• City Stories

    Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Λέοναρντ Κοέν συναντά τον Πάπα της Ρώμης

    • NewsRoom


    Με δύο πολύ σημαντικές εισόδους ξεκινά η νέα κινηματογραφική εβδομάδα.

    Ντεμπούτο στις κινηματογραφικές αίθουσες κάνει σήμερα το ντοκιμαντέρ για την πολυτάραχη ζωή του σπουδαίου τραγουδοποιού, Λέοναρντ Κοέν, που συναντάται με τους Πάπες, μία ταινία που έχει εξασφαλίσει ήδη 4 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, ενώ φλερτάρει σοβαρά και με τα Όσκαρ.

    Το κινηματογραφικό μενού συμπληρώνουν δύο αξιόλογες ελληνικές παραγωγές, μία ιστορική ναυμαχία, αλλά και ένα χριστουγεννιάτικο καλτ θρίλερ.

    Οι Δύο Πάπες (The Two Popes)

    Σκηνοθεσία: Φερνάντο Μεϊρέγιες

    Παίζουν: Τζόναθαν Πράις, Άντονι Χόπκινς, Χουάν Μενουχίν

    Το 2012, ο Αργεντινός Καρδινάλιος Μπεργκόλιο, σε ένα κρίσιμο προσωπικό σταυροδρόμι, ζητά από τον Γερμανό Πάπα, Βενέδικτο ΙΣΤ’ την άδεια για να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα. Αντιμετωπίζοντας ένα σοβαρό σκάνδαλο και κρίση συνείδησης, ο ηλικιωμένος, εσωστρεφής Πάπας καλεί στο εξοχικό του, έξω από την Ρώμη, τον σκληρότερο κριτή του και μελλοντικό του διάδοχο. Οι δυο τους, ο πρώτος εκπρόσωπος του φιλελεύθερου προσώπου της καθολικής εκκλησίας και ο δεύτερος, πιστός συνεχιστής της συντηρητικής της παράδοσης, θα έρθουν σε αντιπαράθεση γύρω από τον σύγχρονο ρόλο της εκκλησίας, αν και η μεταξύ τους σύγκρουση σιγά-σιγά θα δώσει τη θέση της στην προσπάθεια για την εύρεση ενός κοινού τόπου για το μέλλον.

    Η ταινία είναι υποψήφια για 4 Χρυσές Σφαίρες -καλύτερης ταινίας, σεναρίου, α΄ και β΄ ανδρικού ρόλου- ενώ, όπως όλα δείχνουν, είναι πολύ πιθανό ο πρωταγωνιστής, Τζόναθαν Πράις, να είναι υποψήφιος και για Όσκαρ, για πρώτη φορά στα 72 του χρόνια.

    «Marianne & Leonard: Λόγια αγάπης» (Marianne & Leonard Words Of Love)

    Σκηνοθεσία: Νικ Μπρούμφιλντ

    Το ντοκιμαντέρ του Νικ Μπρούμφιλντ για τον θρυλικό έρωτα του Λέοναρντ Κοέν και της Νορβηγίδας μούσας του, Μαριάν Ιλέν. Μία ταινία-ντοκουμέντο μιας ολόκληρης εποχής, μέσα από το πρίσμα ενός θρυλικού έρωτα, όπως και εναλλακτική βιογραφία- ψυχογράφημα του Λέοναρντ Κοέν. Η ταινία μας ταξιδεύει στην Ύδρα της δεκαετίας του ’60 και στην εποχή της ερωτικής και καλλιτεχνικής επανάστασης, στα ενδότερα της ζωής και του έργου ενός εκ των μεγαλύτερων τραγουδοποιών της σύγχρονης μουσικής.

    Η πολύχρονη σχέση των δύο καλλιτεχνών ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1960 στην Ύδρα. Μέλη και οι δύο της μποέμικης καλλιτεχνικής κοινότητας στο ελληνικό νησί, που ήταν τότε αγκυροβόλι για πολλούς επώνυμους της διεθνούς σκηνής, είχαν εισχωρήσει στη μεγάλη, πολυσυλλεκτική παρέα που αποτελούσαν συγγραφείς, ζωγράφοι, μουσικοί αλλά και ντόπιοι.

    Η ταινία ακολουθεί βήμα προς βήμα τον δεσμό τους, από τις πρώτες μέρες του μεγάλου έρωτα στην Ύδρα, όπου η Μαριάν μεγάλωνε τον μικρό της γιο, Άξελ από τον πρώτο της γάμο, διαπερνά την εσωτερική πάλη του Κοέν, καθώς μάχεται να δημιουργήσει, αλλά και το φάσμα του σεξ και των ναρκωτικών, παρακολουθεί τον ανοιχτό και δυστυχή γάμο του Λέοναρντ και της Μαριάν μέσα στα χρόνια, καθώς ο τραγουδοποιός μεγαλουργούσε προς την παγκόσμια καταξίωση, καταστρέφοντας και αποξενώνοντας τη μεγάλη του αγάπη.

    Η πολύπλοκη και επιδραστική προσωπικότητα του Κοέν ξετυλίγεται μεθοδικά μέσα από τις αναμνήσεις των προσωπικοτήτων που συντρόφεψαν το ζευγάρι στην κοινή του πορεία, αλλά και ένα πλούσιο backstage υλικό, επί της ουσίας αποκαλυπτικό της προσωπικής ζωής και του χαρακτήρα του Κοέν, μπροστά και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.

    Ραντεβού στο Belle Epoque (La Belle Epoque)

    Σκηνοθεσία: Νικολά Μπεντό

    Παίζουν: Ντανιέλ Οτέιγ, Γκιγιόμ Κανέ, Ντοριά Τιλιέ, Φανί Αρντάν

    Θέλετε να περάσετε ένα βράδυ ως η Μαρία Αντουανέτα; Να προσποιηθείτε ότι βγήκατε για ποτό με τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ; Ή μήπως να επιστρέψετε στην αγαπημένη ανάμνηση από το παρελθόν σας; Ο 60άρης Βίκτορ, πάλαι ποτέ επιτυχημένος εικονογράφος κόμικς, που έχει την αίσθηση ότι η εποχή των νέων μέσων και τεχνολογιών τον έχει ξεπεράσει, αποπειράται να ταξιδέψει στη Λυόν του 1974, την ημέρα που γνώρισε τη γυναίκα του, τον μεγαλύτερο έρωτα της ζωής του, όταν εκείνη τον διώχνει από το σπίτι. Πώς; Προσφεύγοντας απλά σε μια εταιρεία παλιού του γνώριμου, που αναλαμβάνει την ανασύσταση και θεατρική σκηνοθεσία ολόκληρων εποχών και στιγμών, για χάρη των καπρίτσιων των πλούσιων πελατών της…

    Η Ναυμαχία του Μίντγουεϊ (Midway)

    Σκηνοθεσία: Ρόλαντ Έμεριχ

    Παίζουν: Εντ Σκράιν, Πάτρικ Γουίλσον, Λουκ Εβανς, Άαρον Εκχαρτ, Νίκ Τζόνας, Μάντι Μουρ, Ντένις Κουέιντ, Γούντι Χάρελσον

    Ο βομβαρδισμός του Περλ Χάρμπορ, αλλά και η ναυμαχία του Μίντγουεϊ, μεταξύ του αμερικανικού και του ιαπωνικού ναυτικού, που έδωσε στις αμερικανικές δυνάμεις το προβάδισμα στο μέτωπο του Ειρηνικού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επανέρχεται στη μεγάλη οθόνη.

    Ζίζοτεκ (Zizotek)

    Σκηνοθεσία: Βαρδής Μαρινάκης

    Παίζουν: Πηνελόπη Τσιλίκα, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Αύγουστος Λάμπρου-Νεγρεπόντης

    Ο εννιάχρονος Ιάσονας προσπαθεί μάταια να φροντίσει την καταθλιπτική του μητέρα. Μέχρι που μια μέρα, με το πρόσχημα μιας εκδρομής, εκείνη τον εγκαταλείπει σε ένα πανηγύρι στη Βόρεια Ελλάδα. Ο φοβισμένος μικρός βρίσκει καταφύγιο σε μια καλύβα στο δάσος, όπου ζει ο κωφάλαλος Μηνάς, ο οποίος κρύβει τα δικά του σκοτεινά μυστικά, όπως το «Ζίζοτεκ» (το κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών στο οποίο παίρνει μέρος). Ο Μηνάς θα επιστρέψει το παιδί στο σπίτι του, όμως οι δυο τους χρειάζονται ο ένας τον άλλον, βρίσκοντας τον πατρογονικό δεσμό που τους λείπει περισσότερο…

    Τσάρλι

    Σκηνοθεσία: Θανάσης Τσαλταμπάσης

    Παίζουν: Θανάσης Τσαλταμπάσης, Γιώργος Κοψίδας, Γιώργος Γαλίτης, Αγοραστή Αρβανίτη, Σπύρος Παππάς

    Ο Τσάρλι ξεπηδά από το παρελθόν και προσγειώνεται στο σύγχρονο παρόν. Ένας ρομαντικός περιπλανώμενος, διαχρονικός ονειροπόλος, που βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση. Eνα μεσημέρι, καθισμένος στο παγκάκι ενός πάρκου, ξεφυλλίζει μια εφημερίδα, στην οποία υπάρχει ένα μήνυμα αποκλειστικά για αυτόν. Εάν περάσει πέντε δοκιμασίες με επιτυχία, τότε ένας πολύ μεγάλος θησαυρός θα γίνει δικός του. Χωρίς να χάσει χρόνο, αποδέχεται την πρόκληση και από αυτό το σημείο ξεκινάνε οι περιπέτειες του…

    Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης σκηνοθετεί τον εαυτό του σε μια εκδοχή του Τσάρλι Τσάπλιν στη σύγχρονη, όμως, εποχή.

    Μαύρα Χριστούγεννα (Black Christmas)

    Σκηνοθεσία: Σοφία Τακάλ

    Παίζουν: Ίμοτζεν Πουτς, Κάρι Έλγουες, Λίλι Ντόνοχιου, Μπρίτανι Ο’ Γκρέιντι

    Τα κορίτσια του κολεγίου ετοιμάζονται να υποδεχτούν την εορταστική περίοδο. Όμως, τότε θα αρχίσουν οι φόνοι από έναν ψυχοπαθή με μια ανατριχιαστική μάσκα, που έχει διεισδύσει στο κολλέγιο. Όσο οι φόνοι συνεχίζονται, ξεσπάει ο πανικός και η αμοιβαία καχυποψία. Όμως ο δολοφόνος δεν έχει υπολογίσει ότι αυτή η παρέα γυναικών είναι πιο δυναμική απ’ όσο θα περίμενε.

    Πρόκειται για μία επανεκτέλεση της καλτ ταινίας τρόμου του ’74 με κοινωνικό σχόλιο και αλληγορικές αναφορές στην Αμερική του σήμερα.



    ΣΧΟΛΙΑ