• Architecture & Design

    Σύγχρονη και μη συβατική ανακαίνιση του ξενοδοχείου Arcadia στην Τρίπολη (12 pics)

    • NewsRoom


    Το ξενοδοχείο “Arcadia” βρίσκεται στην πρώτη πλατεία που συναντά κανείς, μπαίνοντας στην πόλη της Τρίπολης. Λειτουργεί από την εποχή του μεσοπολέμου και αρχικά ήταν ένα τριώροφο κτίριο. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 έγινε η κατ’ ύψος επέκτασή του φτάνοντας τους πέντε συνολικά ορόφους.

    Προσδοκία του ιδιοκτήτη ήταν να δημιουργηθεί ένα ξενοδοχείο όσο γίνεται πιο σύγχρονο και μη συμβατικό. Έτσι, η ανακαίνιση αποφασίστηκε να γίνει εκ βάθρων, ελαττώνοντας τους περιορισμούς στη λήψη των αρχιτεκτονικών αποφάσεων. Βασική εξαίρεση αποτέλεσε η επιβαλλόμενη ένταξη, στη νέα κάτοψη, των ιδιαίτερων απαιτήσεων για τη στατική αποκατάσταση του φέροντα οργανισμού.

    Στη νέα του μορφή το ξενοδοχείο αποτελείται από το υπόγειο με τους βοηθητικούς χώρους, το ισόγειο με την υποδοχή, το εστιατόριο και την κουζίνα, τον ημιώροφο με την αίθουσα συσκέψεων και τηλεόρασης και τους πέντε ορόφους των οκτώ δωματίων ο καθένας. Επιδίωξη της μελέτης ήταν να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον, το οποίο θα αποπνέει την επιθυμητή αίσθηση πολυτέλειας, εκφρασμένη με απλό και λιτό τρόπο, ώστε να μην κουράζει τον επισκέπτη και να αναδεικνύονται οι αρχιτεκτονικές λύσεις.

    Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το λευκό και το μαύρο με στόχο να τονιστεί η λιτότητα και καθαρότητα των μορφών. Χαρακτηριστική είναι η έλλειψη διακοσμητικών στοιχείων με μοναδική εξαίρεση τις γραφιστικές θεματικές απεικονίσεις του Βαγγέλη Τζιμόπουλου.
    Στην όψη έγινε προσπάθεια να μεγαλώσουν τα ανοίγματα δημιουργώντας μια ελευθερία, που έρχεται σε αντίθεση με τη γενικότερη αυστηρότητα του συνόλου της. Τα χαραγμένα γραφιστικά των στηθαίων από πλεξιγκλάς προϊδεάζουν τον επισκέπτη για μια σειρά από συνθέσεις στα δωμάτια του ξενοδοχείου.


    Στο εσωτερικό, τόσο στους κοινόχρηστους χώρους του ισογείου όσο και στα δωμάτια, επικρατεί κυρίως το λευκό χρώμα. Το μαύρο έχει τοποθετηθεί στα δάπεδα, προσδίδοντας μια οπτικά πιο στιβαρή βάση για κάθε χώρο. Στο ισόγειο χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες πλάκες μαρμάρου για το δάπεδο, ταπετσαρίες στους τοίχους και τις οροφές, ενώ για όλα τα σταθερά έπιπλα επιλέχθηκε λευκό πολυστερικό υλικό. Τα λουτρά αποτελούν έναν ακόμη ιδιαίτερο χώρο του ξενοδοχείου. Οι εναλλαγές του άσπρου με το μαύρο και τα ειδικά επιχρίσματα με τα εκτυπωμένα πλακίδια, δημιουργούν χώρους με έντονα χαρακτηριστικά και αντιθέσεις.

    Ο φωτισμός στα δωμάτια είναι έμμεσος, δημιουργώντας μια υπερβατική ατμόσφαιρα, που συμβάλλει στην αίσθηση χαλαρότητας και ηρεμίας των χώρων.

    Στοιχεία έργου:
    Αρχιτεκτονική μελέτη: gfra architecture
    Αρχιτεκτονική έργου: Αναστάσιος Γούσης, Joost Frijda, Έντουαρντ Ρόμπερτς, Φωτεινή Αναγνώστου
    Στατική μελέτη: Παναγιώτης Πονηρίδης
    Σύμβουλος Η/Μ μελέτης: Φιλοποίμην Καρδαράς
    Γραφιστικά: Βαγγέλης Τζιμόπουλος
    Επίβλεψη: gfra architecture
    Τεχνική εταιρεία κατασκευής: Άρκτος Κατασκευή – Ιωάννης Καράμπελας
    Συνολικό εμβαδό οικοπέδου: 300,00 m²
    Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 2.100,00 m²
    Χρόνος μελέτης: 2007
    Χρόνος κατασκευής: 12/2007 – 12/2008
    Φωτογραφίες: Φώτης Τραγανουδάκης
    Περιφέρεια: Πελοπόννησος

    Πηγή: ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Bali House: Η εξωτική και πολυτελής βίλα της Κύπρου που σε ταξιδεύει στο Μπαλί (pics+video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια μονοκατοικία με απλότητα στο ορεινό περιβάλλον των Σερρών (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Go Heaven: Η παραδεισένια και εντυπωσιακή κατοικία της Ρόδου (17 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ