• City Stories

    Χανιά: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο-Στρατηγείο της Επανάστασης του Θερίσου

    • NewsRoom


    Το Μουσείο-Στρατηγείο της Επανάστασης του Θερίσου (1905) εγκαινίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Ένα νέο μουσείου που ανακαινίστηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

    Το Στρατηγείο λειτουργεί ως σύγχρονο Μουσείο από τον Ιούλιο του 2019, μετά την ολοκλήρωση σημαντικών εργασιών αποκατάστασης, συντήρησης και μουσειακής αναβάθμισης. Η έκθεση εκτείνεται στους δύο ορόφους του κτιρίου και περιλαμβάνει πρωτότυπο μουσειακό υλικό και πολύτιμα τεκμήρια από το αρχείο του Ιδρύματος και σημαντικές πρόσφατες δωρεές. Στην πραγματοποίηση της ανακαίνισης συνέβαλαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Κρήτης και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Χανίων.

    Η κ. Μενδώνη έκανε λόγο για μια  σημαντική ημέρα για το Θέρισο και την Κρήτη. Αναφερόμενη στον Ελευθέριο Βενιζέλο μίλησε για, «μια προσωπικότητα η οποία έχει σφραγίσει την πορεία όχι μόνο της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας».

    «Είναι πολύ μεγάλη η χαρά και η τιμή που εγκαινιάζουμε σήμερα το ανακαινισμένο Στρατηγείο του Βενιζέλου και ελπίζω και εύχομαι καθημερινά να έχει όλο και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Το “Εθνικό Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος” επιτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο. Μόνο θετικά στοιχεία, μόνο γνώσεις και εμπειρίες μπορεί να αντλήσει οποιοσδήποτε επισκέπτης, οποιοσδήποτε από εμάς επισκέπτεται το Μουσείο, το Σπίτι του Βενιζέλου και το Στρατηγείο στο Θέρισο», ανέφερε η κ. Μενδώνη.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης, Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, και των τοπικών στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών.

    Όπως τόνισε κατά την τελετή των εγκαινίων ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Βενιζέλος, Νίκος Παπαδάκης, «τα σημερινά εγκαίνια αποτελούν κορυφαία στιγμή στη διαδρομή του Ιδρύματος».

    Στα εγκαίνια παρέστη και ο πρόεδρος του Ομίλου ΟΤΕ Μιχαήλ Τσαμάζ, καθώς ο Οργανισμός συνέβαλε οικονομικά στην ανακαίνιση του Μουσείου.

    Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε κατά τον σύντονο χαιρετισμό του, «στον Όμιλο ΟΤΕ θεωρούμε ως χρέος μας να συμβάλουμε στην στήριξη δράσεων που προβάλουν τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας».

    Στην ανακαίνιση του Μουσείου συνέβαλαν ακόμα όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Βενιζέλος, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και η Εριέττα Λάτση, η ANEK LINES, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΣΥΝΚΑ, η εταιρεία ΕΤΑΝΑΠ, η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ (Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ), η ΦΙΝΟΜΠΕΤΟΝ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων και ιδιώτες δωρητές.



    ΣΧΟΛΙΑ