• City Stories

    Αίγυπτος: Το ιστορικό Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου γυρίζει σελίδα

    • NewsRoom


    Μια νέα σελίδα στην ιστορία 107 ετών γύρισε την Κυριακή το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Η Ελληνική κοινότητα εγκαινίασε τα νέα σύγχρονα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, έργο που εκτιμάται πως θα βοηθήσει να επανέλθει στην παλιά του αίγλη το κόσμημα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

    Την κορδέλα των νέων εξωτερικών ιατρείων έκοψαν από κοινού ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο Γιώργος Δασκαλόπουλος, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστο Καβαλή.

    Κατά τα εγκαίνια του νοσοκομείου ο Μέμφιδος Νικόδημος τόνισε ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα ήταν κάποτε πρότυπο, όχι μόνο για το Κάιρο αλλά ίσως και για την Αίγυπτο. «Τώρα, δίνεται ένας αγώνας για να επανέλθει αυτή η παλιά του αίγλη», τόνισε ο κ. Νικόδημος, μεταφέροντας τις ευχές και τα συγχαρητήρια του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β’ και μάλιστα προτρέποντας την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, να συνεχίσει αυτόν τον «καλόν αγώνα», τόσο για την ανακαίνιση του ιστορικού νοσηλευτικού ιδρύματος όσο και για την ένταξη του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου στον ΕΟΠΥΥ, που αποτελεί πάγιο αίτημα της πρεσβυγενούς κοινότητας της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

    «Η Πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει το έργο σας, που έχει σκοπό τη φροντίδα και των συνταξιούχων Αιγυπτιωτών», τόνισε ο κ. Νικόδημος, «και να τους θυμάται πάντοτε, όποτε και αν έχουν την ανάγκη της, και όχι μόνο σε προεκλογικές περιόδους…», προσέθεσε ο ίδιος.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής ανέφερε στους παραβρισκόμενους, τους αγώνες του παροικιακού οργανισμού να καλύψει τις μεγάλες οικονομικές «τρύπες» του παρελθόντος στο Νοσοκομείο, κάτι που τελικά έγινε κατορθωτό πριν από μερικά χρόνια, ευχαριστώντας προσωπικά όλους όσοι συνέβαλαν στο μεγαλεπήβολο αυτό έργο και της ανακαίνισης των εξωτερικών του ιατρείων, γεγονός που δίνει και πάλι νέα «πνοή» στο νοσηλευτικό ίδρυμα, καθώς πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο χώρο, με νέα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, ιδιαίτερα στο οφθαλμολογικό ιατρείο και το ιατρείο του ΩΡΛ, αλλά και άλλες ειδικότητες, καθώς επίσης έχει πραγματοποιηθεί μεγάλη ανακαίνιση και στο τμήμα αποστείρωσης.

    Τέλος, τα πιο θερμά του συγχαρητήρια εξέφρασε προς όλους τους συντελεστές του έργου, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο Γιώργος Δασκαλόπουλος, τονίζοντας ότι η σημερινή γενιά του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού αφήνει ως παρακαταθήκη καλύτερες πλέον υποδομές για τις γενιές που έρχονται, όπως ακριβώς συνέβη πριν από λίγες ημέρες και με το ακόμη μεγαλύτερο έργο της ανακαίνισης του ελληνικού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου.



    ΣΧΟΛΙΑ