• City Stories

    Οι ταινίες της εβδομάδας: Χάρισον Φορντ και Τζιμ Κάρεϊ επιστρέφουν για να συναντήσουν τον Απόστρατο

    • NewsRoom

    Από την ταινία «Απόστρατος»


    Με ενδιαφέρουσες ελληνικές προτάσεις, αλλά και κλασσικές χολιγουντιανές ξεκινά η νέα κινηματογραφική εβδομάδα

    Οσκαρικά ντοκιμαντέρ και φιλόδοξες ταινίες κάνουν την είσοδό τους στις κινηματογραφικές αίθουσες από σήμερα. Αξιοσημείωτη είναι και η πολυαναμενόμενη επιστροφή, τόσο του Χάρισον Φορντ, όσο και του επί 6 χρόνια απουσιάζοντος από το σινεμά, του κωμικού ηθοποιού Τζιμ Κάρεϊ. Την έκπληξη ανάμεσα στις ελληνικές προτάσεις κάνει ο «Απόστρατος» με το εξαιρετικό καστ.

    Απόστρατος

    Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Μαυροειδής

    Παίζουν: Μιχάλης Σαράντης, Γιώτα Φέστα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Νιάρρος, Άκης Σακελλαρίου, Ξένια Καλογεροπούλου

    Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, μετά από μια επένδυση που δεν πήγε καθόλου καλά, ο τριαντάρης Άρης μετακομίζει, λίγο πριν τον ερχομό του 2012, μαζί με όλο το στοκ των μηχανών εσπρέσο της εταιρείας του, στην μονοκατοικία του παππού του, Αριστείδη, απόστρατου αξιωματικού που δεν ζει πια, στου Παπάγου. Εκεί, θα ξαναβρεί παλιούς φίλους, κολλημένους με το ήσυχο προάστιο και θα αρχίσει να κάνει παρέα με έναν φίλο του παππού του, παραδόξως κομμουνιστή. Σκαλίζοντας την ηρωική ιστορία του Αριστείδη, ο απολιτίκ Άρης θα έρθει αντιμέτωπος με τις θαμμένες αλήθειες του παρελθόντος…

    Πρόκειται για την δεύτερη ταινία μυθοπλασίας του Ζαχαρία Μαυροειδή, μετά τον «Ξεναγό» (2011), ενώ το soundtrack της ταινίας υπογράφει ο Ted Regklis, που έγραψε τη μουσική για το διεθνές τρέιλερ των οσκαρικών «Παρασίτων».

    Το κάλεσμα της άγριας φύσης / The Call Of The Wild

    Σκηνοθεσία: Κρις Σάντερς

    Παίζουν: Χάρισον Φορντ, Νταν Στίβενς, Ομάρ Σι, Κάρεν Γκίλαν

    Η 20th Century Fox Animation μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το κλασικό ομότιτλο μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον, που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1903, με τον γερόλυκο Χάρισον Φορντ στον πρώτο ρόλο και μια αγέλη ψηφιακών λύκων σε ένα μείγμα ζωντανής δράσης και animation.

    Η υπόθεση μας μεταφέρει στη Βόρεια Αμερική των αρχών του 20ου αιώνα, όπου ο Μπακ απάγεται από το σπιτικό του στη ζεστή Καλιφόρνια και πέφτει στα χέρια κακών σκυλο-απαγωγέων, για να πουληθεί στο παγωμένο Κλοντάικ της Αλάσκας, όπου θα σκληραγωγηθεί στις πιο αντίξοες συνθήκες, σέρνοντας έλκηθρο την εποχή του πυρετού της χρυσοθηρίας. Ευτυχώς, θα βρει έναν ευγενικό, αν και θλιμμένο, σύντροφο, για να επιβιώσουν παρέα στο πρόσωπο του ασπρομάλλη χρυσοθήρα Θόρντον, ενός πατέρα που θρηνεί τον χαμένο του γιο.

    Το δημοφιλές ανάγνωσμα του Λόντον έχει μεταφερθεί ξανά στο σινεμά ως βωβό φιλμ το 1923, αλλά και το 1935, το 1972 και το 1997 με τους Κλαρκ Γκέιμπλ, Τσάρλτον Ίστον και Ρούτγκερ Χάουερ αντίστοιχα στον ρόλο του Θόρντον. Στη νέα βερσιόν, το σενάριο υπογράφει ο Μάικλ Γκριν, ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει ο τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ Κρις Σάντερς, με μεγάλη εμπειρία στο είδος του animation (Λίλο & Στιτς, Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας, Οι Κρουντς) και την φωτογραφία ο διπλοβραβευμένος με Όσκαρ, Γιάνους Καμίνσκι.

    Στη γη του άγριου μελιού / Honeyland

    Σκηνοθεσία: Ταμάρα Κοτέβσκα, Λούμπομιρ Στεφάνοφ

    Σε ένα εγκαταλειμμένο χωριό της ορεινής Βόρειας Μακεδονίας, η Χατίτζε Μουράτοβα ζει μόνη της με την ηλικιωμένη μητέρα της, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό στην μικρή της παράγκα. Τελευταία μιας σειράς γενεών μελισσοκόμων άγριου μελιού, η ίδια βγάζει μικρές παρτίδες αγνού προϊόντος, χάρη στις μέλισσές της, το οποίο και πουλάει στα Σκόπια, που βρίσκονται σε απόσταση τεσσάρων ωρών με τα πόδια.

    Η φιλήσυχη ζωή της Χατίτζε διαταράσσεται με την άφιξη μιας πολυμελούς οικογένειας, που στήνει το νοικοκυριό της δίπλα της, σέρνοντας μαζί και ένα κοπάδι από αγελάδες. Αρχικά, οι γείτονες και τα παιδιά τους φαίνονται καλή παρέα, όμως γρήγορα δημιουργείται μια κόντρα, που εκθέτει τη θεμελιώδη σύγκρουση ανάμεσα στη φύση και τους ανθρώπους, την αρμονία και την ασυμφωνία, την εκμετάλλευση και τη βιωσιμότητα.

    Πρόκειται για ένα πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ από τη Βόρεια Μακεδονία των πρωτοεμφανιζόμενων Λιούμπομιρ Στεφάνοφ και Τάμαρα Κοτέφσκα και αποτελεί την πρώτη ταινία που βρέθηκε υποψήφια για Όσκαρ Ντοκιμαντέρ και Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

    Στο Λαβύρινθο / Into The Labyrinth

    Σκηνοθεσία: Ντονάτο Καρίζι

    Παίζουν: Τόνι Σερβίλο, Ντάστιν Χόφμαν, Βαλεντίνα Μπελέ, Βινίτσιο Μαρτσιόνι

    Ένα νεαρό κορίτσι πέφτει θύμα απαγωγής, καθώς επιστρέφει σπίτι από το σχολείο. Δεκαπέντε χρόνια μετά, ξυπνάει σε ένα νοσοκομείο, χωρίς μνήμη όσων της έχουν συμβεί, ενώ ο ψυχίατρος που την κουράρει υποστηρίζει ότι μπορεί να τη βοηθήσει να ξαναθυμηθεί…

    Πρόκειται για την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Ιταλού μετρ των αστυνομικών μυθιστορημάτων, Ντονάτο Καρίζι.

    Sonic: Η Ταινία / Sonic The Hedgehog

    Σκηνοθεσία: Τζεφ Φάουερ

    Με τις φωνές των: Παναγιώτη Αποστολόπουλου, Ντένη Μακρή, Χρήστου Πλαϊνη, Γιάννη Τσούτσια, Τζωρτζίνα Λιώση

    Βασισμένη στην παγκόσμια υπέρ-επιτυχημένη videogame σειρά της Sega, η ταινία συστήνει την ιστορία του γρηγορότερου… μπλε σκαντζόχοιρου του κόσμου, που φτάνει στη γη σε μια μικρή πόλη της Μοντάνα σφαιράτος από άλλο πλανήτη. Στην περιπετειώδη κωμωδία, που συνυπογράφουν οι Paramount Pictures και Sega, ο Sonic και ο νέος καλύτερος φίλος του Τομ (Τζέιμς Μάρσντεν), ένας αφελής αστυνομικός, συνεργάζονται από κοινού για να υπερασπιστούν τον πλανήτη από τον διαβολικό Δρ. Ρομπότνικ (Τζιμ Κάρεϊ), τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει για να πιάσει τον άπιαστο υπερ-σκαντζόχοιρο.

    Η ταινία που καθυστέρησε κατά ένα εξάμηνο, εξαιτίας πολλαπλών αλλαγών στον σχεδιασμό του ψηφιακού Sonic, του οποίου το αρχικό λανσάριμα απογοήτευσε τους εκατομμύρια φαν, έχει γίνει εμπορική επιτυχία στις ΗΠΑ ήδη από το πρώτο τριήμερο προβολής στις αμερικανικές αίθουσες. Παράλληλα, σηματοδοτεί την επιστροφή του Τζιμ Κάρεϊ στο εμπορικό σινεμά, μετά από έξι χρόνια απουσίας.

     

    Έμα / Ema

    Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαραΐν

    Παίζουν: Μαριάνα Ντι Τζιρολάμο, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Πάολα Τζιανίνι, Σαντιάγκο Καμπρέρα

    Έπειτα από ένα τραυματικό γεγονός, που την ωθεί στην απόφαση να επιστρέψει στην κοινωνική πρόνοια τον 10χρονο υιοθετημένο γιο της από την Κολομβία, μια νεαρή χορεύτρια στο λιμάνι του Βαλπαραΐσο προσπαθεί να ξαναπάρει τον έλεγχο της ζωής της, υφαίνοντας μια πρωτοποριακή πλεκτάνη, ενόσω ο γάμος της με τον χορογράφο σύζυγό της καταρρέει.

    Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Χιλιανός Πάμπλο Λαραΐν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λατινοαμερικανικού σινεμά.

    Οι αεροναύτες / The aeronauts

    Σκηνοθεσία: Τομ Χάρπερ

    Παίζουν: Φελίσιτι Τζόουνς, Έντι Ρεντμέιν, Χιμές Πατέλ, Φίμπι Φοξ

    Στο Λονδίνο του 1862, δεκάδες θεατές συγκεντρώνονται στον χώρο εκτόξευσης των αερόστατων, ενώ ο μετεωρολόγος Τζέιμς Γκλέισερ περιμένει εναγωνίως την εντυπωσιακή είσοδο της Αμέλια Γουόρεν, έμπειρης αεροναύτη, που έχει χάσει τον σύζυγό της σε φριχτό εναέριο ατύχημα.

    Εκείνη είναι σίγουρη ότι ένα καλό σόου θα προσελκύσει την πολυπόθητη χρηματοδότηση της πτήσης τους, που έχει διπλό σκοπό: να σπάσει το γαλλικό ρεκόρ υψομέτρου και να βοηθήσει τον Γκλέισερ να συλλέξει δεδομένα, προκειμένου να τεκμηριώσει τις αμφιλεγόμενες θεωρίες του για την πρόβλεψη του καιρού. Όσο το δίδυμο ανεβαίνει ολοένα και ψηλότερα, ο αέρας γίνεται πιο αραιός και ψυχρός.

    Οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουν γίνονται όλο και πιο δύσκολες…



    ΣΧΟΛΙΑ