• Architecture & Design

    Η ειδυλλιακή κατοικία της Μυκόνου με θέα τη θάλασσα και τη Δήλο (pics)

    κατοικία μύκονος


    Σε έκταση 7 στρεμμάτων στη Μύκονο, σε ειδυλλιακή τοποθεσία, με θέα προς τη θάλασσα και τη Δήλο κατασκευάστηκε η εξοχική κατοικία για μια τετραμελή οικογένεια και τους φιλοξενούμενούς της.

    Ανατολικά το οικόπεδο έχει πρόσωπο σε δρόμο, ενώ δυτικά φτάνει έως την άκρη απότομου βραχώδους πρανούς, που υψώνεται 50 m επάνω από τη θάλασσα. Κατά μήκος του άξονα βορρά – νότου το οικόπεδο διασχίζεται από κορυφογραμμή. Έτσι, το κτίριο αναπτύχθηκε κλιμακωτά, παράλληλα με την κορυφογραμμή, επιδιώκοντας να εναρμονίζεται με τη φυσική μορφολογία και να μην παραμορφώνει την κορυφογραμμή, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από την ευρύτερη περιοχή, ενώ ταυτόχρονα όλοι οι κύριοι χώροι της άνω στάθμης να έχουν θέα προς ανατολή και δύση.

    κατοικία Μύκονος κατοικία Μύκονος
    Οι κτιριακοί όγκοι που συνθέτουν το σπίτι έχουν αυστηρά ορθογώνια περιγράμματα στο ύφος της παραδοσιακής προσθετικής αρχιτεκτονικής των αγροικιών της υπαίθρου του νησιού. Κάθε περίγραμμα ορίζει και μια διαφορετική λειτουργία. Με τον τρόπο που αυτά τα περιγράμματα παρατέθηκαν σε ολίσθηση μεταξύ τους, σχηματίζουν μικρές προστατευμένες αυλές, που στεγάζονται με πέργκολες και δημιουργούν ένα ενδιαφέρον παιχνίδι ογκοπλασίας.

    κατοικία Μύκονος
    Στο εσωτερικό εφαρμόστηκαν λευκά τσιμεντοκονιάματα, που τοποθετήθηκαν στα δάπεδα όλων των χώρων και έδωσαν μια αίσθηση ροής, από δωμάτιο σε δωμάτιο και από το εσωτερικό, προς το εξωτερικό του κτιρίου. Η πατίνα του ανθρώπινου χεριού δημιούργησε αδρές υφές, που παραπέμπουν στην υφή της άμμου. Τα λουτρά διαμορφώθηκαν εξ ολοκλήρου με πατητά τσιμεντοκονιάματα, ενώ τα διαχωριστικά τους κατασκευάστηκαν από ημιδιαφανή κρύσταλλα σε ανοξείδωτους οδηγούς, δημιουργώντας έτσι μια ευχάριστη αντίθεση ανάμεσα στην αδρότητα των χυτών υλικών και στη στιλπνότητα και την αντανάκλαση των υαλοστασίων. Πατητά λευκά τσιμεντοκονιάματα στρώθηκαν και σε όλες τις υπαίθριες επιφάνειες και στην πισίνα είτε με το χέρι είτε με βιομηχανικά μέσα.

    κατοικία Μύκονος κατοικία Μύκονος

    Ο “διάλογος” ανάμεσα στα χυτά λευκά δάπεδα και στις πέργκολες, με την αδρή γκρίζα ντόπια πέτρα και την ώχρα της γης ανάγει στο τρόπο που τα παραδοσιακά ασβεστωμένα κελιά του νησιού εντάσσονταν οργανικά στο βραχώδες τοπίο.

    Στοιχεία έργου:
    Aρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη: ARCHISTUDIO – Ίων Σταυρόπουλος, Άγγελος Αγγέλου
    Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Μάνος Καλαϊτζόγλου, Χρήστος Πετρίδης
    Στατική μελέτη: Δημήτρης Αντωνόπουλος
    H/M μελέτη: Παναγιώτης Κωνσταντίνου
    Tοποθεσία: Μύκονος
    Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 450 m²
    Mελέτη: 2006 – 2007
    Kατασκευή: 2007 – 2009
    Φωτογραφίες: Ίων Σταυρόπουλος, Άγγελος Αγγέλου

    κατοικία Μύκονος κατοικία Μύκονος

    Πηγή: www.ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πελοπόννησος: Το πολυτελές εξοχικό με την υπέροχη θέα στις Σπέτσες (12 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Kampos House: Το εξοχικό των ονείρων σας βρίσκεται στην Πάρο (20 pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η πολυτελέστατη κατοικία του George Michael στην Πάφο (10 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ