• City Stories

    8+1 προτάσεις με ελεύθερη είσοδο για την αυγουστιάτικη πανσέληνο της Κυριακής!

    akropoli


    Αυτή την Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018, έχουμε αυγουστιάτικη πανσέληνο! Διάφοροι χώροι, αρχαιολογικοί και μη, διοργανώνουν εκδηλώσεις, ούτως ώστε το κοινό να απολαύσει το ολόγιομο φεγγάρι και να περάσει ένα όμορφο βράδυ. Πάρτυ, συναυλίες, σε μνημεία, σε ταράτσες, σε αυλές, με μουσικές και ό,τι άλλο φανταστείτε.

    Οι επιλογές είναι πολλές! Εμείς συγκεντρώσαμε κάποιες από αυτές, οι οποίες πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο. Δείτε παρακάτω:

    1. Μουσείο Ακρόπολης

    Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων με τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου 

    Κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων θα ταξιδέψει το αθηναϊκό κοινό, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης, στο νοσταλγικό κόσμο του ελληνικού κινηματογράφου, την Κυριακή 26 Αυγούστου στις 21:00 στο Μουσείο Ακρόπολης. Οι θεατές θα απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας με μουσικές μεγάλων Ελλήνων συνθετών από επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου.

    Τη συναυλία οργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης.

    Μουσική Διεύθυνση: Δημήτρης Μίχας

    – Η συναυλία θα είναι δωρεάν για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Ακρόπολης.

    – Πρόσβαση: από την κεντρική πύλη επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (πλησίον του σταθμού μετρό «Ακρόπολη»).

    Την ημέρα εκείνη, το Μουσείο θα λειτουργήσει από τις 8 π.μ. έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου θα είναι ελεύθερη από τις 8 το βράδυ. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου, καθώς και το καφέ του ισογείου.

    Πότε:
    Κυριακή 26 Αυγούστου 2018
    21.00

    Πού:
    Μουσείο Ακρόπολης
    Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Ακρόπολη

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    Μουσεία

    2. Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    DJ The Dreamer – Full Moon Party για το τέλος της συναυλίας των Action Hero

    Ελάτε να ενώσουμε τις φωνές μας σ’ ένα τραγούδι για την Ευρώπη!

    Oι Action Hero, δύο δυναμικοί performer από το Bristol της Μεγάλης Βρετανίας, στο πλαίσιο του νέου τους project επιχειρούν ένα ταξίδι 30.000 χιλιομέτρων, διασχίζοντας όλη την Ευρώπη μ’ ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο και προσκαλούν τους κατοίκους των Ευρωπαϊκών πόλεων να ενώσουν τις φωνές τους στο Oh Europa.

    Την Κυριακή 26/08, θα αποχαιρετήσουμε τους Action Hero με ένα μεγάλο πάρτι κάτω από το φως της πανσελήνου και με τις ερωτικές μουσικές του DJ The Dreamer. Ο The Dreamer είναι ένας πολυπράγμων καλλιτέχνης που αγαπά τα παστέλ χρώματα και τα παιχνιδιάρικα μοτίβα. Είναι συνιδρυτής του Neon Raum, εκδότης του περιοδικού Fluffer Everyday και διοργανωτής των Purple Night πάρτυ.

    Πότε:
    Κυριακή 26 Αυγούστου 2018
    18.30-22.30

    Πού:
    ΚEΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
    Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    3. Ταράτσα του BIOS 

    August Full Moon Party με μουσικές, κοκτέιλ και θέα την Ακρόπολη

    Αυτή την Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018, έχουμε αυγουστιάτικη πανσέληνο και συγκεκριμένα για την ομορφότερη πανσέληνο της χρονιάς! Τι πιο όμορφο από το να θαυμάσουμε το ολόγιομο φεγγάρι σε μια ταράτσα, με δροσιστικά κοκτέιλ και χαρούμενες μουσικές;

    H πρόταση του BIOS exploring urban culture για το βράδυ της 26ης Αυγούστου περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που ορίζουν το καλοκαίρι και τα οποία, φυσικά, αγαπάμε τέτοια εποχή στην Αθήνα. Δηλαδή: ταράτσα, αττικό ουρανό, δροσιστικά κοκτέιλ, άραγμα σε άνετες σεζ λονγκ, ωραίο κόσμο και θέα την Ακρόπολη!

    Happy hour: 19.00-21.00 σε όλα τα ποτά και τα κοκτέιλ!

    Πότε:
    Κυριακή 26 Αυγούστου 2018
    21.00

    Πού:
    Ταράτσα BIOS exploring urban culture
    Πειραιώς 84, Κεραμεικός

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    4. Λιπάσματα 2018 – Φεστιβάλ στη Θάλασσα 

    Αυγουστιάτικη πανσέληνος με τον “Μελαγχολικό Πρίγκιπα”

    Στο πλαίσιο του «Λιπάσματα 2018: Φεστιβάλ στη θάλασσα», το ενδεκαμελές μουσικό σύνολο του Κώστα Μουστάκα θα παρουσιάσει ορχηστρική μουσική και τραγούδια του σε ημικλασική – έντεχνη φόρμα, στην πανσέληνο, Την Κυριακή 26 Αυγούστου.

    ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

    Την ορχήστρα διευθύνει ο γνωστός μαέστρος, Γιώργος Αραβίδης.

    Παίζουν οι μουσικοί:
    Ισιδώρα Κοψιδά: όμποε
    Μαργαρίτα Κουτσούκου: πιάνο
    Νίκος Μουστάκας: κιθάρα
    Βίλμα Ζιόνκα: βιολί
    Κώστας Κατσιφέρης: βιόλα
    Αγγελική Μουρίκη: τσέλο
    Άγγελος Κουλούρης: κοντραμπάσο

    Τραγουδούν ο Βασίλης Γισδάκης και η Αμαλία Τάτση.
    Χορεύει η Κάλλια Θεοδοσιάδη με χορογραφίες που έκανε η ίδια.
    Σκηνοθεσία, ανάγνωση κειμένων και απαγγελία ποιημάτων: Γιάννης Σταματίου, ηθοποιός – σκηνοθέτης.

    Σας καλούμε να κάνουμε μαζί ένα ταξίδι στη σιωπή και τη νοσταλγία…

    INFO:
    Κυριακή 26 Αυγούστου
    Λιπάσματα 2018: Φεστιβάλ στη Θάλασσα
    Πάρκο Εργατιάς
    Ώρα προσέλευσης: 9 μ.μ.
    Είσοδος ελεύθερη

    ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
    Πρόσβαση: από τον σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά, μετεπιβίβαση στο τρόλεϊ γραμμή 20 ή στο λεωφορείο γραμμή 859 και αποβίβαση στη Στάση «Δραπετσώνα».

    Πότε:
    Κυριακή 26 Αυγούστου 2018
    21.00

    Πού:
    Λιπάσματα 2018: Φεστιβάλ στη Θάλασσα
    Πάρκο Εργατιάς , Δραπετσώνα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    5. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην έννοια του Ωραίου με αφηγήσεις, μουσική και αναγνώσεις

    Την Κυριακή 26 Αυγούστου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα υποδεχθεί την ωραιότερη πανσέληνο του χρόνου με ανοιχτές τις πύλες του και ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00. Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην έννοια του Ωραίου, προσεγγίζοντάς τη με ιδιαίτερες αφηγήσεις, μουσική και αναγνώσεις.

    Από τις 20:15 ως τις 21:00, στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σπουδαστές της Δραματικής Σχολής “Δήλος” θα διαβάσουν αποσπάσματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, μεταξύ των οποίων τον Ομηρικό Ύμνο στην Αφροδίτη, τον διάλογο της Διοτίμας και του Σωκράτη για τον Έρωτα από το Συμπόσιο του Πλάτωνα και τα ήθη των νέων από τη Ρητορική του Αριστοτέλη. Πρόκειται για τη συνέχιση της επιτυχημένης δράσης “Οι πέτρες μιλούν”, που γίνεται σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής-Αργοσαρωνικού. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Έφης Θεοδώρου και η μουσική του Νίκου Πλάτανου.

    Από τις 21:00 έως τις 22:00 αρχαιολόγοι του Μουσείου και ξεναγοί του Σωματείου Ελλήνων Ξεναγών, θα οδηγήσουν τις ματιές και τα βήματα των επισκεπτών σε επιλεγμένα εκθέματα των μονίμων και των περιοδικών εκθέσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, για να αναδείξουν και να αφηγηθούν τις αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην αρχαία τέχνη.
    Συγκεκριμένα:
    • Κώστας Πασχαλίδης: Το αινιγματικό χαμόγελο της Μυκηναίας (Αίθ. 4)
    • Δέσποινα Καλεσοπούλου: Κόρη Φρασίκλεια: ομορφιά στην αιωνιότητα (Αίθ. 11)
    • Μαρία Λαγογιάννη, Σαπφώ Αθανασοπούλου: Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου (Αίθ. 43-45)
    • Κάτια Μαντέλη: Γυμνά αρχέτυπα της προϊστορίας (Αίθ. 44)
    • Μιμίκα Κρίγκα: Αναζητώντας το Ωραίο στην τέχνη της προϊστορικής Σαντορίνης (Αίθ. 48)
    • Αριστοτέλης Κοσκινάς: O βασιλιάς Ακρότατος και η επικίνδυνη όψη του Ωραίου (Αίθ. 28)
    • Κορίνα Μοσχίδη: Για την πιο ωραία (Αίθ. 30)
    • Χρυσάνθη Τσούλη: Μια ωραία κοιμωμένη (Αίθ. 32)

    Τέλος, από τις 22:15 ως τις 23:15 στο Αίθριο του Μουσείου, τo Nikea Guitar Ensemble – Κιθαριστικό Σύνολο Νίκαιας, ένα από τα τρία Κιθαριστικά Σύνολα του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών και το πιο πολυβραβευμένο και διάσημο σύνολο της Ελλάδας, θα μας ταξιδέψει στη “Μαγεία της κιθάρας” με έργα γνωστών κλασικών συνθετών. Θα ακουστούν κιθαριστικά κομμάτια από την εποχή του Μπαρόκ έως τις μέρες μας, τζαζ διασκευές, παραδοσιακές ισπανικές μελωδίες κ.ά. Υπεύθυνος διδασκαλίας και καλλιτεχνικής επιμέλειας του Συνόλου είναι ο καταξιωμένος κιθαριστής Αντώνης Μυτακίδης. Σολίστ: Γιώργος Γκόλγκαρης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Ιονίων Νήσων) & Ηλίας Διαμαντάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Αττικής).

    Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα είναι επισκέψιμοι έως τις 23:45, χάρη στην εθελοντική προσφορά του φυλακτικού προσωπικού.

    Πότε:
    Κυριακή 26 Αυγούστου 2018
    Ώρα έναρξης (με ελεύθερη είσοδο): 20.00
    Ώρα τελευταίας εισόδου επισκεπτών: 23.30

    Πού:
    Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
    Πατησίων 44 & Τοσίτσα 1, Εξάρχεια – Νεάπολη

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    6. Cafe Νομισματικού Μουσείου

    Αδάμ Τσαρούχης & Μάριαν Γεωργίου: Μουσική βραδιά «La Luna»

    Στο café του Νομισματικού Μουσείου, με την πανσέληνο, την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018
    Στις 9 μ.μ.

    H Μάριαν Γεωργίου και ο Αδάμ Τσαρούχης θα μας παρουσιάσουν τη μουσική παράσταση ‘La Luna’ με αφορμή την Πανσέληνο του Αυγούστου, την Κυριακή 26 Αυγούστου. Θα απολαύσουμε ένα μουσικό ταξίδι με αγαπημένα τραγούδια από την Ιταλία και την Ελλάδα αλλά και από το διεθνές ρεπερτόριο υπό το φως της Πανσελήνου!

    Η Ελληνοκύπρια ερμηνεύτρια και δημιουργός Marian Georgiou τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ιταλικής μουσικής σκηνής. Αξίζει να αναφέρουμε τη συνεργασία της με τον Roberto Casalino, έναν από τους πιο γνωστούς Ιταλούς δημιουργούς, καθώς και τον Pietro Cremonesi και τον Francesco Boccia, τον Ιταλό δημιουργό της τεράστιας επιτυχίας των Il volo, ‘Grande amore’! Αποτέλεσμα της συνεργασίας τους η κυκλοφορία στην Ιταλία και Ελλάδα του ελληνοϊταλικού ντουέτου τους με τον τίτλο ‘Roma – Atene’!

    Ο Αδάμ Τσαρούχης έχει συνεργαστεί με αρκετούς Έλληνες τραγουδιστές και δημιουργούς. Ανάμεσά τους η Φωτεινή Δάρρα, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Μαντώ, η Ηρώ, η Σία Κοσκινά, ο Μίμης Πλέσσας, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Δημήτρης Καλαντζής κ.ά. Ο Αδάμ μάς συστήθηκε μουσικά το 2012 με τις ραδιοφωνικές διασκευές «Μία αγάπη για το καλοκαίρι» και «Τι σήμερα τι αύριο τι τώρα». Το 2015 κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Σαν Ταινία». Πρόσφατα κυκλοφόρησε η καινούργια του διασκευή «Σ’ αγαπώ», ένα ξεχασμένο τραγούδι του μεγάλου μαιτρ της ελαφράς jazz, Γεράσιμου Λαβράνου σε στίχους του Νίκου Λουκόπουλου, το οποίο είχε πρωτοτραγουδήσει ο Γιάννης Βογιατζής.

    Παίζουν:
    Αδάμ Τσαρούχης & Marian Georgiou | τραγούδι
    Ηλίας Αργυρόπουλος | Πλήκτρα, ενορχηστρώσεις
    Δημήτρης Καραγιάννης | Σαξόφωνο

    Πότε:
    Κυριακή 26 Αυγούστου 2018
    21.00

    Πού:
    Cafe Νομισματικού Μουσείου
    Πανεπιστημίου 12, Αθήνα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη
    Τηλέφωνο για κρατήσεις: 210 3610067 (απαραίτητο)

    Λίγο έξω απ’ την Αθήνα…

    7. Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας

    “Τραγουδάμε τους Ποιητές μας” με τον Στέφανο Κορκολή και τη Σοφία Μανουσάκη

    Μετά από τις συναυλίες, στην Όπερα του Καϊρου, Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στην αίθουσα Aula Magna του Βουκουρεστίου όπου πρωτοπαρουσιάστηκε ο μελοποιημένος Κ.Π. Καβάφης του Στέφανου Κορκολή, ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας μαζί με την εξαιρετική Σοφία Μανουσάκη, μας ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο της μελοποιημένης ποίησης.

    Θα ακουστούν συνθέσεις μεγάλων δημιουργών, (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Μικρούτσικος, Λάγιος, Σπανός κ.α) όπως επίσης και μελοποιημένα ποιήματα των Κ.Π. Καβάφη, Ο. Ελύτη, Γ Σεφέρη (σε πρώτη εκτέλεση ), σε σύνθεση Σ. Κορκολή.

    Ερμηνεία: Σοφία Μανουσάκη
    Σαξόφωνο – φλάουτο: Βασίλης Δεφίγγος
    Κιθάρα: Κωστής Πυρένης
    Πιάνο: Στέφανος Κορκολής

    Συνδιοργάνωση με Εφορία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων

    Στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Αισχύλεια 2018”.

    Πότε:
    Κυριακή 26 Αυγούστου 2018
    20.30

    Πού:
    Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας
    Σωτηρίου Γκίοκα και Νικολαΐδου, Ελευσίνα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    Κορκολής - Μανουσάκη

    8. Ναός του Ποσειδώνα – Σούνιο

    Ο Γιώργος Ανδρέου για την πανσέληνο του Αυγούστου, με τον Γιάννη Κότσιρα και την Κορίνα Λεγάκη

    Με φόντο το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και την πανσέληνο του Αυγούστου να φωτίζει το μοναδικό σκηνικό, ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, θα δώσει μια συναυλία την Κυριακή 26 Αυγούστου, λουσμένη στο φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού, σε έναν από τους σημαντικότερους και ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής.

    Πρωταγωνιστής το πολυτραγουδισμένο φεγγάρι του Αυγούστου. Οι “σιωπές” οι “αγαπημένες της Σελήνης”, του Σεφέρη. Το Φεγγάρι του Λόρκα κι όλων των ποιητών, των παραμυθιών, των ονείρων. Το Φεγγάρι των τραγουδιών. Το Χάρτινο Φεγγαράκι του Γκάτσου, σύμβολο σκηνικό και ερωτικό. Το νυχτερινό φανάρι του ουρανού, παρηγοριά κάθε στρατολάτη.

    Ο Γιώργος Ανδρέου επιλέγει για την εκδήλωση γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια του, αλλά και τραγούδια άλλων σημαντικών δημιουργών, Ελλήνων και ξένων. Της παράδοσης και του λαϊκού μας τραγουδιού. Ο διακεκριμένος συνθέτης και πιανίστας, καλεί για την περίσταση τον Γιάννη Κότσιρα.

    Μαζί τους στην σκηνή μια νέα ερμηνεύτρια η Κορίνα Λεγάκη.

    Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δήμου Λαυρεωτικής “Θορίκια 2018”.

    Πότε:
    Κυριακή 26 Αυγούστου 2018
    21.00

    Πού:
    Ναός το Ποσειδώνα
    Σούνιο

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    Και τέλος, μια γενική πρόταση…

    132 αρχαιολογικοί χώροι για την Πανσέληνο του Αυγούστου 

    Συνολικά 132 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό το βράδυ της Κυριακής 26 Αυγούστου, συμμετέχοντας στον θεσμό «Πανσέληνος 2018», ενώ σε 95 από αυτούς θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις. Όπως κάθε χρόνο, το θέμα συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στις εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν από μουσική, χορό, θέατρο και εικαστικές εκθέσεις ως προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης, ξεναγήσεις και πολλές ακόμα.

    Οι δράσεις του δημοφιλούς θεσμού, που κορυφώνονται τη νύχτα της Πανσελήνου, ξεκινούν σε κάποιες περιοχές την Παρασκευή 24 Αυγούστου, ενώ σε κάποιες άλλες συνεχίζονται ως τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018.

    Η είσοδος σε όλους τους χώρους είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Δείτε εδώ ποιοι θα είναι ανοιχτοί

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δωρεάν ξεναγήσεις, συναυλίες και θερινές προβολές για το βράδυ του Σαββάτου (25/8)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Και φέτος η καρδιά του Πολιτισμού χτυπάει στο Ζάππειο!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ninos Du Brasil: Το συγκρότημα – μυστήριο της ηλεκτρονικής μουσικής έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αισχύλεια 2018: Ο πολιτιστικός θεσμός της Ελευσίνας επιστρέφει – Δείτε το πρόγραμμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πιο ωραίο φεγγάρι του χρόνου στην ταράτσα του BIOS, με κοκτέιλ και μουσικές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η πανσέληνος του Αυγούστου φωτίζει τον ελληνικό κινηματογράφο στο Μουσείο Ακρόπολης

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανοιχτοί για το κοινό 132 αρχαιολογικοί χώροι για την Πανσέληνο του Αυγούστου!



    ΣΧΟΛΙΑ