• Business

    The wise man: Ο έρημος και μόνος Σ. Λαζαρίδης (του ΧΑ) και το νέο ταξίδι του Γιώργου Τσίπρα στους…ακροδεξιούς

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Καλημέρα και καλή εβδομάδα,

    Νίκος Φίλης. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
    Νίκος Φίλης. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

    Θα ξεκινήσουμε με τις “τορπίλες Φίλη”, που εξαπέλυσε ο συμπαθής πρώην υπουργός Παιδείας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Κυβέρνησης.  Ο Νίκος Φίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν νομιμοποιείται λόγω της σύμπραξης με τον Καμμένο.  Εδώ ταιριάζει το “στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα” και το “ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετημένου”, αφού ο Φίλης διαπίστωσε την κακοφωνία δύο χρόνια μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον Καμμένο και αφού ο ίδιος έγινε υπουργός και η εκκλησία (με την οποία ο Καμμένος έχει καλές σχέσεις) τον εκπαραθύρωσε.

    Όλοι κουβεντιάζουν (αλλά μέχρι εκεί) 

    Θυμωμένος (λέγεται ότι είναι ) ο επικεφαλής της Φώτης Μπόμπολας με το τελεσίγραφο της Digea που ζητάει μέχρι την Πέμπτη να υπάρχει τεκμηριωμένη πρόταση εξόφλησης οφειλών του Mega και μάλιστα εγγυημένη από τις πιστώτριες τράπεζες, για να μην θολώσουν το σήμα του Μega. Μέχρι στιγμής συμφωνία με τις τράπεζες δεν υπάρχει. Επίσης η συμφωνία Μπόμπολα -Βαρδινογιάννη είναι ακόμα στις αρχικές συζητήσεις. Το μέγα ζητούμενο που δεν έχει απαντηθεί είναι: Ποιος πληρώσει; (προς το παρόν ουδείς)

    Ο Λαζαρίδης και ο Κυριακίδης

    Έτσι όπως πάει η κατάσταση στο Χρηματιστήριο, αν δεν υπάρξει σχετικά γρήγορα ανάκαμψη θα φύγουν όλες οι εταιρείες και δεν θα μπει καμία. Στο τέλος, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σ. Λαζαρίδης θα μείνει μόνος του με την παρέα να μας λένε πόσο βάθος έχει το ΧΑ…

    Προ ημερών δημοσιεύτηκε μία ιδιαίτερη ανακοίνωση από την εταιρεία Κυριακίδης Μάρμαρα. Αναφερόταν σε “Συντονισμένη άσκηση δικαιωμάτων ψήφου”. Οι Μέτοχοι υπέγραψαν στις 6/2/2017 Συμφωνία Μετόχων με την οποία συμφώνησαν να συντονιστούν μεταξύ τους ώστε να επιδιώξουν από κοινού τον έλεγχο της Εταιρίας.

    Mαζεύτηκαν λοιπόν 16 μέτοχοι και συγκέντρωσαν το 80,21% των μετοχών της εταιρείας. Επειδή όλοι αυτοί δεν έχουν κάποιο φόβο ως προς τον έλεγχο της εταιρείας, δηλαδή να τον πάρει κάποιος τρίτος, ο λόγος του συντονισμού δεν φαίνεται να είναι άλλος από την έξοδο της εταιρείας από το Χρηματιστήριο, σύμφωνα με αναλυτές.

    Άλλωστε, ο  επικεφαλής της διοίκησης και βασικός μέτοχος της εταιρείας Ηλίας Κυριακίδης ακούει Χρηματιστήριο και τρέχει. Γιατί  εκτός από τα οφέλη του πρώτου καιρού στο Χρηματιστήριο, ο ίδιος έμπλεξε με διάφορους ειδικούς επί του χαρτιού. Πλέον η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο ξεκίνησε και δεν φαίνεται να σταματάει κάπου.

    Το ταξίδι του ξαδέρφου Τσίπρα στην Ουκρανία και το επενδυτικό ενδιαφέρον

    Γιώργος Τσίπρας
    Γιώργος Τσίπρας

    Ταξίδι πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη ο γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας στην Ουκρανία.

    Ο εξάδελφος του Πρωθυπουργού, αντιπροσώπευσε την Ελλάδα σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ που διεξήχθη εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, παρά το γεγονός ότι το ταξίδι διοργανώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, υπήρξε πολυάριθμη παρουσία ουκρανικών επιχειρήσεων.

    Αρκετές ήταν οι επιχειρήσεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να επενδύσουν στη χώρα μας σε σύμπραξη όμως με ελληνικές επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας .

    Από την ελληνική πλευρά στο φόρουμ συμμετείχαν έξι επιχειρήσεις που δεν έχουν κάποια δραστηριότητα στην Ουκρανία (ακροδεξιά κυβέρνηση) και ακόμη 15 που ήδη δραστηριοποιούνται εκεί.

    Παρέμβαση Νεφελούδη στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας για τα μαγικά που γίνονται στην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων 

    Δεν κάνουν πίσω οι εταιρείες που έχουν εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες στην Καβάλα και έχουν απορροφήσει την παραγωγική δραστηριότητα της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ELFE)

    Όπως είχε αποκαλύψει η στήλη πρόκειται για τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και PFIC LTD οι οποίες απέκτησαν τις εγκαταστάσεις και την παραγωγική δραστηριότητα της ELFE SA, αφήνοντας πίσω τα χρέη. Πρόσφατα μάλιστα εμφανίστηκε και μία ακόμη εταιρεία η «Νέα Καρβάλη ΑΕ» η οποία επιχείρησε αρχικά να αποκτήσει το προσωπικό της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, όχι όμως και την παραγωγική της δραστηριότητα. Γιατί αυτό;

    Όπως πληροφορείται η στήλη μάλλον έχει να κάνει με το θέμα της διαδοχικότητας και μια απόφαση που έλαβε το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με αυτή, οι εταιρείες που εμφανίστηκαν και απέκτησαν τμήματα και προσωπικό της ELFE SA θεωρήθηκαν ως διάδοχες και επομένως οι ασφαλιστικές εισφορές της μητρικής βαρύνουν τις ίδιες.

    Για να αποφευχθεί η διαδοχικότητα τώρα σκαρφίστηκαν κάτι άλλο. Αντί η Νεα Καρβάλη ΑΕ να ζητήσει την απόκτηση της παραγωγικής δραστηριότητας από την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ τη ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης από την μητρική ELFE SA. Ωστόσο η τελευταία έχει ήδη μεταβιβάσει την άδειά της στην ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και πλέον δεν έχει καμία απολύτως δυνατότητα να μεταβιβάσει τη σχετική άδεια, καθώς αυτή έχει λήξει.

    Με λίγα λόγια η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας ετοιμάζεται να μεταβιβάσει άδεια που η ισχύς της έχει λήξει από τις παραμονές των Χριστουγέννων.

    Τα παραπάνω οδήγησαν το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη να ζητήσει την παρέμβαση των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τη στάση που κράτησαν οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

    Επιστολές σε Πετρόπουλο και Alpha Bank από τους συνταξιούχους της Εμπορικής Τράπεζας

    Επιστολές στη Διοίκηση της Alpha Bank και τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο απέστειλε ο σύλλογος των συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας.

    Με αυτές ζητούν συνάντηση για το κρίσιμο θέμα των στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει και τα οποία αδυνατούν να αποπληρώσουν.

    Και πώς να μπορούν αφού η αλήθεια είναι πως άλλα χρήματα έπαιρναν (μισθούς και συντάξεις όταν τα έλαβαν) και άλλα παίρνουν πλέον με τις περικοπές. Στις επιστολές ζητούν όπως πληροφορείται η στήλη τη θέσπιση ακατάσχετου ύψους 1.250 ευρώ.

    Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη Διοίκηση της Alpha Bank και κατά πόσο αυτή είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε όσα ζητούν οι συνταξιούχοι καθώς η αλήθεια είναι ότι οι τελευταίοι θα πρέπει να κρατάνε μικρό καλάθι.

    O OTE και οι θυγατρικές στη Ρουμανία

    Σενάρια πώλησης των θυγατρικών του ΟΤΕ στη Ρουμανία είδαν το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για την Τelekom Romania Communications, που δραστηριοποιείται στη σταθερή τηλεφωνία και την Telekom Mobile Romania που δραστηριοποιείται στην κινητή τηλεφωνία.

    Μάλιστα φέρεται σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα μία γαλλική και μία ρουμανική εταιρεία ώστε να τις αποκτήσουν. Μέχρι στιγμής κάτι επίσημο από την πλευρά του ΟΤΕ δεν υπάρχει.

    Να σημειωθεί ότι η Telecom Romania Communications εμφάνισε ζημίες που άγγιξαν τα 46,6 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2016 ενώ αντίστοιχα κερδοφόρα ήταν η Telekom Mobile Romania.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: The wise man: Τι είπε ο Χουλιαράκης στο LSE και βαρέθηκαν όλοι; Στο χρέος τα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: The Wise man: Έκπληξη οι αυξήσεις μισθών από τον εφοπλιστή Αγγελικούση και η νέα δουλειά της κ. Σάββα στην The Newtons

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: The wise man:Το κρυφό ραντεβού Πανταλάκη – Καλογρίτσα για τα δάνεια. O κωδικός από τις Βερμούδες που ρευστοποίησε μετοχές 32 εκ ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ