• City Stories

    Μια μοναδική κατοικία με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική στο Βώλαξ της Τήνου (pics)

    • NewsRoom


    To Βωλάξ, ένα χωριό απροκάλυπτα ξεχωριστό και ιδιαίτερο, συνιστά ίσως την «αυθεντικότερη» τοποθεσία στην Τήνο, μοναδική τόσο στις Κυκλάδες, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο σχεδιασμός ενός κτιρίου, λοιπόν, που να αποτελεί συνέχεια ή συμπληρωματικό στοιχείο της εικόνας του Βώλακα, συνιστά «πρόκληση».

    Με απόλυτο σεβασμό στον τόπο, η κατοικία αυτή που φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Αριστείδη Ντάλα, αποτελείται από επιμέρους μονάδες που κατανέμονται γύρω από σφαιρικούς βράχους, αφήνοντας στο κέντρο ένα αίθριο.

    Τα τρία κτίρια που στεγάζουν τις βασικές λειτουργίες της κατοικίας, διαφέρουν μεταξύ τους σε ύψος, διαστάσεις και υλικά. Βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η άναρχη χωροθέτηση των όγκων, ώστε φαινομενικά κάθε τμήμα της να έχει τοποθετηθεί ελεύθερα στον χώρο σαν να έπεσε από ψηλά και απλά να στάθηκε εκεί, ό,τι δηλαδή συνέβη και με τις ηφαιστειακές σφαιρικές πέτρες του Βώλακα.

    Χαρακτηριστική είναι η βορεινή όψη της κατοικίας, καθώς ένας όγκος από εμφανές και άβαφο σκυρόδεμα δημιουργεί ένα «όριο», μια τεχνητή προστασία από τον «Βοριά». Η επιλογή αυτής της υλικότητας αποτελεί παραλληλισμό στους βράχους, ενώ σε βάθος χρόνου, όταν τα πολύχρωμα αδρανή του σκυροδέματος αναδυθούν στην επιφάνεια, θα ενσωματωθεί απόλυτα στο τοπίο. Η επιλογή του σχήματός του από την άλλη, ως ένα στενόμακρο ορθογώνιο, αναδεικνύει τους βώλακες, «υπογραμμίζοντάς» τους και ενισχύει την σφαιρικότητα τους, που έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με τη δική του γραμμικότητα.

    Στο εσωτερικό της κατοικίας, το σκληρό περίβλημα του όγκου «σπάει» και μένει «διάφανο», αφήνοντας τον εσωτερικό χώρο να ενοποιηθεί με τον εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο, τα όρια μεταξύ του «μέσα» και του «έξω» «θολώνουν», και ο εσωτερικός χώρος τελικά εκτείνεται μέχρι τη συστάδα των βωλάκων, στην πλάτη του οικοπέδου προς το χωριό.

    Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο εσωτερικό έχουν απόλυτη συνέπεια με την αρχιτεκτονική του κτιρίου, ενώ τα έπιπλα που επιλέχθηκαν σε λιτές γραμμές και η απουσία χρώματος συντελούν σε ένα αρμονικό σύνολο με ξεκάθαρο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα.


    Αbout:
    Ο Αριστείδης Σ. Ντάλας είναι αρχιτέκτονας, απόφοιτος του ΕΜΠ (2007) με μεταπτυχιακή εμβάθυνση στην κατεύθυνση “Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός”. Το 2014 μετέφερε το αρχιτεκτονικό του γραφείο στην Τήνο, όπου ζει και εργάζεται μέχρι και σήμερα.

    Πηγή: glow.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Step House: Τα τούβλα και η γλυπτική διάθεση κυριαρχούν σ΄αυτό το σπίτι στο Λονδίνο (pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ένα μίνιμαλ και φωτεινό διαμέρισμα στην Κηφισιά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μια ιδιαίτερη κατοικία με στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει στη Θήβα (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ