• City Stories

    Οι ταινίες της εβδομάδας: Joker και Γιάνης Βαρουφάκης κάνουν πρεμιέρα

    Από την ταινία Joker


    Πέμπτη σήμερα και ανοίγει η αυλαία στις κινηματογραφικές αίθουσες για πολυαναμενόμενες εισόδους και άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις. Αυτή την εβδομάδα παρουσιάζεται ο αγαπημένος ήρωας θρίλερ «Joker», ενώ την εμφάνισή της στις αίθουσες κάνει και η ταινία του Κώστα Γαβρά, με θέμα την διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

    «Joker»

    Σκηνοθεσία: Τοντ Φίλιπς

    Παίζουν: Χοακίν Φίνιξ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ζάζι Μπιτζ, Φράνσις Κόνροϊ, Μαρκ Μάρον, Μπιλ Καμπ, Γκλέν Φλέσλερ

    Στο παρηκμασμένο Γκόθαμ Σίτι της δεκαετίας του ’70, εν μέσω μιας απεργίας που πνίγει την πόλη με σκουπίδια, μια γενικευμένη αίσθηση εφιάλτη περιβάλλει τον μοναχικό, καταθλιπτικό Άρθουρ Φλεκ, που, εξαιτίας μιας εγκεφαλικής δυσλειτουργίας, η οποία προκαλεί ασυγκράτητο γέλιο, γίνεται εύκολος στόχος και περίγελος των άλλων. Η βία και το bullying είναι μέρος της καθημερινότητάς του, τα περιστατικά απανωτά, κάτι που, άλλωστε, μαρτυρούν και τα σημάδια κακοποίησης στο σώμα του.

    Το πρωί κλόουν στο επάγγελμα, σε ένα γραφείο που σιχαίνεται, το βράδυ ονειροπόλος stand up κωμικός μπροστά από την τηλεόραση, με είδωλο τον παρουσιαστή δημοφιλούς νυχτερινού talk show, Μάρεϊ Φράνκλιν, ο Άρθουρ φροντίζει από τη μία την εύθραυστη μητέρα του, η οποία ελπίζει στη βοήθεια του πλούσιου επιχειρηματία Τόμας Γουέιν, από την άλλη είναι συνεπής στις συνεδρίες του με την ψυχολόγο της κοινωνικής πρόνοιας. Μέχρι που ένα ακόμη βίαιο περιστατικό ανοίγει γι’ αυτόν την κερκόπορτα του εγκλήματος, απελευθερώνοντας την παράνοια μέσα του.

    Η ταινία έχει ήδη αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές, ενώ φαίνεται να προπορεύεται στην κούρσα των Όσκαρ του 2020, έχοντας κατακτήσει το Χρυσό Λιοντάρι του Φεστιβάλ Βενετίας και μία περίοπτη θέση στους ακριβοθώρητους κινηματογραφικούς τίτλους της χρονιάς.

    «Ενήλικοι στην αίθουσα» («Adults In The Room»)

    Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς

    Παίζουν: Χρήστος Λούλης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ούλριχ Τουκούρ, Νταν Σούρμανς, Ζοσιάν Πινσόν

    Στις αρχές του 2015, το αριστερό κόμμα που κερδίζει με μεγάλη πλειοψηφία τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές, αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση, στηρίζοντας τη διαπραγμάτευση της χώρας έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών της, για την έξοδο από τα ασφυκτικά, για την κοινωνία, μνημόνια, σε μια νέα πολιτικοοικονομική προσέγγιση, κύριος εκφραστής της οποίας είναι ο νεοεκλεχθείς στο κοινοβούλιο υπουργός Οικονομικών. Πίσω, όμως, από τις κλειστές πόρτες των Eurogroup, ο υπουργός, που βασίζει τις κινήσεις και πρωτοβουλίες του στη στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού, θα προσκρούσει στα αλλεπάλληλα «όχι» των δανειστών.

    «Το αυγό» («Öndög»)

    Σκηνοθεσία: Κουαν’αν Γουάνγκ

    Παίζουν: Αοριγκελέτου, Γκανγκτέμουερ Αρίλντ, Νοροβσάμπουου

    Eνας 18χρονος αστυνομικός εξαναγκάζεται να φυλάξει μόνος του τη σκηνή ενός εγκλήματος με θύμα μια γυμνή, νεαρή γυναίκα. Μια ντόπια βοσκός στέλνεται από τους αστυνομικούς να τον βοηθήσει να περάσει τη δύσκολη παγωμένη νύχτα στην αφιλόξενη στέπα της Μογγολίας, όπου οι λύκοι καιροφυλακτούν. Θα κάνουν σεξ και, μέρες μετά, εκείνη θα ανακαλύψει ότι έχει μείνει έγκυος.

    «Αμερικάνικο όνειρο» («Lemonade»)

    Σκηνοθεσία: Ιοάνα Ουρικάρου

    Παίζουν: Μαλίνα Μανοβίτσι, Ντίλαν Σμιθ, Στιβ Μπάτσικ

    Η Μάρα, ανύπαντρη μητέρα από τη Ρουμανία, που εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες σαν αποκλειστική νοσοκόμα, επιχειρεί να πάρει την πολυπόθητη Πράσινη Κάρτα, έχοντας παντρευτεί τον Αμερικανό ασθενή της, Ντάνιελ, έναν άνθρωπο που γνωρίζει μόνο λίγους μήνες. Όμως, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την παραμονή της στη γη των ονείρων, κρύβουν κακοτοπιές και τρομακτικά εμπόδια, με αφετηρία την πρώτη συνέντευξή της στον αρμόδιο υπάλληλο του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής. Τα πράγματα περιπλέκουν περισσότερο με την άφιξη του 9χρονου γιου της από τη Ρουμανία.

    Παίζονται ξανά

    «Η σιωπή» («Tystnaden»)

    Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν/ ****

    Παίζουν: Ίνγκριντ Τούλιν, Γκούνελ Λίντμπλομ, Μπίργκερ Μάλμστεν

    Δυο αδελφές, η Έστερ και η Άννα, επιστρέφοντας μετά από ταξίδι στο πατρικό τους σπίτι, κάνουν μια προσωρινή στάση σ’ ένα άγνωστο ξενοδοχείο, σε μια απροσδιόριστη χώρα. Κατά την παραμονή τους στο ξενοδοχείο, θα αποκαλυφθεί το σιωπηρό τους, αμφίδρομο μίσος, καθώς οι απόκρυφες επιθυμίες τους θα έρθουν στην επιφάνεια. Ο μεγάλος Σουηδός δημιουργός ολοκληρώνει εδώ την σκοτεινή «Τριλογία της Σιωπής» («Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη», «Χειμωνιάτικο φως», «Η σιωπή») με ένα ψυχολογικό δράμα-αίνιγμα.



    ΣΧΟΛΙΑ