• City Stories

    5+1 προτάσεις με ελεύθερη είσοδο για να περάσετε την 28η Οκτωβρίου

    Αθήνα


    Αυτή την Κυριακή η Ελλάδα γιορτάζει την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και ο περισσότερος κόσμος βρίσκει ευκαιρία να περιηγηθεί στην πόλη και να κάνει τη βόλτα του στο κέντρο της Αθήνας.

    Μετά από την παρακολούθηση της παρέλασης, ως συνήθως, μπορείτε να κάνετε πολλά άλλα πράγματα για να περάσετε όμορφα τη μέρα σας, από επισκέψεις σε μουσεία μέχρι συναυλίες!

    Παρακάτω συγκεντρώσαμε 6 εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή την Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018. Δείτε παρακάτω:

    1. Επίσκεψη και ξενάγηση στις εκθέσεις του Μουσείου Ακρόπολης

    Ανοιχτοί θα παραμείνουν την Κυριακή 28η Οκτωβρίου, οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου Ακρόπολης (08:00-20:00), με ελεύθερη είσοδο.

    Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί και το εστιατόριο.

    Συγκεκριμένα, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τους επισκέπτες να περιηγηθούν στις μόνιμες συλλογές του με τα αριστουργήματα της αρχαϊκής και της κλασικής εποχής.

    Ανοιχτή θα είναι, επίσης, η περιοδική έκθεση «από την Απαγορευμένη Πόλη αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong», όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν σπάνια προσωπικά αντικείμενα, έργα τέχνης και έπιπλα, που βγήκαν για πρώτη φορά από τα κλειστά διαμερίσματα του Αυτοκράτορα της Κίνας Qianlong (1711-1799) στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου.

    Στην περιοδική έκθεση θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις από τους αρχαιολόγους-φροντιστές στα ελληνικά (στις 11:00, 12:00, 13:00, 17:00, 18:00 & 19:00) και στα αγγλικά (στις 10:00).

    Εγγραφές θα γίνονται την ίδια μέρα στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου. Ισχύει για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών (έως 25 επισκέπτες ανά παρουσίαση). Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

    Πότε:
    Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018
    08.00 – 20.00

    Πού:
    Μουσείο Ακρόπολης
    Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Ακρόπολη

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    2. “Μεγάλα Κρασιά, από Μικρά Οινοποιεία” στο Winepoint

    Στα πλαίσια των εκθέσεων που ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνουμε στο χώρο μας, σας καλούμε στις 28 Οκτωβρίου από τις 12.00′ μέχρι τις 18.00′ σε μια έκθεση-γευστική δοκιμή με τα κρασιά του νεοιδρυθέντα Σ.Μ.Ο.Ε (Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδας).

    Συμμετέχουν πάνω από τριάντα οινοποιεία από όλη την Ελλάδα, με αντιπροσωπευτικά κρασιά της περιοχής τους. Είσοδος ελεύθερη. Εδώ στο απόλυτο στέκι του ελληνικού κρασιού.

    Πότε:
    Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018
    12.00 – 18.00

    Πού:
    Winepoint
    Αθανασίου Διάκου και Πορίνου 2, Πλάκα – Ακρόπολη

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    3. “19ος Μηνιαίος Αναγεννησιακός Εσπερινός” στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου

    ΙΘ΄ χορωδιακός Αναγεννησιακός Εσπερινός στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, Κυριακή 28 Οκτωβρίου, 6:30 μ.μ. (Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα).

    Collegium & Cappella Sancti Pauli υπό τη διεύθυνση του Ιάσονα Μαρμαρά (εκκλ. Όργανο).

    Θα ακουστούν έργα των William Byrd, Thomas Tallis, Nicholas Strogers κ.α.

    Οι μηνιαίοι Αναγεννησιακοί Εσπερινοί διοργανώνονται (από το 2017) από τη Schola Cantorum Sancti Pauli σε συνεργασία με την εκκλησία του Αγίου Παύλου και υπό την αιγίδα του Ωδείου Αθηνών (Κέντρο Παλαιάς Μουσικής).

    Οι εσπερινοί στον Άγιο Παύλο διαρκούν περίπου 35-45΄, και αποτελούνται σε πολύ μεγάλο μέρος από τραγούδι, με κάποιες (αυτοσχεδιαζόμενες) εισαγωγές και γέφυρες στο εκκλησιαστικό όργανο, κάποια κείμενα από το τυπικό της λειτουργίας που διαβάζει ο ιερέας (αιδ. π. Leonard Doolan), και κάποια χωρία από τις γραφές που διαβάζουν μέλη της χορωδίας. Οι εσπερινοί γίνονται εξ ολοκλήρου στα αγγλικά με ελληνικές μεταφράσεις των κειμένων.

    Πότε:
    Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018
    18.30

    Πού:
    Ιστορικός Ναός Αγγλικανικής Εκκλησίας Αγίου Παύλου
    Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    4. Προβολή “Τα Φτηνά Τσιγάρα” στο Χυτήριο

    Από τις τελευταίες προβολές του Χυτηρίου, στην κλειστή του αίθουσα.

    Σκηνοθεσία Ρένος Χαραλαμπίδης
    Με τους: Ρένος Χαραλαμπίδης, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Κώστας Τσάκωνας, Άλκης Παναγιωτίδης, Μάνος Βακούσης, Τάκης Σπυριδάκης

    Ένα βράδυ του Αυγούστου στην άδεια Αθήνα, ένας σύγχρονος μποέμ φλερτάρει με μια κοπέλα που γνώρισε σε τηλεφωνικό θάλαμο. Δύο άνθρωποι συναντώνται, μιλούν για τις ζωές τους, ερωτεύονται.
    Τα «Φτηνά Τσιγάρα» προσφέρουν μια ποιητική ματιά τόσο στο θέμα του έρωτα όσο και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

    Μία ταινία «διαφορετική» – «περίεργη» έχει χαρακτηρισθεί από πολλούς, όμως αν λατρεύεις την ποίηση σίγουρα δεν θα σου βγει ποτέ από το μυαλό.

    Δεν θα μπορούσε, φυσικά, να παραλειφθεί η μουσική της ταινίας, η οποία ανήκει στον συνθέτη Παναγιώτη Καλατζόπουλο και φυσικά η φωνή της Έλλης Πασπαλά, στα τραγούδια Λευκό μου Γιασεμί και Το Δάκρυ.

    Αν δεν την έχεις δει, κάνε αυτή τη χάρη στον εαυτό σου. Αν την έχεις δει, δες την ξανά.

    Πότε:
    Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018
    20.00

    Πού:
    Χυτήριο
    Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    5. Γιώργης Χριστοδούλου: Storytelling Τραγούδια του Μεσοπολέμου και οι ιστορίες τους στο ΚΠΙΣΝ

    Ο τραγουδιστής και ηθοποιός Γιώργης Χριστοδούλου, σε ρόλο σύγχρονου παραμυθά, ερμηνεύει μοναδικά τραγούδια από την εποχή του μεσοπολέμου και αφηγείται την ιστορία που κρύβεται πίσω τους.

    • Γιατί ένα τραγούδι του Κώστα Γιαννίδη άργησε δέκα χρόνια να γίνει επιτυχία;
    • Υπήρξαν άραγε talent shows στην Αθήνα πριν ακόμα κι από το 1950; Κι αν ναι, πώς ήταν;
    • Ποια τεράστια επιτυχία που δεν σταμάτησε να διασκευάζεται ξανά και ξανά από τότε που κυκλοφόρησε έως σήμερα, είχε αρχικά απορριφθεί από τη δισκογραφική εταιρεία και γιατί;
    • Γιατί έκλεισε η Μάντρα του Αττίκ το 1940;
    • Πώς μια pop επιτυχία της εποχής έγινε το γνωστό σε όλους Κορόιδο Μουσολίνι;
    • Και ποιο ήταν το πρώτο ελληνικό τραγούδι, πριν ακόμα κι από τα Παιδιά του Πειραιά, που έκανε διεθνή καριέρα;

    Αυτά και άλλα πολλά, αποκαλύπτονται σε μια μουσική διαδραστική παράσταση με τη ζεστή φωνή του Γιώργη Χριστοδούλου που ερμηνεύει με θεατρικότητα, χιούμορ, αλλά και συγκίνηση αγαπημένα τραγούδια. Μαζί του δύο εξαιρετικοί μουσικοί, ο Χάρης Σταυρακάκης στο πιάνο και το ακορντεόν και ο Κώστας Κλάγκος στο κοντραμπάσο.

    Ο Γιώργης Χριστοδούλου έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες ερμηνευτές όπως οι Αρλέτα, Νένα Βενετσάνου, Νίκος Ξυδάκης, Νότης Μαυρουδής, Δήμητρα Γαλάνη, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Ηρώ, και Διονύσης Σαββόπουλος. Έχει κυκλοφορήσει οκτώ προσωπικά άλμπουμ ανάμεσα τους και το άλμπουμ με τίτλο Καντάδα με μελωδίες των Αττίκ, Γιαννίδη, Ραπίτη, Θεοφανίδη κ.α., που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Από το 2003 γράφει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές και έχει συνεργαστεί με τους Λάκη Λαζόπουλο, Θοδωρή Αθερίδη, Δημήτρη Λιγνάδη, κ.α. Το καλοκαίρι του 2016 παρουσίασε με συνεργάτες του για πρώτη φορά σε μια sold out συναυλία τα χαμένα αδισκογράφητα γαλλικά τραγούδια του Αττίκ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

    Πότε:
    Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018
    21.00

    Πού:
    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
    Φάρος
    Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    5+1. Δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία την 28η Οκτωβρίου

    Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, τη Κυριακή 28 Οκτωβρίου, λόγω της εθνικής εορτής.​ Μάθετε τις ώρες λειτουργίας του εκάστοτε μνημείου/χώρου στα αντίστοιχα sites τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων με φθινοπωρινή διάθεση στην Τεχνόπολη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: To Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών στο Μουσείο της Ακρόπολης με ελεύθερη είσοδο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαχρονικό ταξίδι στη jazz: Μια συναυλία με ελεύθερη είσοδο στην Τεχνόπολη



    ΣΧΟΛΙΑ