• Food

    Αυτό είναι το πιο ακριβό μέλι του κόσμου που πωλείται σαν χρυσός

    • NewsRoom

    Γιατί είναι τόσο ακριβό το μέλι Μανούκα;

    Το μέλι με την ονομασία Μανούκα (Manuka) προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία και πωλείται προς 99 δολάρια τα 100 γραμμάρια. Για πολλές γενιές, οι ιθαγενείς της Νέας Ζηλανδίας, από τη φυλή Μαορί χρησιμοποιούσαν το Μανούκα σε παραδοσιακές θεραπείες για κοινά κρυολογήματα.

    Γιατί όμως η τιμή κόστους του είναι τόσο υψηλή;

    Σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων, το αγνό και θρεπτικό αυτό μέλι περιέχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυσικά ένζυμα με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες από οποιοδήποτε άλλο μέλι.

    Σήμερα θεωρείται superfood, καθώς βοηθά στην καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων, στη διατήρηση ενός καλού επιπέδου ανοσίας σε λοιμώξεις, ενώ βοηθά στην πέψη και τη στοματική υγεία.

    Ταυτόχρονα, αποβάλλει το καθημερινό στρες και διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας υψηλά.

    Το χρυσό νέκταρ μαζεύουν μέλισσες από τα άγρια λουλούδια Μανούκα, που υπάρχουν μόνο στα παρθένα δάση της Νέας Ζηλανδίας και το μετατρέπουν σε αυτό το λεπτό γλυκό μέλι.

    «Το φυτό είναι πολύ σπάνιο. Η συγκομιδή του είναι δύσκολη, καθώς το λουλούδι του είναι ανοιχτό μονάχα για 12 ημέρες και μερικές φορές χρειάζεται να μαζέψουμε το μέλι με ελικόπτερα», δήλωσε ο John Rawcliffe από το Manuka Factor Honey Association, μιλώντας στο Business Insider.

    Αν και θάμνοι με το λουλούδι υπάρχουν και στην Αυστραλία, σχεδόν ολόκληρη η παραγωγή παγκοσμίως εξάγεται από τη Νέα Ζηλανδία, αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων Νέας Ζηλανδίας, η οποία αναμένεται να εκτοξευτεί στα 1,2 δισ. μέχρι το 2028.



    ΣΧΟΛΙΑ