• City Stories

    Ένα παραμυθένιο ταξίδι στον χρόνο: Οι πιο όμορφες παλιές πόλεις της Ελλάδας

    • Βίκυ Βενιού

    Ρέθυμνο


    Κάστρα, τείχη μιας εποχής αλλοτινής, λιθόστρωτα καλντερίμια και κτήρια παλιάς αρχιτεκτονικής, αρχοντικά και γειτονιές που μας ταξιδεύουν σε μιαν άλλη εποχή.

    Γιατί κάποια μέρη της Ελλάδας δεν είναι σαν τα άλλα. Ξεχωρίζουν για την μοναδική τους ομορφιά και για τη μάχη που κατέβαλλαν να διατηρήσουν αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο την ξεχωριστή προσωπικότητα και τη φυσιογνωμία τους και τα κατάφεραν. Γι’ αυτό και σήμερα αποτελούν ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι της όμορφης χώρας μας, ένα κομμάτι στο οποίο θα θέλουμε να επιστρέφουμε ξανά και ξανά, για να μας ταξιδεύει μακριά από τα γνώριμα, σε τόπους που φέρνουν στη μνήμη και τη φαντασία μια εποχή αλλιώτικη.

    Από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, πανέμορφες παλιές πόλεις μας καλούν σε ένα ταξίδι διαφορετικό, γεμάτο ρομαντικές εικόνες και ξεχωριστή αρχιτεκτονική ομορφιά.

    ΝΑΥΠΛΙΟ

    Αν κανείς σκεφτεί γραφική ομορφιά, το μυαλό του θα πάει αυτομάτως στο ρομαντικό Ναύπλιο. Η ιδιαίτερη πόλη της Πελοποννήσου αποτελεί διαχρονικά έναν από τους πιο ξεχωριστούς αστικούς προορισμούς της Ελλάδας, ενώ χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που το επισκέπτονται κάθε χρόνο για μια μικρή ή μεγαλύτερη εξόρμηση. Η κοντινή του απόσταση από την Αθήνα, αλλά και πολλά άλλα μέρη, κάνει το Ναύπλιο ιδανική επιλογή για απόδραση, ενώ η αδιαμφισβήτητη ομορφιά του αφήνει τους επισκέπτες απόλυτα ευχαριστημένους από τη διαμονή τους εκεί.

    Η Παλιά Πόλη του Ναυπλίου, μία από τις ωραιότερες της Ελλάδας, επιφυλάσσει στον επισκέπτη της πανέμορφα νεοκλασικά και βενετσιάνικα κτήρια, μπαλκόνια με ολάνθιστες βουκαμβίλιες, επιβλητικές εκκλησίες και τουρκικές κρήνες.

    Ναύπλιο, Πηγή: gambello.gr

    Εκτός από την βόλτα στα πανέμορφα, γραφικά στενά της πόλης, το συγκεκριμένο μέρος παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Η λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος περιτριγυρίζεται από ιστορικά κτήρια, όπως την ενετική Αποθήκη του Στόλου, όπου στεγάζεται σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βουλευτικό, πρώην τζαμί του Αγά-πασά, και το άλλοτε Αλληλοδιδακτικό σχολείο, γνωστό στα νεότερα χρόνια ως Τριανόν.

    Το Ναύπλιο διαθέτει επίσης δύο υπέροχα κάστρα. Ο ταξιδιώτης που θα επιλέξει το Ναύπλιο πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσει την ανηφορική διαδρομή που οδηγεί στο Παλαμήδι, που ορθώνεται πάνω σε έναν τεράστιο γκρίζο βράχο. Εκεί, η θέα της πόλης από ψηλά θα τον αποζημιώσει. Κατεβαίνοντας, μπορεί κανείς να περάσει από την Παλιά Πόλη απέναντι, στο Μπούρτζι, που διαθέτει, εκτός των άλλων, μια υπέροχη, ρομαντική διαδρομή στο διάσημο μονοπάτι της Ακροναυπλίας.

    Ναύπλιο

    Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, τόπος όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο ναός του Αγίου Γεωργίου με σημαντικές εικόνες και τοιχογραφίες, όπως το αντίγραφο του Μυστικού Δείπνου του Ντα Βίντσι, η Πλατεία Τριών Ναυάρχων με το Δημαρχείο, το Κυβερνείο ή Παλατάκι, καθώς και η Πλατεία Φιλελλήνων.

    ΧΑΝΙΑ

    Η Κρήτη αποτελεί κατεξοχήν αγαπημένο προορισμό των περισσοτέρων και όχι άδικα. Ένας από τους λόγους που οδηγεί πολλούς να παίρνουν το μεγάλο, νυχτερινό πλοίο (ή και το αεροπλάνο) προς τη μεγαλύτερη ελληνική νήσο είναι και η Παλιά Πόλη των Χανίων, που είναι αναμφίβολα μια από τις ομορφότερες της Ελλάδας.

    Χανιά

    Η βόλτα στην Παλιά Πόλη των Χανίων ξεκινά από το ενετικό λιμάνι με τον αιγυπτιακό Φάρο, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Τα στενά που εκτείνονται πίσω από το γραφικό λιμάνι αφηγούνται την μακραίωνη ιστορία του τόπου: Άραβες, Ενετοί, Τούρκοι και Αιγύπτιοι έβαλαν τη σφραγίδα τους σε αυτό το μέρος. Οι εικόνες συντίθενται από βενετσιάνικα αρχοντικά, ναούς με καμπαναριό, αλλά και μιναρέ, ορθόδοξες εκκλησίες δίπλα σε ανατολίτικα χαμάμ, παραδοσιακές εμπορικές πιάτσες και μουσεία με πλούσιες συλλογές.

    Η βόλτα στα στενά είναι ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο, με εικόνες που δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει ότι αντικρίζει ακόμη στο σήμερα. Ιδιαίτερα αξίζει μία στάση στην πλατεία Συντριβανίου, στην Σπλάντζια, μια παλιά, γραφική τουρκική γειτονιά, στην Εβραϊκή συνοικία, αλλά και στη χριστιανική συνοικία Τοπανά.

    Χανιά, Πηγή: Piotr j

    Την περιήγηση στην Παλιά Πόλη των Χανίων ολοκληρώνουν τα πολύ καλόγουστα μαγαζιά που υπάρχουν τριγύρω, που συναγωνίζονται μεταξύ τους σε ομορφιά, κάνοντας δύσκολη την απόφαση για το ποια θα είναι η στάση για ξεκούραση.

    ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

    Στο νότιο άκρο της ανατολικής ακτής της Πελοποννήσου, υπάρχει ένα πραγματικό διαμάντι, μια μεσαιωνική πόλη, που έχει να αφηγηθεί στον ταξιδιώτη πολλές ιστορίες από την μακροχρόνια πορεία της. Η μεσαιωνική περιτειχισμένη καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, με τις 40 βυζαντινές εκκλησίες και τα δαιδαλώδη καλντερίμια της μοιάζει κυριολεκτικά σαν να έχει βγει από παραμύθι.

    Μονεμβασιά, Φωτογραφία: Όλγα Χαραμή

    Η επίσκεψη σε αυτό τον ευλογημένο τόπο δε μοιάζει με καμία άλλη, κάτι που μπορεί να διαπιστώσει εύκολα κανείς, πριν καν φτάσει στην Μονεμβασιά και μόνο στη θέα του τεράστιου βράχου.

    Περνώντας κανείς την κεντρική πύλη, μεταφέρεται αυτόματα σε μια άλλη εποχή. Ο ταξιδιώτης μπορεί να αρχίσει τη βόλτα του στον άψογα διατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό, με τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα παλιά αρχοντικά και τις βυζαντινές εκκλησίες που συνυπάρχουν αρμονικά με παραδοσιακούς ξενώνες, δεκάδες καταστήματα, εστιατόρια και καφέ. Στην Άνω Πόλη, το δέος που προκαλεί η ερειπωμένη πολιτεία ανακατεύεται αρμονικά με την μυρωδιά από τα άγρια βότανα, που κυριαρχεί παντού.

    Μονεμβασιά

    Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει το φημισμένο κανόνι που σημαδεύει προς τη θάλασσα, ενώ εκεί ο επισκέπτης θα συναντήσει και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Μια επίσκεψη στον περίφημο ναό του Ελκόμενου Χριστού αξίζει απόλυτα. Ο ναός διαθέτει, μάλιστα, σπάνιες εικόνες, από τις οποίες ξεχωρίζει εκείνη της Σταύρωσης. Λίγο πιο πέρα, στην άκρη ενός γκρεμού, 300 μέτρα πάνω από το Μυρτώο πέλαγος, δεσπόζει ο ναός της Αγίας Σοφίας, που στέκεται εκεί από τον 12ο αιώνα, οπότε και χτίστηκε. Εκτός από την ξεχωριστή ομορφιά του ναού, που αξίζει να δει κανείς, το σημείο αυτό προσφέρεται για να χαρίσει στον ταξιδιώτη και κάτι ακόμη: H θέα της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της από εδώ είναι απλά καθηλωτική.

    ΚΕΡΚΥΡΑ

    Η Κέρκυρα δεν είναι για πολλούς ο πρώτος προορισμός που θα έρθει στο νου, ίσως λόγω της κάπως απομακρυσμένης τοποθεσίας της. Στην πραγματικότητα, όμως, μια επίσκεψη στην τέλεια διατηρημένη φυσιογνωμία της Κέρκυρας, με τις αμέτρητες ομορφιές δεν πρόκειται να αφήσει παραπονεμένο κανέναν ταξιδιώτη!

    Η Κέρκυρα έχει δικαίως να καυχιέται για την ατμοσφαιρική Παλιά της Πόλη, η οποία μάλιστα ανήκει και στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο την ιδιαίτερη αξία της και την αξεπέραστη ομορφιά της.

    Κέρκυρα, Φωτογραφία: Shutterstock

    Με μια βόλτα στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, ο ταξιδιώτης θα συναντήσει κτήρια σπάνιας ομορφιάς και ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος με βενετσιάνικες, βρετανικές και γαλλικές επιρροές. Θα πέσει, ακόμη, πάνω σε γραφικές πλατείες, εκκλησίες με περίτεχνα καμπαναριά, αλλά και μια σειρά από μουσεία, που παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

    Η περιήγηση στην πόλη θα ξεκινήσει από την Σπιανάδα, την μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων και θα συνεχιστεί στο Καμπιέλο, την παλαιότερη και πιο γοητευτική συνοικία της Παλιάς Πόλης. Εκεί, ο επισκέπτης θα ταξιδέψει νοητά μέχρι τη γειτονική Ιταλία, καθώς οι εικόνες που θα αντικρίσει, τα στενά καντούνια με τα ψηλά κτήρια και τις απλωμένες από τα παράθυρα μπουγάδες, θα του φέρουν στον νου κάτι από την ιταλική Νάπολη.

    Κέρκυρα

    Ξεχωριστή αξία έχει και η βόλτα στα δύο καλοδιατηρημένα φρούρια, το Παλαιό και το Νέο, από τα οποία ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει και την υπέροχη, πανοραμική θέα προς την πόλη. Η Κέρκυρα έχει επίσης να προτείνει μια επίσκεψη στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το μοναδικό που διαθέτει η Ελλάδα, με αξιόλογα εκθέματα, αλλά και μια στάση στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα με το πανύψηλο καμπαναριό, ενώ, τέλος, έχει την ευκαιρία να απολαύσει τον καφέ του στο διάσημο Λιστόν.

    Εκτός από το αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, βεβαίως, η Κέρκυρα έχει επίσης να επιδείξει το καταπράσινο φυσικό τοπίο που περιβάλλει την Παλιά της Πόλη, μια σειρά από μικρά, γραφικά χωριά, αλλά και υπέροχες παραλίες, για όποιον αποφασίσει να την επισκεφθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

    ΡΟΔΟΣ

    Το ακριτικό νησί της Ρόδου είναι περίφημο για την υπέροχη Παλιά Πόλη, που εκτείνεται εντός των τειχών του άλλοτε υπάρχοντος κάστρου. Η Παλιά Πόλη αποτελεί το κυριότερο αξιοθέατο του νησιού της Ρόδου, ενώ παράλληλα συγκαταλέγεται στην λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

    Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης. Ο χρόνος σταματά, όταν κανείς εισέλθει στα όρια των τειχών του κάστρου και αρχίσει να περιπλανιέται στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης. Εδώ, οι ρυθμοί της ζωής είναι εντελώς διαφορετικοί απ’ ότι έξω από τα όρια των τειχών και τίποτα άλλο δεν έχει πια σημασία.

    Ρόδος

    Μια βόλτα εδώ μοιάζει σαν να έχει εισέλθει κανείς σε πλατό ενός κινηματογραφικού στούντιο, σαν να ταξιδεύει σε έναν κόσμο μαγικό, καθώς όλα εδώ είναι γραφικά και ιδιαίτερα. Σε κάθε γωνιά της Παλιάς Πόλης είναι εμφανή τα στίγματα που άφησαν πίσω τους οι διαδοχικοί κατακτητές του νησιού.

    Το επιβλητικότερο κτήριο του κάστρου είναι το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, που αποτελεί το σπουδαιότερο μνημείο από την εποχή της κυριαρχίας του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στο νησί. Μία βόλτα στην οδό των Ιπποτών, που είναι χτισμένη πάνω σε δρόμο της αρχαίας πόλης είναι μια περιήγηση που πρέπει να κάνει κάθε ταξιδιώτης της Ρόδου.

    Ρόδος

    Το μαγικό της Παλιάς Πόλης της Ρόδου είναι ότι, σε όποιο στενό και να περπατήσει κανείς, θα καταλήξει σίγουρα σε κάποιο αξιοθέατο. Αν πάλι, θελήσει να κρατήσει υλικές αναμνήσεις από την επίσκεψή του εδώ, η οδός Σωκράτους με τα εμπορικά καταστήματα προσφέρεται γι΄αυτό το σκοπό.

    Πρόκειται για μια ολοζώντανη πόλη, γεμάτη με ατμοσφαιρικά εστιατόρια, καφέ, μπαρ και εμπορικά καταστήματα, που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το χθες με το σήμερα.

    ΡΕΘΥΜΝΟ

    Δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά για να πειστεί κανείς για την μοναδική ομορφιά της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου. Μια Παλιά Πόλη σαν λαβύρινθος, γεμάτος εκπλήξεις, ένα μέρος που παρασύρει τον ταξιδιώτη να εξερευνήσει λαίμαργα κάθε γωνιά του. Η βόλτα του επισκέπτη θα ξεκινήσει φυσικά από το αξεπέραστης ομορφιάς ενετικό λιμάνι, με τον διάσημο Φάρο. Από εκεί, ξεκινούν οι περιηγήσεις στα γραφικότατα σοκάκια, με τα εκπληκτικά αρχοντικά μιας άλλης εποχής, με τις ολάνθιστες αυλές, που μπλέκονται αρμονικά με τα ποικίλα ενετικά και τουρκικά μνημεία.

    Ρέθυμνο

    Στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου οφείλει κανείς να εξερευνήσει την Ενετική Λότζια, την κρήνη Ριμόντι με το οικόσημο του Βενετού κυβερνήτη Ριμόντι, τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Φραγκίσκου, που φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείου Ρεθύμνου, το Τζαμί Νερατζέ, το οποίο στεγάζει το Ωδείο της πόλης, την εντυπωσιακή Κυρία των Αγγέλων, τη Μεγάλη Πόρτα του Ρεθύμνου (Porta Guora), το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο σε βενετσιάνικο αρχοντικό του 17ου αιώνα και πολλά άλλα σημαντικά αξιοθέατα.

    Ρέθυμνο

    Όταν κουραστεί, ο επισκέπτης του Ρεθύμνου έχει μια πληθώρα από καλόγουστα μαγαζάκια, στα οποία μπορεί να κάνει μια στάση για έναν καφέ ή ένα γλυκό. Οι σύγχρονες πινελιές της πόλης έχουν δημιουργηθεί με εξίσου γραφικό χαρακτήρα για να εναρμονίζονται απόλυτα με το παραδοσιακό τοπίο που τις περιβάλλει.

    ΞΑΝΘΗ

    Άγνωστη είναι για πολλούς η ομορφιά μιας πόλης κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας. Ο λόγος για την Ξάνθη, μια πόλη- ανοιχτό μουσείο, το στολίδι του Νομού, για το οποίο οι κάτοικοί του είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι. Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός το 1976 και αξίζει να αναφερθεί ότι αποτελεί, έως και σήμερα, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σύνολα σε όλη την Ελλάδα.

    Ξάνθη

    Η Ξάνθη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να την εξερευνήσει κανείς, καθώς κρύβει επίσης πολλές εκπλήξεις και συγκινήσεις. Ένα σύνολο από δαιδαλώδη λιθόστρωτα καλντερίμια συνθέτουν το τοπίο της Παλιάς Πόλης, κρύβοντας καλοδιατηρημένα αρχοντικά, εκείνα που κάποτε έχτισαν οι πλούσιοι καπνοπαραγωγοί της περιοχής.

    Η περιήγηση στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης αποτελεί ένα πραγματικό ταξίδι σε μια άλλη, μαγευτική εποχή. Εκτός, όμως, από τις παραδοσιακές εικόνες που χαρίζουν στον επισκέπτη της τα δρομάκια και η αρχιτεκτονική, η πόλη προσφέρει και μερικές πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις μουσειακού χαρακτήρα. Το Λαογραφικό Μουσείο, η Πινακοθήκη της Ξάνθης και το Αρχοντικό Δανιέλ, όπου γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, είναι μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που θα τραβήξουν την προσοχή σας.

    Ξάνθη, Πηγή: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης/Επιμελητήριο Ξάνθης

    Τέλος, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το φημισμένο παζάρι της Παλιάς Πόλης που διοργανώνεται κάθε Σάββατο πρωί και γεμίζει τον δρόμο με χρώματα και αρώματα από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς.



    ΣΧΟΛΙΑ