• City Stories

    Η «Μεταμόρφωση» του Κάφκα δια χειρός Έμιλυ Λουΐζου στο Λονδίνο

    Έμιλυ Λουΐζου


    Η σκηνοθέτης Έμιλυ Λουΐζου διασκευάζει την κλασική ιστορία του Φραντζ Κάφκα και μιλάει για τη σημασία της αποδοχής μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

    Η παράστασή της μιλάει για τη διαφορετικότητα, για την αποδοχή, για το να είσαι νέος και να εξοστρακίζεται από την ίδια σου την οικογένεια.

    Ο Φραντζ Κάφκα έγραψε την κλασική πια “Μεταμόρφωση” το 1912, σε μια περίοδο που η Ευρώπη διένυε μεγάλο κύμα ρατσισμού και αντισημιτισμού.

    Εν έτει 2019, η Έμιλυ Λουΐζου διασκευάζει την ιστορία για το θέατρο και μαζί με ένα χορό πέντε ηθοποιών/χορευτών διερωτάται κατά πόσο η κοινωνία μας συνεχίζει να χλευάζει και να ‘σκοτώνει’ ό,τι φαίνεται διαφορετικό.

    Η παράσταση ρωτάει τι γίνεται όταν οι ίδιοι οι γονείς σου φέρονται σα να είσαι ένα αηδιαστικό έντομο; Πώς μπορεί μετά αυτό το παιδί να είναι λειτουργικός πολίτης και άνθρωπος όταν το μόνο που έχει λάβει είναι βία, απόρριψη και επίκριση;

    Λαμβάνοντας για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο επιχορήγηση από την Αγγλική κυβέρνηση, η νεαρή σκηνοθέτης κατάφερε να κερδίσει ξανά θεατές και κριτικούς στο Tristan Bates Theatre του West End του Λονδίνου, με όλους να κάνουν λόγο για “ένα τρομερά πρωτότυπο ανέβασμα της Μεταμόρφωσης, μια παράσταση σίγουρα συναρπαστική και εντυπωσιακή” (The Panoptic UK).

    Η παράσταση “Μεταμόρφωση” επιλέχθηκε στις 15 καλύτερες παραστάσεις από ανερχόμενους καλλιτέχνες για το 2019 και παρουσιάζεται ξανά τον Ιούνιο στο Incoming Festival σε Λονδίνο και Μάντσεστερ.

    Η 24χρονη σκηνοθέτης ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο.

    Έχει σκηνοθετήσει από Βάκχες του Ευριπίδη, μέχρι Ιονέσκο και Sarah Kane, με τις παραστάσεις της να έχουν παιχτεί στο West End, σε μεγάλα φεστιβάλ της Αγγλίας, καθώς και στο Βρετανικό Μουσείο.

    Τον Νοέμβριο του 2018 μετέφρασε και σκηνοθέτησε το έργο ‘Τρωάς’ του Δημήτρη Δημητριάδη, συστήνοντας τον Έλληνα συγγραφέα στο βρετανικό κοινό.

    Η διασκευή της “Μεταμόρφωσης” που επιμελήθηκε αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική πορεία της και σε φεστιβάλ του 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ