• Food

    Μωβ τροφές : Θαυματουργές!

    • NewsRoom
    μωβ τροφές


    Ένας από τους βασικούς κανόνες της καλής διατροφής, γνωστός ανά την υφήλιο, είναι ότι πρέπει να συνδυάζουμε τις τροφές όχι μόνο με τη γενική τους κατηγορία ( άμυλα, πρωτεϊνες κα ) αλλά και με τα χρώματά τους, με τρόπο που το τραπέζι μας να μοιάζει με “ουράνιο τόξο”.

    Τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στις τροφές που θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμες για τον οργανισμό περιλαμβάνονται κι αυτές που έχουν μωβ χρώμα! Oι ειδικοί των τροφίμων παγκοσμίως, μάλιστα, χαρακτηρίζουν την κατανάλωσή τους ως «ταχέως αναπτυσσόμενη τάση.

    Όπως εξηγούν, οι «μωβ τροφές» περιέχουν ανθοκυανίνες. Πρόκειται για χημικές ουσίες που προάγουν την υγεία και βοηθούν στην προστασία των κυττάρων. Προτείνεται να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τα μωβ φρούτα και λαχανικά τουλάχιστον 4-5 ημέρες την εβδομάδα μαζί με σκούρα πράσινα, πορτοκαλί και κίτρινα τρόφιμα για να έχετε τα μέγιστα οφέλη.

    Μωβ λάχανο:

    Το μωβ λάχανο θεωρείται από τα λαχανικά που είναι πλουσιότερο σε βιταμίνη C, ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και μάλιστα ανήκει στην κατηγορία με τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες που σημαίνει ότι χρειάζεται συνεχής πρόσληψη προκειμένου να παραμένουν τα επίπεδα του οργανισμού σταθερά. Επίσης το μωβ λάχανο θεωρείται μια καλή πηγή φολικού οξέος, καλίου, μαγγανίου και βιταμινών του συμπλέγματος B. Παράλληλα, περιέχει βιταμίνη Κ που είναι απαραίτητη για την καλή πήξη του αίματος.

    Σε σχέση με το άσπρο λάχανο το μωβ έχει πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C (8 φορές περισσότερη περίπου) όπως και μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών.

    Μωβ Καρότα:

    Τα μωβ καρότα αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στην Μέση και Άπω Ανατολή. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες και καροτενοειδή προ-βιταμίνη Α, η οποία θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η κατανάλωσή τους συνδέεται με τη διαχείριση του βάρους και τον έλεγχο της γλυκόζης, ενώ θεωρείται τροφή «ασπίδα» για τον διαβήτη.

    Μωβ Κουνουπίδι:

    Στην πραγματικότητα, το μωβ κουνουπίδι είναι ένα είδος μπρόκολου που όταν μαγειρευτεί, γίνεται πράσινο. Το λαχανικό αυτό διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική αλλά και αποτοξινωτική δράση.

    Μωβ γλυκοπατάτα:

    Η γλυκοπατάτα θεωρείται ούτως ή άλλως μια τροφή που έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Η μωβ γλυκοπατάτα, όμως, θεωρείται ακόμη πιο καλή, γιατί περιέχει πολλές ανθοκυανίνες, οι οποίες βοηθούν την πέψη και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

    Acai Berries ( μούρα ):

    Θεωρούνται πραγματική «βόμβα» βιταμινών και άλλων χρήσιμων για τον οργανισμών στοιχείων. Λέγεται ότι η συστηματική κατανάλωσή τους βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος κα.

    Πηγή: www.tasty-day.gr



    ΣΧΟΛΙΑ