• Architecture & Design

    Το γεωμετρικό και αυστηρό “IS House” στη Ναύπακτο (8 pics)

    • NewsRoom
    IS house naupaktos


    Η κατοικία προορίζεται για μια πενταμελή οικογένεια. Το οικόπεδο 1.000,00 m², παράγωνο, με τη μεγάλη πλευρά προς τη θέα και το νότο, βρίσκεται στον οικισμό Παλαιοπαναγιά, προάστιο της Ναυπάκτου. Ζητούμενο ήταν η κατοικία να τοποθετηθεί στο βάθος του οικοπέδου, αφήνοντας ελεύθερο χώρο για μια μελλοντική κατασκευή, όπως και η επαφή του εσωτερικού με τον υπαίθριο χώρο.

    IS house naupaktos
    Το κτίριο είναι μια σύνθεση από πέντε δυναμικές γραμμικές τεθλασμένες ζώνες, που απαρτίζονται από πλήρη και κενά. Αυτές οι ζώνες “κινούνται” παράλληλα, γλιστρώντας η μια επάνω στην άλλη και δημιουργώντας μια δυναμική σχέση. Το κτίριο αναπτύσσεται στον άξονα ανατολή – δύση με κύριο προσανατολισμό προς τα νότια και τον υπαίθριο χώρο. Για να ενισχυθεί αυτή η σχέση, στο ισόγειο υπάρχει μια ελαφριά στροφή προς το οικόπεδο, ενώ στον όροφο η μία ζώνη αγκαλιάζει το κτίριο, δημιουργώντας ένα ισχυρό όριο.

    IS house naupaktos
    IS house naupaktos
    Για να οριστεί με σαφήνεια η σχέση δημόσιου και ιδιωτικού χώρου, η πορεία εισόδου τοποθετείται στο βόρειο τμήμα, όπου το όριο που δημιουργείται από το κτίριο, είναι πιο σαφές και κλειστό. Προς αυτή την πλευρά αναπτύσσονται οι βοηθητικοί – λειτουργικοί χώροι της κατοικίας, ενώ προς τα νότια, όπου ανοίγει το κτίριο, τοποθετούνται οι καθημερινοί χώροι και οι χώροι των υπνοδωματίων.

    IS house naupaktosIS house naupaktos
    Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Στο υπόγειο τοποθετούνται οι αποθήκες, οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, τα πλυντήρια και ο χώρος στάθμευσης. Το ισόγειο αποτελείται από το καθιστικό, την τραπεζαρία, την κουζίνα, το γραφείο και τη βιβλιοθήκη, ενώ ο όροφος από τα υπνοδωμάτια και ένα καθιστικό για τα παιδιά. Επάνω από το λουτρό των παιδιών και το καθιστικό αναπτύσσεται ένα πατάρι που προορίζεται για γραφείο.

    IS house naupaktosIS house naupaktos
    Για την καλύτερη ενεργειακή απόδοση του κτιρίου έχει εφαρμοστεί εξωτερική θερμομόνωση πάχους 10 εκατοστών, έχουν τοποθετηθεί ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου και για θέρμανση (ενδοδαπέδια) και ψύξη (fan coil) γίνεται χρήση αντλίας θερμότητας.

    Στοιχεία έργου
    Aρχιτεκτονική μελέτη: Κωνσταντίνος Θόρβαλτ Μπάρλας
    Στατική μελέτη: Μάρθα Κοργιαλά
    H/M μελέτη: Άνθιμος Ντουραμπάς
    Eπίβλεψη: Κωνσταντίνος Θόρβαλτ Μπάρλας
    Συνεργάτες: Σοφία Παπαγεωργίου
    Tοποθεσία: Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου
    Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 426,70 m²
    Xρόνος μελέτης: 2011
    Xρόνος κατασκευής: 2014
    Φωτογραφίες: Πυγμαλίων Καρατζάς

    Πηγή: www.ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το ξενοδοχείο που συνδυάζει παρόν και παρελθόν στους Παξούς (12 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ένα όμορφο εξοχικό στη Μονεμβασιά που προσφέρει ηρεμία (11 pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μια σύγχρονη διπλοκατοικία στο Αντίρριο με θέα τη γέφυρα (9 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ