Architecture & Design

Ένα μοναδικό διαμέρισμα λουσμένο με το φως της Ακρόπολης

  • NewsRoom


Ανακαίνιση σε διαμέρισμα που δεσπόζει στο κέντρο της Αθήνας

Το εγχείρημα απαιτούσε να ανασχεδιαστεί ο χώρος, ο οποίος προοριζόμενος για χρήση κατοικίας ή γραφείου τα τελευταία χρόνια, απείχε πολύ στην αρχική του χάραξη από τις απαιτήσεις του νέου λειτουργικού διαγράμματος.

Η δυνατότητα να απευθύνεται σε χρήστες που διαμένουν για λίγο χρόνο στο χώρο, σε συνδυασμό με την επιθυμία να υπάρχει ευελιξία και να μπορεί στο μέλλον να διατηρήσει τη χρήση «κλασικής» κατοικίας, έκανε την επίλυση πιο σύνθετη, καθώς οι ανάγκες διαφοροποιούνται αισθητά από την μια στην άλλη περίπτωση.

Το διαμέρισμα είναι διαμπερές και έχει κάτοψη σε σχήμα τραπεζίου, με τη μεγάλη πλευρά να ανοίγεται προς το δρόμο και τη θέα και τη μικρή να σφηνώνει σχεδόν στην οπίσθια πλευρά του οικοπέδου, όπου ένας μικρός ακάλυπτος απλά παρέχει τη δυνατότητα φυσικού φωτισμού και αερισμού.

Η τελική λύση που εφαρμόστηκε, αφού απογυμνώθηκε όλο το εσωτερικό του διαμερίσματος, προέβλεπε τη δημιουργία δυο σουιτών με εσωτερικό μπάνιο για την καθεμία, οι οποίες διαχωρίζονται αισθητά τόσο λόγω της θέσης τους στην κάτοψη και άρα και στη θέα, όσο και λόγω του μεγέθους και του ύφους στη διακόσμηση.

Διατηρήθηκε η αίσθηση του ενιαίου χώρου και της διαμπερότητας, ώστε ο επισκέπτης μπαίνοντας να αντιλαμβάνεται όλο το διαμέρισμα, με οπτικές φυγές στο χώρο και προαιρετικά να έχει τη δυνατότητα να απομονώσει τον προσωπικό χώρο του ύπνου.

Στο ένα τμήμα της μπροστινής σουίτας υπάρχει το κρεβάτι με θέα τον Παρθενώνα, ενώ στο άλλο τμήμα της έχει διαμορφωθεί ένα μικρό καθιστικό.

Η δυνατότητα της απομόνωσης τις ώρες του ύπνου εξασφαλίζεται μέσω ενός τριπλού συρόμενου ξύλινου διαχωριστικού από λευκή λάκα, που όταν δεν χρειάζεται, εξαφανίζεται χωνευτό στον τοίχο.

Είναι ένας χώρος λουσμένος στο φως με έναν ιδιαίτερο μαγικό τρόπο, το οποίο λες και εκπέμπεται από την Ακρόπολη και αποτελεί τη λάμψη της.

Η δεύτερη σουίτα τοποθετήθηκε στην πίσω πλευρά και στον τοίχο της, που γειτνιάζει με την κουζίνα, διαμορφώθηκε ένα μεγάλο άνοιγμα με τζάμι και στόρια. Έτσι, το μεν δωμάτιο φωτίζεται και μοιάζει πολύ μεγαλύτερο, η δε κουζίνα ενσωματώνεται στο χώρο εισόδου και έχει φυσικό φως.

Η αισθητική του διαμερίσματος χαρακτηρίζεται από λιτά στοιχεία, στα οποία επικρατεί το λευκό και το «αέρινο». Στα δάπεδα τοποθετήθηκαν λευκά πλακίδια και τα έπιπλα, σχεδόν όλα ιδιοκατασκευή, έγιναν από λευκή λάκα και γυαλί ή ακρυλικό γυαλί διάφανο.

Όλος ο τοίχος της πρόσοψης φέρει ημιδιάφανη λευκή κουρτίνα και λίγες μόνο σκούρες πινελιές στο κεντρικό φωτιστικό και στον καναπέ αλλάζουν την χρωματική παλέτα.

Αντιθέτως, στο πίσω τμήμα, για την κουζίνα επιλέχθηκε λάκα στο χρώμα της μόκας και του φυσικού ξύλου, ενώ το δεύτερο υπνοδωμάτιο σκουραίνει ακόμα περισσότερο δίνοντας ένα πιο κλασικό και πιο βαρύ ύφος.

Το κεφαλάρι και τα έπιπλα γίνονται αντίστοιχα από μαύρη δερματίνη και μαύρη λάκα, σκούρα στόρια συνδέουν το χώρο με την κουζίνα και ένας μεγάλος καθρέφτης τοποθετείται στην πλάτη του πάγκου της κουζίνας ώστε να διευρύνει ακόμη περισσότερο την αίσθηση του βάθους και να ενοποιήσει οπτικά τους διαφορετικούς χώρους.

Μια κατά παραγγελία ταπετσαρία καλύπτει όλο τον τοίχο πάνω από τα κρεβάτια, στη μεν μπροστινή σουίτα λευκή, στη δε πίσω σουίτα, ακολουθώντας το ύφος του υπόλοιπου χώρου, μαύρη με μοτίβο λευκό.

Η οροφή με γυψοσανίδα είναι πιο χαμηλή στο πίσω τμήμα της κάτοψης και πιο ψηλή στο μπροστά, ώστε ο χώρος, σαν χωνί, ανοίγεται προς το φως και τη θέα. Κρυφοί φωτισμοί και χωνευτά σποτ με ροοστάτη αποτελούν τη σταθερή πηγή φωτισμού, ενώ επιδαπέδια φωτιστικά μαζί με διακοσμητικά επίτοιχα προσθέτουν στο χώρο μια διαφορετική πιο καλλιτεχνική πινελιά.

Πηγή: ktirio.gr