείρων!

    Πλάκα

    Αν βρεθείς στην Πλάκα πρέπει οπωσδήποτε να:

    • επισκεφτείς τον Βρεττό, το παλιότερο αποστακτήριο της Πλάκας και το 20 παλαιότερο της Ευρώπης με  σήμα κατατεθέν  του τα πολύχρωμα μπουκάλια στους τοίχους,
    • περπατήσεις ως την εκκλησία του Άγιου Νικολάου Ραγκαβά που χρονολογείται από τον 11αιώνα και αποτελεί σημείο αναφοράς της Πλάκας,
    • χαζέψεις χιλιάδες άχρηστα αλλά πανέμορφα πράγματα στην αγορά και τα παζάρια, στα όποια μπορείς να βρεις από την βιογραφία του Ωνάση μέχρι το πιο περίεργο σουβενίρ,
    • τελειώσεις την βόλτα σου στην οδό Στράτωνος-Θρασύλλου για να θαυμάσεις τα νεοκλασικά και να βγάλεις υπέροχες φωτογραφίες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς να μιλάς σαν… πριγκίπισσα: 8 λέξεις που δεν χρησιμοποιούν ποτέ οι γαλαζοαίματοι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα καλύτερα στέκια στη Νέα Φιλαδέλφεια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Survivor: Η ζωή και τα ταξίδια του Ορέστη Tσανγκ μέσα από φωτογραφίες – Πώς ήταν στα 18 του;



    ΣΧΟΛΙΑ