• Architecture & Design

    Το μοντέρνο εξοχικό στην Τζια που όλοι θα θέλαμε να έχουμε (pics)

    • NewsRoom
    σπίτι Κέα


    Αρχιτέκτονες: Μαρίνα Στασινοπούλου, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης
    Τοποθεσία: Κέα (Τζιά), Ελλάδα
    Συνεργάτες: Βανέσσα Καραγεώργου, Στέφανος Φιλιππάς, Elisa Mante
    Έτος: 2014
    Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος

    Τα χαρακτηριστικά του χώρου και οι παραδοσιακές οικοδομικές πρακτικές του νησιού, χωρίς ιστορικιστική στάση, είναι τα αναγνωρίσιμα στοιχεία του έργου: η διατήρηση της υπάρχουσας χλωρίδας, η αναδιάρθρωση της ταράτσας και η οργάνωση του σπιτιού με ανεξάρτητες πλευρές ή με ενδιάμεσα κενά.

    σπίτι Κέα σπίτι Κέα σπίτι Κέα

    Το κτίριο βρίσκεται σε μια βεράντα. Η είσοδος στο σπίτι βρίσκεται στο κενό μεταξύ του κύριου όγκου του σπιτιού και της βεράντας πίσω του.

    Μια συνεχόμενη γραμμή, παράλληλη με την κλίση της πλαγιάς, συνδέει τους ξεχωριστούς όγκους των κτιρίων και τις τρεις αυλές, με διαφορετικά χαρακτηριστικά: μια καλυμμένη αυλή στην καρδιά του κτιρίου, μία σκιασμένη από τις βελανιδιές κοντά στο σαλόνι και άλλη μία εκτεθειμένη στον ήλιο στο τέλος του διαδρόμου.

    σπίτι Κέα σπίτι Κέα σπίτι Κέα σπίτι Κέα

    Κάθετα προς την πορεία μπαίνουν οι κύριοι χώροι του κτιρίου, δηλαδή το καθιστικό και τα δύο υπνοδωμάτια, τα οποία ανοίγουν προς τη θάλασσα. Η είσοδος, οι διάδρομοι και τα μπάνια εκφράζονται ως κενά που συνδέουν τους διαφορετικούς όγκους των κύριων χώρων.

    Η διαμόρφωση της επίπεδης οροφής αντιστοιχεί στο σχέδιο του σπιτιού, καθώς απεικονίζει τους μεμονωμένους όγκους και τη σχέση μεταξύ τους. Είναι, επίσης, η κύρια πρόσοψη του κτιρίου, δεδομένου ότι αυτή την πλευρά βλέπει όταν πλησιάζει κανείς. Η οροφή διαμορφώνεται έτσι ώστε, αφενός, να εξασφαλίζει τον αερισμό στους κύριους χώρους διαβίωσης και ύπνου και, αφετέρου, να δημιουργεί ένα σύστημα συλλεκτών που δέχονται και κατευθύνουν το νερό της βροχής στη δεξαμενή.

    σπίτι Κέα σπίτι Κέα σπίτι Κέα

    Το σπίτι είναι κατασκευασμένο με τις συνήθεις πρακτικές των τοπικών κατασκευαστών. Χωρίς διακοσμητικό σκοπό οι περισσότερες επιφάνειες (δάπεδα, εξωτερικοί τοίχοι, εσωτερικές υγρές περιοχές) είναι φτιαγμένες από τσιμέντο.

    Πηγή: www.archdaily.com

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η πιο πρωτότυπη κατοικία της Σπάρτης (15 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ασημένια κατοικία που ενώνει Ζάκυνθο-Κεφαλλονιά (22 pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ktima House: Το εξοχικό που όλοι θα θέλαμε να έχουμε στην Αντίπαρο (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ