• City Stories

    Οι ταινίες της εβδομάδας: To διάσημο «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» συναντά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

    • NewsRoom
    σινεμά


    Με ένα μεγάλο κινηματογραφικό στοίχημα ξεκινά αυτή η εβδομάδα, αφού εισέρχεται, για πρώτη φορά στα κινηματογραφικά «νερά» το πολυβραβευμένο Downton Abbey, το οποίο θα «κονταροχτυπηθεί» στις αίθουσες με το «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές», ενώ παραδίπλα θα συναντήσουμε την συγκινητική κινηματογραφική αφήγηση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, όπως την βίωσε ο σπουδαίος Μιχάλης Κακογιάννης.

    «Ο πύργος του Downton» («Downton Abbey»)

    Σκηνοθεσία: Μάικλ Ένγκλερ
    Παίζουν: Χιου Μπόνβιλ, Τζιμ Κάρτερ, Μισέλ Ντόκερι, Ελίζαμπεθ ΜακΓκάβερν, Ιμέλντα Στόντον, Μάγκι Σμιθ

    1927. Πρόκειται για μια περίοδο κοινωνικών αλλαγών και μεταβατικών ανακατατάξεων για την Βρετανία, με τις οποίες η αριστοκρατική οικογένεια των Κρόλεϊ θα πρέπει να συμπλεύσει. Μια μικρή γεύση αυτών των αναταράξεων θα προκύψει από την αναστάτωση που δημιουργεί στην καθημερινότητα του πολυπρόσωπου και πολυέξοδου πάλαι ποτέ αβαείου, η επικείμενη άφιξη του Βασιλιά Γεωργίου Ε΄ και της Βασίλισσας Μαίρη, που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το Ντάουντον ως σταθμό για μία ημέρα στην περιοδεία τους.

    Το προσωπικό του πύργου παθαίνει ντελίριο από την ευθύνη της περιποίησης της βασιλικής οικογένειας, όμως η άρνηση του βασιλικού προσωπικού να συνεργαστεί, καθώς και οι επιταγές του πρωτοκόλλου και οι υψηλές απαιτήσεις της επικείμενης επίσκεψης, φέρνουν στο φως μια σειρά προστριβών, διεκδικήσεων και αντεκδικήσεων από τα υπόγεια της πολύβουης κουζίνας, ως τα αριστοκρατικά σαλόνια και δωμάτια.

    Οι αριστοκράτες του εντυπωσιακού πύργου της μικρής επαρχιακής πόλης του Ντάουντον μετακομίζουν στην μεγάλη οθόνη. Οι συντελεστές της πολυβραβευμένης αγγλικής σειράς φιλοδοξούν να κερδίσουν αυτό το στοίχημα ήδη από την 3η σεζόν.

    «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» («Murder On The Orient Express»)

    Σκηνοθεσία: Σίντνεϊ Λουμέτ
    Παίζουν: Άλμπερτ Φίνεϊ, Σον Κόνερι, Λορίν Μπακόλ, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν

    Ο διάσημος Βέλγος ντετέκτιβ, Ηρακλής Πουαρό, ταξιδεύει με το Οριάν Εξπρές, αλλά εξαιτίας μιας τρομερής χιονοθύελλας, το τρένο σταματά στα μισά της διαδρομής Κωνσταντινούπολης-Παρισιού. Ξαφνικά, ένας από τους επιβάτες του τρένου, ύποπτος για την υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας ενός μικρού κοριτσιού πριν από χρόνια, βρίσκεται δολοφονημένος. Ο Πουαρό αναλαμβάνει να ρίξει φως στην υπόθεση. Όλοι έχουν κίνητρο, όλοι είναι ύποπτοι, αλλά όλοι έχουν ένα καλό άλλοθι. Τελικά θα βρεθεί η λύση του μυστηρίου;

    «Αττίλας 1974»

    Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης

    Τον Σεπτέμβριο του 1974, ο Μιχάλης Κακογιάννης ταξίδεψε στην Κύπρο, τον τόπο καταγωγής του, προκειμένου να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για την εισβολή των Τούρκων στις 20 Ιουλίου 1974. Ήταν μια προσωπική προσπάθεια, «χωρίς προκατασκευασμένες ιδέες, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα”, είπε ο σκηνοθέτης ένα χρόνο αργότερα σε συνέντευξή του. «Πήγα χωρίς να έχω σκεφθεί τίποτε».  Το φιλμ αποτελεί την προσωπική του μαρτυρία για την Κυπριακή τραγωδία και για τα γεγονότα που οδήγησαν στην εισβολή του νησιού από τον τουρκικό στρατό. Περιλαμβάνει συνεντεύξεις τόσο πολιτικών, με κεντρικό πρόσωπο τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, όσο και απλών Κυπρίων.

    «Ο φύλακας άγγελος έπεσε» («Angel Has Fallen»)

    Σκηνοθεσία: Ρικ Ρόμαν Βο
    Παίζουν: Τζέραρντ Μπάτλερ, Μόργκαν Φρίμαν, Πάιπερ Περάμπο, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, Φρέντερικ Σμιντ, Ντάνι Χιούστον

    Μια εντυπωσιακή σε εύρος και κλίμακα επιτυχίας, απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου των Η.Π.Α, Άλαν Τράμπουλ, που τερματίζει στην κυριολεξία όλη του την προσωπική φρουρά, καθιστά ύποπτο για προδοσία και κατόπιν τρέπει σε φυγή τον επικεφαλής μυστικό πράκτορα, Μάικ Μπάνινγκ, που πρέπει και να ξεφύγει από τα δόντια του FBI, αλλά και να βρει ποιος απειλεί τη δημοκρατία και την προεδρία της Αμερικής.

    Η ταινία βασίζει πολλά στον Μόργκαν Φρίμαν, που έχει υποδυθεί παρόμοιους ρόλους σε αρκετές κινηματογραφικές παραγωγές του παρελθόντος, ενώ γνώριμη φιγούρα σε ταινίες που αναφέρονται στην αμερικανική διακυβέρνηση είναι και ο Τζέραρντ Μπάτλερ, που συμπρωταγωνιστεί.

    «Η έπαυλη με τα μυστικά» («La Quietud»)

    Σκηνοθεσία: Πάμπλο Τραπέρο
    Παίζουν: Μαρτίνα Γκουσμάν, Μπερενίς Μπεζό, Χοακίν Φουριέλ

    Μετά από χρόνια απουσίας και με αφορμή την ξαφνική ασθένεια του γέρου πατέρα της, η Εουχένια επιστρέφει από το Παρίσι στην έπαυλη «Γαλήνη» της οικογένειάς της, κοντά στο Μπουένος Άιρες, όπου επανενώνεται με τη μητέρα και την αδελφή της. Οι τρεις γυναίκες έρχονται γρήγορα αντιμέτωπες με τις πληγές τους παρελθόντος και τα ανομολόγητα μυστικά της ζωής τους, που έχουν μακρινές ρίζες, όπως θα διαπιστώσουν, οι οποίες φτάνουν έως την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας.

    «Η νύφη φορούσε μαύρα» («The Bride wore Black»)

    Σκηνοθεσία: Φρανσουά Τριφό
    Παίζουν: Ζαν Μορό, Ζαν-Κλοντ Μπριαλί, Μισέλ Μπουκέ

    Μια χήρα, που έχει δει τον σύζυγό της να σωριάζεται νεκρός μπροστά της στα σκαλοπάτια της εκκλησίας μετά από πυροβολισμό, εκδικείται με μεθοδικό τρόπο τους πέντε άντρες που πιστεύει ότι ευθύνονται για τον άδικο χαμό του.

    «Ένας αληθινός φίλος» («A Dog’s Journey»)

    Σκηνοθεσία: Γκέιλ Μανκούσο
    Παίζουν: Μαρκ Χελγκενμπέργκερ, Μπέτι Γκίλπιν, Χένρι Λάου, Κάθριν Πρέσκοτ, Ντένις Κουέιντ

    Σκύλος της φάρμας, πιστός στο αφεντικό του τον Ίθαν, και τη γυναίκα του, Χάνα, που έχουν χάσει τον μονάκριβο γιο τους, ο Μπέιλι φροντίζει την μικρή Σίτζεϊ, την εγγονή τους. Όταν η μητέρα της Σίτζεϊ αποφασίζει να πάρει τη μικρή μακριά, ο Μπέιλι, που της έχει υποσχεθεί πως θα την προστατεύει για πάντα, θα βαλθεί να κρατήσει την υπόσχεσή του και μετά θάνατον.

    Πρόκειται για το σίκουελ του οικογενειακού δράματος φαντασίας «Ο καλύτερος φίλος μου» (2017) με τον συμπαθή Ντένις Κουέιντ και το ομιλών σκυλί, που περνάει διάφορες φάσεις μετενσάρκωσης, υπό την σφραγίδα του Λάσε Χάλστρομ στην παραγωγή.

    «Είσαι έτοιμος;» («Ready Or Not»)

    Σκηνοθεσία: Ματ Μπετινέλι-Όλπιν, Τάιλερ Ζιλέτ
    Παίζουν: Σαμάρα Γουίβινγκ, Ανταμ Μπρόντι, Μαρκ Ο’ Μπράιεν, Χένρι Τσέρνι

    H σχέση της Γκρέις με τον Aλεξ ολοκληρώνεται με μια γαμήλια τελετή, στην εντυπωσιακή έπαυλη-πατρικό του γαμπρού. Ο γάμος πραγματοποιείται δίχως πρόβλημα, αλλά η εκκεντρική οικογένεια του Άλεξ έχει τις παραδόσεις της και ετοιμάζεται να τεστάρει τη νύφη με ένα αιματοβαμμένο «κρυφτό» στην πολυτελή κατοικία – αφορμή για να εκτυλιχτεί ένα θρίλερ.

    «Για χωρίς λόγος – Συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη»

    Σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης

    Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την απίστευτη ιστορία του Γιώργου Μανιάτη, ενός σημαντικού διανοητή (συγγραφέας, δημοσιογράφος, μουσικός) με θυελλώδη, μυθιστορηματική ζωή. Στα 18 του, το 1957, αφού έζησε σε μεγάλη ένδοια τα παιδικά του χρόνια, εργάστηκε για λίγο στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου και στη συνέχεια κατατάχθηκε στη Λεγεώνα των Ξένων, την εποχή που εκεί μαίνονταν η αλγερινή επανάσταση.

    «Ο καταδικασμένος» («Ikiru»)

    Σκηνοθεσία: Ακίρα Κουροσάβα
    Παίζουν: Tακάσι Σιμούρα, Σινίτσι Χιμόρι, Μινόρου Τσιάκι

    Ένας στερημένος από χαρές δημόσιος υπάλληλος, που εργάζεται επί χρόνια σε παράρτημα παραπόνων τοπικού δημαρχείου, μαθαίνει ότι θα πεθάνει σύντομα από καρκίνο και προσπαθεί να ζήσει τις εφήμερες απολαύσεις που στερήθηκε, καθώς μεγάλωνε τον μοναχογιό του, μετά τον θάνατο της γυναίκας του. Στην κηδεία του, συνάδελφοι και συγγενείς συγκεντρώνονται για να τον τιμήσουν, όμως καθένας έχει τη δική του εκδοχή για τα κίνητρα και τον χαρακτήρα του μακαρίτη.



    ΣΧΟΛΙΑ