• Business

    Ξενοδοχεία: Στο 63,7% η μέση πληρότητα στην Αθήνα στο 4μηνο του 2023

    • NewsRoom
    Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής και Αργοσαρωνικού, Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς

    Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής και Αργοσαρωνικού, Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς


    Στο 63,7% καταγράφεται η μέση πληρότητα για τα ξενοδοχεία της Αθήνας στο τετράμηνο, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής και Αργοσαρωνικού. Μάλιστα η αύξηση 17,2% σημειώθηκε στην μέση τιμή δωματίου και 10,3% στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο.

    Συγκεκριμένα, ο Απρίλιος για τα ξενοδοχεία της Αθήνας έκλεισε με μέση πληρότητα 75,7%. Η μέση πληρότητα βελτιώθηκε κατά 5% έναντι του Μαρτίου 2023 που προηγήθηκε, αλλά και κατά 16,6% έναντι του περσινού Απριλίου (2022).

    Ωστόσο, σε επίπεδο τετραμήνου, η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης δεν ξεπέρασε το 63,7% και απέχει κατά (-)5,9% από τις επιδόσεις του αντίστοιχου τετράμηνου του 2019, έτος κανονικότητας προ πανδημίας, σημειώνουν οι ξενοδόχοι της Αθήνας.

    Σε στοιχεία μελέτης της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας αναφέρεται σε tweet του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, τα οποία καταδεικνύουν ισχυρή ανάπτυξη των ξενοδοχείων και των μικρών-μεσαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

    Ρεκόρ προσλήψεων σε σχέση με το 2019

    Ο Βασίλης Κικίλιας, σε σχετική ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα, τόνισε ότι η αναβάθμιση του τουρισμού τα έτη 2022 και 2023 ανοίγει νέες θέσεις εργασίας, παραθέτοντας ότι την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου οι προσλήψεις στα ξενοδοχεία κατέγραψαν υψηλό 20ετίας, ενώ τη χειμερινή περίοδο (Δεκέμβριος 2022- Φεβρουάριος 2023) τα ξενοδοχεία σημείωσαν σε επίπεδο πωλήσεων αύξηση 32% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

    Επιπλέον, σύμφωνα με ευρήματα έρευνας της ΕΤΕ σε 200 ξενοδοχειακές ΜμΕ, δείχνουν ότι στις επιχειρήσεις υπάρχει αισιοδοξία για διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης το 2023 με την αναπτυξιακή υπεροχή να διατηρείται σε ορίζοντα τριετίας και με αποτέλεσμα ο κλάδος να προχωρά σε πιο επιθετικές προσλήψεις και επενδύσεις. «Ξεκινήσαμε την τουριστική σεζόν νωρίτερα ποτέ και αυτό δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας και έφερε έσοδα στην οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά στο tweet του ο απερχόμενος υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

    Διαβάστε επίσης: 



    ΣΧΟΛΙΑ