ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετά από μήνες απογοητευτικών επιδόσεων, η δανική εταιρεία Novo Nordisk πέτυχε μία σημαντική νίκη στην αγορά των ΗΠΑ.
Το best seller φάρμακό της κατά της παχυσαρκίας Wegovy, πήρε το πράσινο φως από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για χορήγηση σε ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια.
Τι προβλέπει η έγκριση
«Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην δυναμική της Novo, η οποία είχε ένα δύσκολο ξεκίνημα αυτή τη χρονιά», ανέφερε ο αναλυτής της BMO Capital Markets, Evan David Seigerman, με τη μετοχή της εταιρείας στην Κοπεγχάγη να κάνει άλμα 5%.
Το Wegovy εγκρίθηκε για τη νόσο γνωστή ως MASH, ή μεταβολική στεατοηπατίτιδα, που αφορά περιπτώσεις ενηλίκων με μέτριο έως προχωρημένο ουλώδη ιστό στο ήπαρ. Η Lilly ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι θα δοκιμάσει επίσης το Zepbound, μαζί με το φάρμακο νέας γενιάς retatrutide, σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή για ηπατικές παθήσεις που θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.
Η MASH αναπτύσσεται όταν συσσωρεύεται λίπος στο ήπαρ, προκαλώντας φλεγμονή και ενδεχομένως οδηγώντας σε πιο σοβαρές παθήσεις όπως κίρρωση και καρκίνο. Σύμφωνα με την Novo, το Wegovy βοηθά στην αναστροφή της βλάβης στο ήπαρ.
Οι δύσκολοι μήνες για την φαρμακοβιομηχανία
Η Novo Nordisk βρέθηκε στο στόχαστρο των αναλυτών τους προηγούμενους μήνες καθώς έχασε πολύτιμο έδαφος στην αγορά των ΗΠΑ κατά της παχυσαρκίας από τις αμερικανική ανταγωνιστική εταιρεία Eli Lilly.
Το ανταγωνιστικό στα δικά της best seller Wegovy και Ozempic, Zepbound ήταν φθηνότερο και με καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους των ασθενών κατάφερε να πάρει προβάδισμα στην αγορά των ΗΠΑ αν και εισήλθε αργότερα, με αποτέλεσμα η Novo να δει την ανοδική της πορεία να διακόπτεται απότομα και να χάνει σχεδόν το ήμισυ της χρηματιστηριακής της αξίας.
Η αντίδραση της ήταν να προχωρήσει σε διοικητικές αλλαγές, απομακρύνοντας τον διευθύνοντα σύμβουλο που για χρόνια ήταν στο τιμόνι της εταιρείας. Ο βετεράνος της εταιρείας Maziar Mike Doustdar ανέλαβε τη θέση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου πριν λίγες ημέρες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΓΑΔΑ: 15 συλλήψεις το βράδυ της Ανάστασης – Κατασχέθηκαν 153 μολότοφ
- Ομάν: ΗΠΑ και Ιράν πρέπει να κάνουν «επώδυνες παραχωρήσεις» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή
- Ουγγαρία: Το πολιτικό μέλλον του Όρμπαν κρίνεται στις εκλογές με συμμετοχή ρεκόρ
- Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς 50% την Κίνα αν βοηθήσει στρατιωτικά το Ιράν
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.