• Business

    Ζοφερό το μέλλον του ελληνικού τουρισμού-Θα χάσει το στοίχημα ο Πρωθυπουργός με τον Α.Ανδρεάδη;


    Βρισκόμαστε στην αρχή, περίπου, της φετινής τουριστικής περιόδου! Μιας τουριστικής περιόδου που όπως όλα έδειχναν, στις αρχές του 2016, θα εξελισσόταν ομαλά και πολύ θετικά! Ομως, δυστυχώς, τα δεδομένα στην ξενοδοχειακή αγορά αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς και τα “λουκέτα” αντηχούν πολύ έντονα στα αυτιά των τουριστών! Οι προβλέψεις αλλά και οι εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, κάνουν λόγο για μια τουριστική χρονιά-ρεκόρ! Με τη βεβαιότητα αυτή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έβαλε ακόμα και στοίχημα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ.Ανδρέα Ανδρεάδη, ότι ο τουρισμός θα καταγράψει μια νέα χρονιά ρεκόρ σε επίπεδο αφίξεων. Και βέβαια ο κ.Ανδρεάδης αλλά και όλοι οι τουριστικοί επιχειρηματίες, εύχονται να το χάσει!

    Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν υπερφορολογείται, με έμμεσους κα άμεσους φόρους, όπως είναι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και η χαριστική βολή με το “τέλος διανυκτέρευσης” που θα επιβληθεί από την 1/1/2018. Οι επιχειρηματίες “κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου”, ζητώντας την ελάφρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

    Οι αφίξεις στην πρωτεύουσα, αλλά και σε τουριστικές περιοχές της χώρας, έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια, χωρίς ωστόσο η ανοδική αυτή πορεία να ακολουθείται και απο την αντίστοιχη ανοδική πορεία στις πληρότητες των ξενοδοχείων. Ο απόηχος της πολύχρονης οικονομικής κρίσης, κυρίως της περιόδου 2010-2013 η πτώση του ελληνικού τουρισμού και ειδικά στην Αθήνα οδήγησε πολλές ξενοδοχειακές εταιρείες να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και πλέον να μην επιθυμούν να συνεχίσουν να επενδύουν. Ειδικά στην περίπτωση των αλυσίδων σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων αρνήθηκαν να αποδεχθούν προσωρινές μειώσεις στο επιμίσθιο που κατέβαλαν οι διεθνείς αλυσίδες -οι οποίες δεν είχαν κέρδη- με αποτέλεσμα οι ζημιές για την εκάστοτε αλυσίδα να διευρυνθούν και τελικώς να επιλεγεί η οδός της αποχώρησης, η οποία, πάντως, εκτιμάται ότι θα είναι προσωρινή.

    Την ίδια στιγμή που όλος ο κλάδος βρίσκεται σε επιφυλακή ενόψει “θερμού” καλοκαιριού,  το ξενοδοχείο The Athens Ledra Hotel ανέστελε τη λειτουργία του μια εβδομάδα πριν απο την έναρξη της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης “Ποσειδώνια” και στις αρχές της τουριστικής περιόδου, ανεβάζοντας τον αριθμό των ξενοδοχείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια σε 73.

    athens ledra hotel 2

    “Τεράστιο πλήγμα για το τουριστικό προϊόν της Αθήνας” όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης για την αναστολή της λειτουργίας του The Athens Ledra Hotel. Οπως επεσήμανε “δεν είναι το πρώτο ξενοδοχείο που κλείνει τα τελευταία χρόνια”. “Ανέρχονται συνολικά σε 73 τα ξενοδοχεία εκείνα που έπαυσαν τη λειτουργία τους από το 2011. Αλλά το ledra ανήκει στα εμβληματικά ξενοδοχεία του προορισμού της Αθήνας και για τον λόγο αυτόν, αυτή η εξέλιξη λυπεί τον ξενοδοχειακό κλάδο” υπογράμμισε. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ δεν αναφέρθηκε στα αίτια του λουκέτου του ξενοδοχείου, επανέλαβε, ωστόσο, τον κίνδυνο “αφελληνισμού ξενοδοχειακών μονάδων υπό την πίεση των φορολογικών επιβαρύνσεων τους”.

    Εν τω μεταξύ, στις 13 Ιουλίου αναμένεται να προκηρυχτεί ο πλειστηριασμός του ξενοδοχείου Athens Ledra, σύμφωνα με τον  δικηγόρο της ιδιοκτησίας του ξενοδοχείου κατά την πρόσφατη τριμερή συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των εργαζομένων του ξενοδοχείου, την εργοδοσία και τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΑ, Γιάννη Σούκο. Η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού θα είναι τα 48 εκατ. ευρώ. Εάν ολοκληρωθεί, από το ποσό της πλειοδοσίας θα πληρωθούν και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ζήτησαν ο επόμενος ιδιοκτήτης να δεσμευτεί για την επαναπρόσληψή τους.

    Υπενθυμίζεται ότι το ξενοδοχείο έκλεισε στις 31 Μαίου μετά την αδυναμία εξυπηρέτησης της πελατείας του, καθώς από την 1η Ιουνίου οι περισσότεροι από τους 150 εργαζομένους του προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Oι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τα μέσα Μαρτίου, λόγω της δέσμευσης των λογαριασμών της εταιρείας από το ΙΚΑ και την Alpha Bank.

    mitsotakis 2

    Η Νέα Δημοκρατία για τον τουρισμό

    Στην ανάγκη υιοθέτησης μίας σταθερής φορολογικής πολιτικής με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στάθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε, χθες, με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

    Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο χρήσεων γης και ένα σταθερό πλαίσιο υποστήριξης των επενδύσεων στον τουρισμό.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. το 2016 θα είναι μία ικανοποιητική χρονιά. Ωστόσο, επεσήμανε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. “Προβλήματα όπως το προσφυγικό υποβάθμισαν την εικόνα της χώρας και είχαν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως “η πολιτική υπερφορολόγησης που ακολούθησε η κυβέρνηση είχε σημαντικές συνέπειες στα οικονομικά αποτελέσματα του τουριστικού κλάδου και η άμεση επίπτωση αυτής της πολιτικής είναι ότι σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ χαμηλούς ρυθμούς επένδυσης στον τουρισμό με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα”.

    Νέες συνεργασίες

    Δεδομένης της ανόδου των αφίξεων που σημειώνει ο ελληνικός τουρισμός,  το ενδιαφέρον για δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων είναι ιδιαίτερα έντονο. Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα projects, όπως, η επένδυση της Minoan Group στην περιοχή της Σητείας ή το Killada Hills στην Αργολίδα. Την ίδια στιγμή, πολλές διεθνείς αλυσίδες είτε προχωρούν σε κινήσεις όπως έκανε η Marriott που συνεργάζεται με το Domes of Elounda και η Thomas Cook με το Casa Cook στη Ρόδο είτε αναζητούν ξενοδοχεία να αγοράσουν.

    Η υφιστάμενη κατάσταση περιπλέκει με το μείζον θέμα των «κόκκινων» δανείων, καθώς υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, αλλά από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες τους συνεχίζουν να έχουν ιδιαίτερα υψηλές οικονομικές απαιτήσεις, με το τελικό αποτέλεσμα είναι να μη γίνεται τίποτα και οι μονάδες να οδεύουν προς την οριστική απαξίωση. Η εξεύρεση λύσης για το θέμα των «κόκκινων» δανείων των ξενοδοχείων εκτιμάται ότι θα μπορέσει να αλλάξει τις ισορροπίες και ενδεχομένως να δούμε την επόμενη τριετία διεθνείς αλυσίδες είτε να επανέρχονται δυναμικά στη χώρα μας είτε να εισέρχονται για πρώτη φορά και να δημιουργούν ισχυρές βάσεις. Το ενδιαφέρον είναι κάτι παραπάνω από έντονο δεδομένης της δυναμικής του ελληνικού τουρισμού που έχει ως αποτέλεσμα να θεωρείται απαραίτητο για μία μεγάλη αλυσίδα να έχει ισχυρή παρουσία και στη χώρα μας.

    hotel ITEP

    Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλψεων (ΙΤΕΠ) διαπιστώνεται σημαντική αύξηση του αριθμού των ξενοδοχείων στην Ελλάδα της τάξεως του 52% από το 1990 μέχρι το 2015, με το μέσο μέγεθος των δωματίων να κινείται ανοδικά κατά 19% και από τα 35 δωμάτια να φθάνει πέρσι στα 41,6, με το 80% πάντως των μονάδων να είναι δυναμικότητας κάτω των 50 δωματίων.

    Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι το ποσοστό των ξενοδοχείων 5 αστέρων αυξήθηκε κατά 486%. Το δυναμικό των ξενοδοχείων 4* και 5* ανέρχεται στο 41% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού, με σαφή τάση το 2020 να αντιστοιχεί στο 48%-50%. Όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη, το 36,5% των ελληνικών ξενοδοχείων διαθέτει τα δωμάτιά τους σε τιμές κάτω των 40 ευρώ τον Μάιο, ενώ τον Αύγουστο το ποσοστό περιορίζεται στο 14,5%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/paraskevaidis-ioannou-paraplevri-apolia-to-athens-ledra-hotel-ston-emfilio-polemo-ton-dio-andron/49981



    ΣΧΟΛΙΑ