• Business

    Ξεκίνησε το Due Diligence ο Σκλαβενίτης. Σενάρια κάνουν λόγο για 6.000 απολύσεις

    Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης CEO του Ομίλου ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

    Γεράσιμος Σκλαβενίτης, CEO του Ομίλου Σκλαβενίτης


    Το pressing που ασκούν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες στον Σκλαβενίτη ώστε να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διάσωση της αλυσίδας «Μαρινόπουλος» φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, καθώς ήδη πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως η PriceWaterhouseCoopers έχει ξεκινήσει τον ενδελεχή οικονομικό και νομικό έλεγχο της εταιρείας (due diligence) για λογαριασμό του Σκλαβενίτη, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι εφικτό ένα deal.

    Οι κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης και Λεωνίδας Μαρινόπουλος
    Οι κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης και Λεωνίδας Μαρινόπουλος

    Η κίνηση αυτή δείχνει ότι στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ Σκλαβενίτη, Μαρινόπουλου και τραπεζών βρέθηκε ένα κάποιο κοινό έδαφος, κάτι που γεννά ελπίδες για ένα αίσιο τέλος στο θρίλερ του Μαρινόπουλου, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες στην αγορά για ένα ενδεχόμενο λουκέτο που θα προκαλούσε ντόμινο εξελίξεων στους συνεργαζόμενους προμηθευτές των σούπερ μάρκετ της εταιρείας.

    marinopoulos

    Είναι μάλιστα πιθανό να έχουμε σύντομα εξελίξεις στο μέτωπο αυτό (ίσως και εντός της επόμενης εβδομάδας), καθώς ο χρόνος πιέζει: ήδη το γεγονός ότι τα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» παραμένουν κανονικά σε λειτουργία κοστίζει καθημερινά όλο και περισσότερα χρήματα, και εκτιμάται ότι αν οι συζητήσεις τραβήξουν σε μάκρος το κόστος αυτό μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

    Πάντως, δεδομένο θεωρείται ότι αυτή η εκκρεμότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν και θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο η αίτηση της «Μαρινόπουλος» για υπαγωγή στο άρθρο 99.

    Αν και αυτή τη στιγμή ο Σκλαβενίτης εμφανίζεται ως η μοναδική «σανίδα σωτηρίας» για τον Μαρινόπουλο, υπάρχουν και άλλα σενάρια για την τύχη της εταιρείας, και ειδικότερα:

    – Το μοίρασμα των ιματίων της χειμαζόμενης αλυσίδας σε περισσότερες από 3 αλυσίδες (αυτό είναι το σενάριο που επιθυμούν οι ανταγωνιστές του Μαρινόπουλου, ωστόσο μεταφράζεται σε απολύσεις των μισών περίπου υπαλλήλων της εταιρείας).

    – Κάποιο ξένο fund, με το Sαnkaty – Bartons να βρίσκεται στην εικόνα, να αναλαμβάνει να βάλει ζεστό χρήμα και να δώσει το operation σε κάποιον λιανέμπορο

    – Κάποια ξένη αλυσίδα, κατά βάση ευρωπαϊκή, να αναλάβει αυτό το έργο, με το όνομα της Kaufland, συγγενούς αλυσίδας με τη Lidl, να παίζει.

    Lidl02

    Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι όποια κι αν είναι η λύση, θεωρείται μάλλον απίθανο αυτή να έρθει χωρίς ένα «γενναίο» κούρεμα χρέους που θα αναγκαστούν να δεχθούν οι πιστωτές της Μαρινόπουλος, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της στο μέλλον.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/kiriakos-mamidakis-telefteo-antio-ke-sok-tis-dinastias/58547



    ΣΧΟΛΙΑ