• City Stories

    4 σημάδια που «φωνάζουν» ότι σας λείπει ύπνος

    • NewsRoom


    Σέρνεστε στη δουλειά, δεν μπορείτε να «πάρετε τα πόδια σας», νιώθετε ότι όλη η ενέργειά σας έχει αποστραγγιστεί και απορείτε τι συμβαίνει; Μα φυσικά σας λείπει ύπνος.

    Εάν αφιερώνετε λιγότερες από 7 με 9 ώρες στον ύπνο κάθε βράδυ, όπως ορίζουν οι γιατροί, μπορεί εύκολα o οργανισμός σας να αντιδράσει παρουσιάζοντας πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι για παράδειγμα τα καρδιολογικά προβλήματα και η παχυσαρκία. Πολύ πιθανό είναι επίσης η έλλειψη ύπνου να επηρεάσει και την καθημερινή σας συμπεριφορά, απέναντι στο φιλικό και εργασιακό περιβάλλον.

    Πότε όμως μπορείτε να καταλάβετε ότι η αδυναμία και η κακή διάθεση είναι σημάδια έλλειψης ύπνου;

    Πεινάτε σαν λύκος;

    Αν παρατηρήσετε ότι έχετε μια αίσθηση πείνας όλη τη μέρα, ίσως δεν είναι επειδή έχετε παραλείψει κάποιο γεύμα αλλά επειδή έχετε παραλείψει κάποιες…ώρες ύπνου.

    Έρευνα του 2012 αναφέρει ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει την παραγωγή της ορμόνης της πείνας, δηλαδή της γκρελίνης, με αποτέλεσμα να μειώνεται το αίσθημα του κορεσμού στο στομάχι και επομένως να συνεχίζετε να τρώτε νομίζοντας ότι πεινάτε.

    Αυτή η επιπλέον παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης, φαίνεται να αυξάνει όχι απλά την όρεξη για ένα σνακ αλλά περισσότερο την επιθυμία για τρόφιμα με πλούσια θερμιδική αξία, όπως είναι οι υδατάνθρακες. Αυτό είναι μία αρκετά πειστική αιτιολογία γιατί οι άνθρωποι, που δεν κοιμούνται αρκετά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

    Πάλι συγκινηθήκατε;

    Αρκετοί έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη και ίσως ντροπιαστική θέση να βάζουν τα κλάματα, για κάτι που για παράδειγμα δείχνει η τηλεόραση, χωρίς καμία πρόθεση να συγκινήσει. Η απάντηση σε αυτό είναι ότι η έλλειψη ύπνου κάνει τον άνθρωπο ευσυγκίνητο. Πρόσφατη έρευνα μάλιστα έδειξε ότι όσοι πάσχουν από έλλειψη ύπνου, έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να αντιδράσουν σε αρνητικές ή ενοχλητικές εικόνες.

    Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι χωρίς τις κατάλληλες ώρες ύπνου, ο εγκέφαλος επιστρέφει στις «πρωτόγονες» δραστηριότητές του, καθώς αδυνατεί να δημιουργήσει και να συγκρατήσει συναισθηματικές εμπειρίες, τις οποίες θα μπορέσει να «βάλει» σε ένα πλαίσιο ώστε να είναι σε θέση να ελέγξει αργότερα.

    Αδέξιος και απρόσεκτος

    Πρώτα χτυπάτε το χέρι σας προσπαθώντας να κλείσετε το ξυπνητήρι και αφού καταφέρετε να σηκωθείτε με τα χίλια ζόρια, ακουμπάτε αδέξια την κούπα του καφέ και γεμίζει το πάτωμα με το….αγαπημένο σας πρωινό. Δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

    Η αιτία για αυτή την αδεξιότητα, σύμφωνα με ερευνητές, είναι η έλλειψη ύπνου. Αν και δεν έχουν καθορίσει με ακρίβεια γιατί συμβαίνει αυτό, ερευνητές αναφέρουν ότι οι άνθρωποι με μία αίσθηση υπνηλίας, έχουν πιο αργές και άτσαλες αντιδράσεις.

    Τα αντανακλαστικά τους αμβλύνουν, η ισορροπία και η αντίληψη είναι σε κατάσταση «καταστολής» και ο χρόνος αντίδρασης έχει επιβραδυνθεί σε τέτοιο βαθμό, που μοιάζει με ταινία σε slow motion.

    Ποια ερωτική διάθεση;

    Αν ο σύντροφός σας δεν έχει διάθεση για αγκαλιές και ρομαντικές στιγμές, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι έπαψε να σας αγαπά, απλά ότι ίσως έχει φτάσει η ώρα να αγαπήσει λίγο περισσότερο το μαξιλάρι του/της.

    Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες, που υποφέρουν από έλλειψη ύπνου, παρουσιάζουν μειωμένη διάθεση για σεξ και λιγότερο ενδιαφέρον για τους ερωτικούς τους συντρόφους.

    Η έλλειψη ύπνου εξάλλου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, δηλαδή της ορμόνης του άγχους, γεγονός που δικαιολογεί και την έλλειψη διάθεσης για σεξ.



    ΣΧΟΛΙΑ