• Architecture & Design

    Αυτή η μονοκατοικία στη Σύρο μοιάζει με κάστρο (11 pics)

    • NewsRoom
    spiti syros


    Η μονοκατοικία βρίσκεται στη Σύρο, σε ένα οικόπεδο 3,70 στρεμμάτων με θέα τον παραδοσιακό οικισμό και τη θάλασσα. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση διαμορφώνει έναν κριτικό διάλογο μεταξύ της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σκέψης και των μορφολογικών στοιχείων της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Σύρου.
    spiti syros
    spiti syrosΗ σχέση του κτιρίου με τον περιβάλλοντα χώρο και το φυσικό τοπίο, η “πλαστικότητα” του φωτός, η λιθοδομή, είναι στοιχεία της ελληνικής παράδοσης που αποκτούν νέα υπόσταση μέσα απo μια σύγχρονη αρχιτεκτονική έκφραση. Η γεωμετρία του κτιρίου ακολουθεί την τοπογραφία του οικοπέδου, μιμούμενη τις λιθόχτιστες παράλληλες πεζούλες που χαρακτηρίζουν τα ελληνικά νησιά. Τα 460 m2 του κτιρίου είναι διαχωρισμένα σε επί μέρους σκαλωτούς όγκους από την πέτρα της εκσκαφής. Δεν επιβάλλονται στο τοπίο, αλλά εναρμονίζονται γεωμετρικά και χρωματικά με αυτό.
    spiti syros spiti syros
    Το κτίριο, χτισμένο στα όρια μεταξύ του καταπράσινου παραδοσιακού οικισμού και του άγονου βουνού, εμφανίζεται και αυτό άλλοτε οικείο και άλλοτε μονολιθικό. Το δίπολο του δωρικά λιτού και του φιλόξενου αντικατοπτρίζεται και στο εσωτερικό του κτιρίου. Στους χώρους εισόδου και κίνησης οι φόρμες είναι απλές και απέριττες, ενώ τα υλικά είναι αδρά και ψυχρά. Το εσκεμμένα λιγοστό φως καθοδηγεί με την έντασή του προς τους κύριους χώρους του σπιτιού. Στην περιοχή του καθιστικού ο χώρος απλώνεται, το φως είναι διάχυτο και τα υλικά πιο ζεστά. Οι πέτρινοι τοίχοι, πάχους 60 cm, τα φυτεμένα δώματα και η μόνωση διατηρούν το σπίτι δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα.
    spiti syros spiti syros
    Ο φυσικός κλιματισμός του σπιτιού επιτυγχάνεται επιπλέον με την κατάλληλη τοποθέτηση των ανοιγμάτων σε κάθε χώρο. Τα νερά της βροχής του χειμώνα συλλέγονται σε δεξαμενή και τροφοδοτούν τις καθημερινές χρήσεις της κατοικίας, ενώ ηλιακά πετάσματα έχουν τοποθετηθεί στο υψηλότερο δώμα του σπιτιού. Ο κάθε όγκος είναι ισόγειος, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο την άμεση πρόσβαση όλων των χώρων στο ύπαιθρο και στις διαμορφωμένες αυλές που περιβάλλουν το κτίριο.
    spiti syros spiti syros
    Στοιχεία έργου
    Aρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη: Μυρτώ Μήλιου
    Σύμβουλος: Βλαδίμηρος Λεβίδης
    Σύνθεση: Μυρτώ Μήλιου, Βλαδίμηρος Λεβίδης
    Στατική μελέτη: Κωνσταντίνος Ζαχαράτος
    H/M μελέτη: Νίκος Μελισσάρης, Κώστας Βουτσαράς
    Συνεργάτες: Χριστίνα Γεωργιάδη, Στέφανος Πέτρου
    Tεχνική εταιρεία κατασκευής: Λεονάρδος Ρούσσος
    Tοποθεσία: Σύρος
    Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 460 m²
    Χρόνος μελέτης: 2007
    Χρόνος κατασκευής: 9/2007 – 1/2011
    Φωτογραφίες: Erieta Attali
    Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο
    spiti syros spiti syros

    Πηγή: ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κατεστραμμένος ανεμόμυλος μετατράπηκε σε boutique hotel στη Μήλο (pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ένα όμορφο εξοχικό στη Μονεμβασιά που προσφέρει ηρεμία (11 pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μοντέρνα παραθεριστική κατοικία στη Σάνη Χαλκιδικής (7 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ