• Business

    Ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις με SSM οι Έλληνες τραπεζίτες: Οι προσδοκίες και οι δυσκολίες


    Ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με κάθε ελληνική τράπεζα αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγες εβδομάδες στην Φρανκφούρτη , οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του SSM  και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  Το βέβαιο είναι ότι οι 4 συστημικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests με όριο κεφαλαιακής επάρκειας 5% με 5,5% . Η Πειραιώς εκτιμάται ότι έχει όριο 6% με 6,4%, η Eurobank 7,8% με 8%, η Εθνική 8,8% και η Alpha Βank πέριξ του 10%.  Κάθε τράπεζα θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΚΤ και τον SSM ώστε να καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες . Οι αυξήσεις θα γίνουν πιθανότατα στο α τρίμηνο του 2019.

    Το πιθανότερο είναι ότι 2 η 3 τράπεζες θα προχωρήσουν ταυτόχρονα σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων καθώς όποια από τις τράπεζες μείνει πίσω θα δυσκολευθεί να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια. Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και με την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Τα νέα κεφάλαια 

    Όπως πιθανολογούν αναλυτές όλες οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια από 500 εκατ. ευρώ έως 1,5 δισ ευρώ.  Το βασικό ζήτημα είναι με τι discount θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου αρχές 2019 και πως αυτά τα discount θα αντισταθμιστούν.

    Όσο μεγαλύτερη η αύξηση κεφαλαίου τόσο μεγαλύτερο το discount, όσο μικρότερη η αύξηση τόσο μικρότερο το discount.

    Οι σημερινές τιμές 

    Εάν σήμερα – Απρίλιος 2018 – ανακοινώνονταν αυξήσεις κεφαλαίου η Πειραιώς θα προσδιόριζε την τιμή στο 1,5 ευρώ, η Eurobank στα 0,60 ευρώ, η Alpha bank στα 1,40-1,50 ευρώ και η Εθνική στα 0,20 ευρώ άρα θα χρειαζόταν reverse split.

    Πως όμως θα αντισταθμιστεί η πίεση στις μετοχές και το σημαντικότερο τι κίνητρο θα δοθεί στους παλαιούς μετόχους των τραπεζών;

    Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει να αποσαφηνιστεί , μεταξύ άλλων εάν οι βασικοί μέτοχοι Paulson, Fairfax κ.α. θέλουν αυξήσεις κεφαλαίου και εάν υλοποιηθούν να είναι μικρής κλίμακας, διαχειρίσιμες αυξήσεις.

    Υπάρχουν όμως ερωτηματικά :

    1)Το ΤΧΣ Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως μέτοχος των τραπεζών (Εθνική 40%, Πειραιώς 25%, Alpha bank 11% και Eurobank 2,34%) θα συμμετάσχει στις νέες αυξήσεις κεφαλαίου;

    Εάν δεν συμβεί αυτό τότε το Ταμείο θα μειώσει τα ποσοστά του στις τράπεζες αισθητά π.χ. στην Eurobank θα μηδενίσει όπως και στην Alpha bank ενώ στην Πειραιώς θα μπορούσε να φθάσει στο 5% από 25%.

    Έτσι το ΤΧΣ θα υποστεί dilution δηλαδή θα μειωθεί σημαντικά το ποσοστό του στις τράπεζες και αυτό θα είναι το πρώτο μεγάλο κίνητρο στους παλαιούς ιδιώτες μετόχους ή στους νέους μετόχους.

    Π.χ. το Fairfax από 17,9% θα μπορούσε να βρεθεί με πάνω από 20% στην Eurobank.

    Εάν οι αυξήσεις πραγματοποιηθούν οι τράπεζες μέσω των ΑΜΚ περνούν το μήνυμα ότι αναβαθμίζουν τα κεφάλαια τους. Έτσι με αυξημένα capital buffer θα μπορούν να προβαίνουν σε επιθετικότερες κινήσεις εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους.



    ΣΧΟΛΙΑ