• City Stories

    «Η παράδοση συναντά τη μόδα»: Εγκαίνια έκθεσης στο Μουσείο Μετάξης

    • NewsRoom


    Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας παρουσιάζουν την έκθεση «Η παράδοση συναντά τη μόδα», στο Μουσείο Μετάξης του Ιδρύματος, στο Σουφλί.

    Η έκθεση, που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 18:00, περιλαμβάνει σύγχρονα μεταξωτά ρούχα και αξεσουάρ από τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου Μετάξης της Κίνας.

    Το κινεζικό μετάξι έχει ιστορία πέντε χιλιάδων ετών. Με τη μοναδική τεχνική, τα έντονα χρώματα και τις ισχυρές πολιτισμικές καταβολές, το μετάξι καταλαμβάνει  ένα σημαντικότατο κεφάλαιο στην ιστορία του κινεζικού αλλά και του παγκόσμιου πολιτισμού.

    Μέσω του μεταξωτού ενδύματος, η έκθεση ανασυνθέτει τη γοητεία της τεχνικής του μεταξιού σε τέσσερις ενότητες: κέντημα, μεταξοτυπία, ύφανση, βαφή. Παράλληλα, αξιοποιώντας την παράδοση και τις επιταγές του σύγχρονου ντιζάιν δημιουργούνται αντικείμενα-έργα τέχνης που προβάλλουν την ανεξάντλητη ζωντάνια του κινεζικού μεταξιού.

     

    Η έκθεση αναδεικνύει το μεγαλείο του πολιτισμού του μεταξιού και λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των δύο πολιτισμών, του κινεζικού και του ελληνικού. Ένα κεντημένο πανωφόρι από κόκκινο σατέν με μοτίβα λουλουδιών και πτηνών, το μπροκάρ τσιπάο, τα βαμμένα μπλε μεταξωτά μαντίλια και πολλές άλλες εντυπωσιακές δημιουργίες «ταξιδεύουν» το κοινό στη μακρινή Κίνα.

     

    Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού της Επαρχίας Τσετσιάνγκ της Κίνας και της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, εντάσσεται στο Σύμφωνο Συνεργασίας που υπέγραψαν το ΠΙΟΠ και το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας τον Οκτώβριο του 2017.

    Στο ίδιο πλαίσιο, που προβλέπει πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο φορέων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το 2020, θα δανείσει αντικείμενα των συλλογών του προκειμένου να εκτεθούν στο Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας.

    Διάρκεια έκθεσης: 21 Σεπτεμβρίου έως 20 Οκτωβρίου 2019

    Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 έως 15/10

    και 10:00-17:00 από 16/10

    Μουσείο Μετάξης

    Ελευθερίου Βενιζέλου 73, Σουφλί 684 00

    Τ: 25540 23700 | www.piop.gr



    ΣΧΟΛΙΑ