• City Stories

    Μια όμορφη εξοχική κατοικία με ξύλινα στοιχεία και μεγάλη αυλή στην Αίγινα (7 pics)

    • NewsRoom


    Στη βόρεια πλευρά της Αίγινας, στον οικισμό της Κυψέλης, μέσα σε ένα κτήμα με φιστικιές και με θέα στη θάλασσα σχεδιάστηκε και κτίστηκε η κατοικία αυτή, που αποτελείται από τους χώρους διημέρευσης και υποδοχής και από δύο υπνοδωμάτια και ανεξάρτητο ξενώνα.

    Κεντρική ιδέα της σύνθεσης ήταν η ανάπτυξη ενός κτιρίου σε σχήμα Γ, ώστε να εξασφαλίζεται εύκολα η ενοποίηση του υπαίθριου χώρου της εισέχουσας γωνίας με το ίδιο το κτίσμα –σαν ημίκλειστη αυλή– και παράλληλα να δημιουργείται με τον τρόπο αυτό ένα μεγαλύτερο μέτωπο όψεων προς την κατεύθυνση της θέας και της θάλασσας.

    Η μακρινή απόσταση του κτιρίου από την παραλία οδήγησε στην τοποθέτηση των χώρων κύριας χρήσης –διημέρευσης και υποδοχής– στον Α’ όροφο. Αντίθετα, στο ισόγειο τοποθετήθηκαν τα υπνοδωμάτια και ο ξενώνας σε άμεση επαφή με την αυλή.

    Ο όροφος είναι ένας ενιαίος χώρος με μεγάλα παράθυρα – υαλοστάσια κατά μήκος του μεγάλου σκέλους του Γ, χωρίς εξώστη, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη επαφή με τη θέα της κατάφυτης πλαγιάς με τη θάλασσα στο βάθος. Στο επίμηκες αυτό σκέλος διατάσσονται κατά σειρά το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα. Το μικρό σκέλος του Γ οριοθετεί μια βεράντα ανοιχτή στις δύο πλευρές της κατ’ αναλογία προς τις αντίστοιχες ανοιχτές πλευρές της ισόγειας αυλής. Το ισόγειο περιλαμβάνει το κυρίως υπνοδωμάτιο, ένα ακόμη υπνοδωμάτιο με τα αντίστοιχα λουτρά τους και έναν ξενώνα με ανεξάρτητη είσοδο, σε άμεση επαφή με την αυλή.

    Η ίδια η αυλή αποτελεί προέκταση των χώρων του ισογείου, καθώς αποτελεί έναν ακόμη χώρο παραμονής, χάρη στο ξύλινο κατάστρωμα και στην πέργκολα ηλιοπροστασίας, ενώ στην άκρη της υπάρχει εγκατάσταση μπάρμπεκιου.

    Προστατευμένη από τον ήλιο είναι και η δυτική πλευρά του κτίσματος, στην οποία κατασκευάζεται σκελετός από μεταλλικούς στύλους, στους οποίους τοποθετούνται οριζόντιοι ξύλινοι πήχεις για τον έλεγχο της πρόσπτωσης του ήλιου στο κτίριο.

    Στην εξασφάλιση συνθηκών δροσισμού με ήπια μέσα εντάσσεται και η κατασκευή οριζόντιου ανοίγματος με ανοιγόμενο επίμηκες υαλοστάσιο στην προεξοχή του καθιστικού προς τη νότια πλευρά, η οποία εξασφαλίζει τη διέλευση του αέρα σε συνδυασμό με το άνοιγμα των απέναντι υαλοστασίων στη βόρεια πλευρά του καθιστικού. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι το μέταλλο, το γυαλί και το ξύλο. Τα δάπεδα είναι από pietra serena, τα υαλοστάσια από αλουμίνιο γκρι ματ χρώματος, η σκάλα από μέταλλο με ξύλινα πατήματα, ενώ στη βαφή των όψεων έχουν χρησιμοποιηθεί τα βασικά χρώματα κόκκινο και μπλε σε συνδυασμό με το λευκό.

    Στοιχεία έργου:
    Aρχιτεκτονική μελέτη: Γιώργος Αποστολάκος, Γιάννα Παυλίδου – Αποστολάκου
    Στατική μελέτη: Σώτος Δημητρίου
    H/M μελέτη: ΙΝΣΤΑ Ε.Π.Ε. – Χρήστος Ζόμπολας
    Tοποθεσία: Oικισμός Κυψέλης, Aίγινα
    Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 260 m²
    Xρόνος μελέτης: 2002
    Xρόνος κατασκευής: 2003 – 2007
    Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουϊζίδης

    Περιφέρεια: Αττική

    Πηγή: ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μια εξωτική κατοικία στην Αθήνα: Δεν θα πιστεύετε πώς είναι στο εσωτερικό της! (12 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια εντυπωσιακή κατοικία που βασίζεται σε πρωτότυπες κατασκευές στη Γλυφάδα (15 pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: H πέτρινη και πρωτότυπη μονοκατοικία της Αναβύσσου που θα σας ενθουσιάσει (12 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ