• Architecture & Design

    Ένα όμορφο εξοχικό από ξύλο και πέτρα στην Αντίπαρο (9 pics)

    • NewsRoom
    σπιτι αντιπαρος


    H κατοικία βρίσκεται στον Κάμπο της Αντίπαρου, σε περιβάλλον αγροτικού χαρακτήρα, με ήπια τοπογραφία και αραιή δόμηση μικρής κλίμακας, περιτριγυρισμένη από φυσική βλάστηση και καλλιέργειες ελιών και αμπελιών. Η κατοικία εξελίχθηκε από τα χαλάσματα ενός μακρόστενου αγροτικού οικημάτος, γνωστό ως παραδοσιακή “κατοικιά” τοποθετημένο στην άκρη του οικοπέδου, σε ένα μικρό ύψωμα. Βασική μεθοδολογία ήταν η διατήρηση και η εξέλιξη αυτής της παραδοσιακής τυπολογίας με σκοπό το αρχιτεκτονικό παράγωγο να διατηρεί την ‘’ιστορία και ανάμνηση’’, παράλληλα όμως και ένα ύφος μοντέρνας αισθητικής προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ιδιοκτήτη και της σύγχρονης αγροτικής καθημερινότητας.

    spiti antiparos spiti antiparos

    Χαρακτηρίζεται ως ένα μικρό, απλό, χαμηλό, σεμνό, αδρό και χωρίς αλφαδιές οίκημα που παραμένει κοντά στη γη και αγκαλιάζει το χρήστη του. Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα σχέδια προσαρμόστηκαν στους χώρους που προϋπήρχαν, διατηρώντας τα βασικά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του οικήματος, όπως τον εξωτερικό φούρνο, τα μικρά ανοίγματα, τις εσοχές στους πατητούς σοβάδες, τα μικρά ύψη, τα πάχη των τοίχων, τις πέτρινες υδρορροές και φυσικά τα παραδοσιακά υλικά.

    Η τοιχοποιία εξελίσσεται σε εσωτερική αυλή, που αγκαλιάζει το βασικό εξωτερικό χώρο του σπιτιού δημιουργώντας ένα προστατευμένο χώρο και τονίζοντας το λευκό σοβατισμένο όγκο που φιλοξενεί την κουζίνα και το καθιστικό. Ένας ελεύθερος πέτρινος τοίχος σε συνδυασμό με το πέτρινο κτίσμα του υπνοδωματίου δημιουργούν ένα χώρο καθιστικού, πλαισιώνοντας τη φυσική τοπογραφία της βορειοδυτικής πλευράς του κάμπου.
    spiti antiparos spiti antiparos spiti antiparos
    Το ακατέργαστο ξύλο, η λεία τσιμεντοκονία και οι χτιστές εσοχές που αντικαθιστούν τα ντουλάπια αποτελούν κύρια στοιχεία της αισθητικής. Όλο το σπίτι είναι εσωτερικά και εξωτερικά στρωμένο με το παραδοσιακό πατητό τσιμεντοκονίαμα στο χρώμα της άμμου και συνδυάζεται με την παραδοσιακή οροφή των ασπρισμένων δοκαριών.

    Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν την εναρμονισμένη συνύπαρξη του παλιού και καινούργιου, διατηρώντας την κλίμακα και την λογική της ανακατασκευής. Το ενιαίο επίπεδο των τριών κυρίων χωρών, η γραμμική εναλλαγή των χώρων με κεντρικό άξονα την κουζίνα και η άμεση επαφή με την κατά πολύ μεγαλύτερη εξωτερική αυλή είναι αυτά δίνουν την αίσθηση της απλότητας στη χρήση.
    spiti antiparos spiti antiparos spiti antiparos
    Στοιχεία έργου
    Aρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη: VOIS architects, Κ. Βορδώνη – Φ. Σινανιώτου
    Tοποθεσία: Κάμπος, Αντιπάρου
    Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 84,40 m²
    Xρόνος μελέτης: 2008
    Xρόνος κατασκευής: 2008-2009
    Φωτογραφίες: Γ. Κορδάκης
    Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο

    Πηγή: www.ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Tο ξενοδοχείο στην Εύβοια που προκαλεί τον επισκέπτη να το εξερευνήσει (12 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Το «κρυμμένο» εξοχικό στη Σέριφο που θα σας μαγέψει (11 pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μετέτρεψαν διατηρητέα καπναποθήκη σε ξενοδοχείο στη Δράμα (15 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ