• Architecture & Design

    ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ: Εγκαταλελειμμένο σπίτι μεταμορφώθηκε σε λουλουδένιο έργο τέχνης (pics)


    Πώς ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι μεταμορφώθηκε σε ένα λουλουδένιο έργο τέχνης;

    Το περίφημο “Flower House” βρίσκεται στην περιοχή Hamtramck του Detroit και δημιουργήθηκε από την ανθοκόμο Lisa Waud και δεκάδες συνεργάτες της. Η ιδέα ξεκίνησε να υλοποιείται τον Οκτώριο του 2015, με ανθοκόμους από το Michigan και από ολόκληρη τη χώρα, που γέμισαν τους τοίχους και τα παράθυρα ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού με φρέσκα λουλούδια και ανθισμένα φυτά.flowerhouse

    Έπειτα,  η ομάδα του ανθοκομικού κέντρου έκανε ένα κάλεσμα σε ενδιαφερόμενους ανθοκόμους, επισκέπτες που είχαν την περιέργεια να απολαύσουν το “Flower House” από κοντά, αλλά και δυνητικών χορηγών. Έτσι, δημιουργήθηκε μια μεγάλη εκδήλωση και το έργο παρουσιάστηκε σε τοπικά, εθνικά και παγκόσμια μέσα ενημέρωσης για την καινοτομία στον σχεδιασμό των λουλουδιών και την μεταμόρφωση ξεχασμένων και εντελώς εγκαταλελειμμένων κτιρίων.

    flowerhouse

    Η δημιουργία αυτή είχε τη μορφή “έκθεσης”, αφού αποτελεί ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης, και κατάφερε να προσελκύσει περίπου 2.000 επισκέπτες. Το έργο αυτό αποτελεί το πρώτο μόνο στάδιο των πλάνων σχεδιασμού της Lisa Waud για την περιοχή, καθώς έχει αναλάβει να κάνει πολλές αλλαγές, ενώ στο σημείο της έκθεσης σκοπεύει σταδιακά θα στεγάσει μια φάρμα λουλουδιών.

    flowerhouse

    Πώς, όμως, η Lisa Waud εμπνεύστηκε τον λουλουδένιο αυτόν παράδεισο;

    H Lisa Waud αναφέρει πως ξεκίνησε να ονειρεύεται μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση με λουλούδια, όταν είδε φωτογραφίες από μια επίδειξη μόδας του 2012 όπου είχαν χρησιμοποιήσει ένα εκατομμύριο λουλούδια για σκηνικό. Ωστόσο, το σχέδιό της για το “Flower House” ξεκίνησε να διαμορφώνεται όταν βρήκε την κατάλληλη τοποθεσία.

    flowerhouse FH4

    Αφού καθάρισε το εγκαταλελειμμένο κτρίριο, σταθεροποίησε τη δομή του και έκανε μια δοκιμή λειτουργικότητας, η Waud κάλεσε την ομάδα των ανθοκόμων για να μεταμορφώσουν μαζί το σπίτι και να το μεταποιήσουν σε έργο τέχνης. Χρησιμοποίησαν δεκάδες χιλιάδες άνθη, κλαδιά και λαχανικά, και δημιούργήσαν από μια ξεχωριστή εγκατάσταση σε κάθε δωμάτιο, καθώς και στις σκάλες και τις βεράντες.

    flowerhouse

    Πολλοί ήταν εκείνοι που αμφισβήτησαν το έργο τέχνης, αλλά για τη Waud είναι ο δικός της τρόπος να “ριζώσει” στην πόλη και να φέρει ξανά λίγη ζωή στη γειτονιά!



    ΣΧΟΛΙΑ