Architecture & Design

Μια 8ώροφη πολυκατοικία με ξύλινες και μεταλλικές λεπτομέρειες στους Αμπελόκηπους

  • NewsRoom


Η πολυκατοικία, που βρίσκεται στους Αμπελόκηπους, αποτελείται από οκτώ ορόφους διαμερισμάτων, έναν όροφο πιλοτής, και υπόγειο.

Ο κάθε όροφος της ανωδομής, αποτελείται από δύο διαμερίσματα με ένα υπνοδωμάτιο.

Το κτίριο βρίσκεται σε μεσαίο οικόπεδο με πρόσωπο σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας στους Αμπελόκηπους, πολύ κοντά στο σταθμό μετρό της Πανόρμου. Ζητούμενο, βάσει της τοποθεσίας του και του πελατολογίου της ιδιοκτήτριας εταιρείας, ήταν να δημιουργηθούν μικρά, εμπορικά διαμερίσματα. Άλλα δεδομένα που καθόρισαν το σχεδιασμό ήταν: η πλήρης εξάντληση του συντελεστή δόμησης, η προσαρμογή στο ΝΟΚ, η τυποποίηση, οικονομία και ταχύτητα κατασκευής και η ένταξη του κτιρίου στον περιβάλλοντα χώρο.

Έτσι, σε επίπεδο κάτοψης, δημιουργήθηκε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με τον πυρήνα του κλιμακοστασίου και του ανελκυστήρα να τοποθετούνται κεντρικά και πίσω ώστε να μένει χώρος προς την πλευρά του δρόμου, για να τοποθετηθούν οι χώροι διημέρευσης της κατοικίας (καθιστικό – κουζίνα) σε άμεση συσχέτιση με τη ζωή της γειτονιάς.

Αντιθέτως, οι χώροι ύπνου τοποθετούνται προς την πίσω, πιο ήσυχη πλευρά του οικοπέδου, εκμεταλλευόμενοι το νοτιοανατολικό προσανατολισμό και προσφέροντας τη μέγιστη δυνατή ιδιωτικότητα στους κατοίκους.

Μορφολογικά επιχειρήθηκε η συνέχεια του αστικού ιστού και η ενσωμάτωση της νέας πολυκατοικίας σε αυτόν. Επίσης έγινε προσπάθεια να διατηρηθεί η ορθογωνική διάταξη της κάτοψης και στην όψη, αλλά και στα επί μέρους τμήματά της. Ένα πλαίσιο αποτελούμενο από οριζόντιες ζώνες μπαλκονιών και κατακόρυφα στοιχεία από μεταλλικές περσίδες που εναλλάσσονται ενοποιεί τους εξώστες όλων των ορόφων και δημιουργεί χωρίσματα μεταξύ των διαμερισμάτων του ιδίου ορόφου, δίνοντας ενδιαφέρον στην πρόσοψη.

Λευκό επίχρισμα, γκρι μεταλλικές περσίδες, ξύλο και μαύρο μάρμαρο είναι τα υλικά που επαναλαμβάνονται τόσο στην όψη, όσο και στην είσοδο της πολυκατοικίας, αλλά και εντός των διαμερισμάτων.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Γεραρχάκη Μαρία
Στατική μελέτη: Αμβρόσιος Αμβροσίου
H/M μελέτη: Χριστοδουλίδης Μιχάλης
Επίβλεψη: Αμβρόσιος Αμβροσίου – Απόστολος Κατσάνος
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: ΣΑΥΦΙΛΝΤ ΑΕ
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 1.017 m2
Χρόνος μελέτης: 2018
Χρόνος κατασκευής: 2019
Παρουσίαση: Γεραρχάκη Μαρία
Φωτογραφίες: Γεραρχάκη Μαρία

Πηγή: ktirio.gr

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ